Smittetallene får ekspertenes kurver til å gå rett i været – mens hele Tyskland følger vantro med på den omfattende vaksinemotstanden i delstaten Sachsen.

Det var i Leipzig folket i 1989 gikk på gatene og demonstrerte mot det maroder DDR-systemet – mens de ropte «wir sind das Volk». Og det var i Dresden at Pegida først dukket opp – og hurtig ble til en diger, rasistisk sammenstimling av høyreradikalere, riksborgere, esoterikere, ekstremkristne, homeopater – you name it.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hotspot Sachsen

Lynhurtig dukket det også i mange andre byer i delstaten Sachsen opp Pegida-avarter med «Vi er folket» som viktigste parole.

Knapt var det innført maskeplikt i landet, før motstand mot alle offentlige inngrep plutselig gjorde innvandringsmotstand til ikke-tema. De veltet – maskeløse - ut på gatene over hele landet, spyttet politifolkene i ansiktet og hevdet at de er frihetskjempere i innsats for å beskytte sine «grunnlovssikrede rettigheter». (Vi snakker om den samme Grunnloven som de resten av året ikke har annet enn forakt til overs for.)

Og under pandemien, er det i delstaten Sachsen – det gjenforente Tysklands sørøstlige hjørne mot Polen – som glimrer med horrible tall for smitte, koronadød og vaksine. Jo høyere tilslutning det høyrepopulistisk/ekstremistiske partiet «Alternativ für Deutschland» fikk i en kommune under siste valg, jo lavere synes antallet vaksinerte å være.

Sykehusene er allerede smekk fulle, og intensivpasienter må sendes til nabodelstatene.

Demo mot vaksinen

Nå forteller nyhetsmagasinet «der Spiegel» om utallige ulovlige demonstrasjoner som de siste dagene har gått av stabelen i mange sachsiske byer. Politiet var til stede under de fleste opptrinnene, og et par steder kom det til alvorlige sammenstøt med personskader. Men stort sett skjedde det ikke noe mer dramatisk enn at mange demonstranter ble bøtelagt.

På landsbasis virker det som om mesteparten av pandemibekjempelsen ble neglisjert, mens en fjerde bølge brøt løs – og den gamle og den nye regjeringen ikke kom på noe bedre å drive med enn en heftig krangel om prinsipper.

Angela Merkel – som inntil torsdag denne uka er forretningsførende kansler – skal flere ganger ha snakket veldig høyt til toppene i den påtroppende koalisjonen om at det haster med å få startet en effektiv kamp. På et par av de store TV-talkshowene i forrige uke fikk de ansvarlige politikerne – på direkten og midt i beste sendetid - så heftig rundjuling at de viste tegn på en brutal oppvåkning fra tornerosesøvnen.

(«Det dør dusinvis hvert døgn – og dere har tid til å bruke ytterligere ti dager på å diskutere strategi?», som en kommentator freste.)

Her kan du lese flere kommentarer av Asbjørn Svarstad

Vaksineplikt

Den heftige kritikken fikk skremt koalisjonsfolket og deres påtroppende forbundskansler – Olaf Scholz – på banen, og onsdag ble det presentert en kjøreplan som nå skal hurtigbehandles i parlamentet.

Delstatene kommer til å få utstrakte fullmakter til lokale inngrep, og det ligger an til at gastronomi, og kultur og underholdning i deler av landet blir lukket ned allerede før helga. Samtidig kommer det nasjonale krav til vaksine for å slippe inn på en rekke offentlige steder – også supermarkedet. Ikke-vaksinerte får strenge grenser for hvor mange de kan oppholde seg i rom med.

Det blir i det hele tatt vanskelig å funksjonere i samfunnet for de 28-30 prosentene som av en eller annen grunn nekter å bli vaksinert.

Og verre skal det bli, for dette går nå strake veien mot vaksineplikt for - først og fremst - helsepersonalet og alle andre ansatte på sykehusene og i eldrepleien, deretter politi og brannvesen. MEN det blir åpenbart ikke nok for å bryte bølgen.

Mens – for eksempel - liberalerne i FDP til nå har vært strikte motstandere av vaksineplikt, ser de nå ut til å ha snudd. Også store deler av den kristeligdemokratiske opposisjonen i forbundsdagen gir uttrykk for vilje til å bli med på et generelt vaksinepåbud - hvis desember og januar viser at intet annet nytter.

