Jeg var leder for fritidsklubben på Trosterud på 1980-tallet, og lærte å sette pris på bomiljøet og folk der. Jeg har siden stadig vært innom og snakket med mange gode krefter som er i sving.

Desto mer trist var det å høre om den dramatiske skytingeepisoden natt til onsdag.

Les saken her: To menn skutt og alvorlig skadd i Oslo – politijakt på ukjente gjerningsmenn

To unge menn i 19-20 årsalderen ble truffet og funnet alvorlig skadet i en oppgang. Heldigvis melder sykehuset at tilstanden deres er stabil, og at de vil greie seg. Vi kan være veldig takknemlige for å ha et så godt akuttsykehus som Ullevål her i byen.

Jeg tok en tur innom Trosterud onsdag ettermiddag og kveld for å høre litt om hvordan folk opplevde situasjonen. Mange hadde hørt de fem-seks skuddene, og fulgt med på politioppbud og helikopter utover natta. Noen hadde begynt å tenke på hvordan det ville gått om noen skudd gikk inn i en leilighet.

Andre var lenge usikre på om situasjonen var avklart. Det er ikke sånn man skal ha det, når barna skal i barnehage og skole neste morgen. Men i barnehagen hadde de vært veldig flinke til å roe det ned, og gitt barna en vanlig, god dag.

Midt iblant oss

De to siste skyteepisodene i Oslo bekymrer meg mye, fordi de berører trygghetsfølelsen til befolkningen.

Jeg kan ikke huske å ha hørt om skyting inne i en T-banevogn her i byen før, slik vi så ved Skøyenåsen stasjon den 15. august med to trolig tilfeldige unge ofre.

Les saken her: Siktet etter T-baneskytingen fengslet i fire uker

Det er heldigvis også sjelden vi har skyteepisoder i et rolig boområde på nattestid som oppskaker mange beboere, slik vi så på Trosterud forrige natten.

I sånne situasjoner som skjer midt i blant oss er det særlig viktig at politiet bruker ressurser på å berolige og betrygge beboerne, både på gata og på twitter. Det oppstår fort mange rykter og spekulasjoner om en så dramatisk hendelse.

Når dette skrives sier politiet at de foreløpig ikke har noen mistenkte eller noe bilde av hva som ligger bak. De ber alle som kan ha sett eller hørt noe av interesse for politiet om å melde seg.

Det er viktig at folk sier ifra om stort og smått, for små detaljer kan være det som mangler i et større bilde av hendelsen og bakgrunnen. Politiet er flinke til å passe på at ingen løper noen risiko ved å si ifra.

Må være tett på

Det politiet har sagt til nå er bare at de går bredt ut, og at de setter inn store ressurser. De sier sjelden alt de vet av hensyn til etterforskningen, så la oss håpe de har mer å gå på.

For slike saker har vi ikke råd til at forblir uoppklart. Da vil det fortsette å ligge et teppe av spørsmål og usikkerhet over saken, og den kan ta vendinger utenfor myndighetenes kontroll.

Men skyteepisoden på Trosterud etterforskes som drapsforsøk. Det innebærer dyktige etterforskere med høy oppklaringsprosent. Så det skal ikke stå på ressursene. Problemet ligger mer i hvilke ressurser politiet har til å følge kontinuerlig med på kriminelle nettverk, for å hindre at det er enkelt å skaffe seg skytevåpen i Oslo, og mye annet.

Det er blitt færre som kan konsentrere seg om å være tett på disse nettverkene dag ut og dag inn, som følge av politireformens sammenslåing av all slags alvorlig kriminalitet i en stor enhet.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Redusere risikoen

Vi vet ennå ikke noe om gjerningsmennene i den aktuelle saken - om de er drevne kriminelle eller noe annet, og vi vet ikke hvorfor det skjedde. Men, vi trenger flere politifolk som kan følge de kriminelle nettverkene så nært, at de ikke tar sjansen på å selge våpen til andre eller bære dem med seg.

Da reduserer vi risikoen for skyteepisoder kraftig, enten de er planlagte eller er noe som skjer der og da.

Hvis det er snakk om planlagte hendelser, vil politiet også oftere kunne avverge dem på forhånd, når de er tett på miljøene. For da kan de fange opp mer god informasjon og tips.

Les mer fra Norsk debatt her

Jeg husker at politiet fortalte at de på ett år, før politireformen i 2016, avverget nitten alvorlige angrep og drapsforsøk ved å jobbe på denne måten. Vi håper å få sjansen til å gjøre noe med dette etter stortingsvalget.

Imens ønsker jeg alt det beste til alle de gode beboerne på Trosterud, og håper at politiet snart løser saken, slik at de kan legge den bak seg.