Det er ingen grunn til å tro at de ulike inngrepene vil bli mer populære i Tyskland enn hva tilfellet de siste ukene har vært i Nederland, Frankrike og andre land. Før vi vet ordet av det, kommer nok politibilene også her til å stå i lys lue.

Vaksine-terror?

Men i Tyskland er mange av de militante vaksinemotstanderne også medlemmer av skytterlag og jaktforeninger – og er væpnet til tennene med legale hagler og rifler. Som mer enn en kommentator har påpekt de siste dagene, så kan det utvikle seg til en risikosport å få disse menneskene til å føle seg presset opp i et hjørne.

Det er også noe med de vaksinertes selvgode tone – og vilje til å la skeptikerne bli utsatt for sprøyter som de ikke ønsker. Slike innvendinger blir avfeid med at motstanderne likevel ikke er villige til å bøye seg for vitenskapelige undersøkelser og rasjonelle argumenter.

(Hvem har lyst til å ta opp debatten mot landsbytullinger som vil kurere covid-19 med salpetersyre og hjemmeavla krydderurter?)

Mange spør seg også om hvordan i all verden de ansvarlige har tenkt å gjennomføre en vaksineplikt overfor folk som nekter plent? For det kan vel ikke være snakk om at vaksinemotstanderne skal tvinges med korporlige midler?

Politikerne i Sachsen har åpenbart gitt opp å overbevise motstanderne med rasjonelle argumenter. Som Linke-representanten Rico Gebhardt i Sachsens landdag uttrykker sin frustrasjon: «Det er snakk om usolidariske typer som med åpne øyne syns det er greit å risikere helsa for tusenvis og døden for hundrevis».

Angela Merkels tidligere ekspert på de østtyske delstatene, Rico Gebhardt, karakteriserer de siste dagenes demonstranter som «forstyrrede og høyreradikale». Han krever på twitter at rettsstaten omsider - «selvfølgelig med umiddelbar tvang» - må gripe inn for å stoppe fremtidige demonstrasjoner.

Les også: Det er noe som brister

Nye innskrenkninger

Fra kommende helg må alle som vil gå på restaurant eller museum i Berlin være friskmeldte eller vaksinerte. Betraktelige begrensninger skal innføres på mange områder – så her kan det hurtig ende med brennende politibiler og voldsomme utskeielser.

Olaf Scholz splitter nye regjering skal i hvert fall ikke regne med å få arbeidsro de første 100 dagene, slik tradisjonen egentlig er. Koalisjonen presenterer sin nye regjering til uka - og de nye ministrene må regne med at de fra første øyeblikk befinner seg på dypt vann.

Ambisjonene er det ikke noe å si på. 30 millioner doser skal – før året er omme – distribueres og sprøytes, en stor del som boosting. Midt i måneden blir det også vaksinering av over fem år gamle barn. Men det kniper med distribusjonen av dosene, så fra fjernt og nær blir det nå sendt ut nødsignaler.

Hva er meningen med å dra i gang en landsdekkende propagandaaksjon for å overbevise menneskene om å la seg vaksinere – for så å la dem vente forgjeves i timelange køer – før de må sendes hjem med uforrettet sak?

Les mer fra Norsk debatt her

En general

Nå er det opprettet en krisestab som skal få styr på sakene. Den gjengen blir ledet av en vaskeekte general – noe som utløser hoderisting i store deler av det politiske Berlin.

Skal generalen gå på jobb i fulle pontifikalier, hva er i så fall poenget – og bør ikke krisestaben egentlig omtales som «generalstab»?

Egentlig er ikke dette mye å le av. For foran oss står en vinter med mange dødsofre – flesteparten av dem helt unødvendige.

PS: Jeg får boosting med Moderna på mandag. Vi sleipe utlendinger går selvsagt til kvartalets tyrkiske lege – mens tyskerne selv foretrekker å vente i uker og måneder på å få time hos en hvit mann som sprøyter dem med (tyskprodusert) Pfizer/Biontech – eller å stå timevis og fryse seg halvdød i et håp om å slippe inn på ett av de offentlige vaksinesentrene.