Gå til sidens hovedinnhold

Det krever mot å være en kompetent far

I anledning farsdag vil jeg skrive noen ord til fedre der ute.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Andre søndag i november er det farsdag. En søndag som var en helt vanlig søndag helt til markedskreftene skapte den om til en dag for far.

Jeg håper selvfølgelig at du som far blir satt stor pris på. Min hilsen til deg er i form av noen ord jeg håper du vil lese og ta imot med et åpent sinn.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Rollemodell

Å være en god rollemodell for ditt barn er viktig, fordi små barn lærer ved å imitere. Det hører hva du sier og ser hva du gjør. Du er en viktig person i barnets liv. Så viktig at du bør tenke deg godt om hvilke verdier og holdninger du fører videre.

Det er betydningsfullt at du formidler at alle mennesker er like mye verdt. At du ikke sitter i stuen og høylytt rakker ned på andre mennesker, men kommuniserer åpent, ærlig, empatisk, kjærlig, undrende og reflektert. Det forebygger mobbing.

Vær tydelig, uten å være autoritær. Vær heller en autoritativ voksen, en som evner å være rolig, varm og tydelig med grenser når det er nødvendig. Barn liker forutsigbarhet. Sunne reguleringer skaper trygghet, men det er lurt å la barnet medvirke der det kan. Etter evne og modenhet.

Den andre forelderen

Det er også viktig å vise respekt og omtanke for den andre forelderen. Uansett om dere er kjærester, bare venner eller låst fast i fiendskap og dårlig kommunikasjon. Du må vite at hvordan du behandler og snakker om barnets mor og andre kvinner for den slags skyld, lærer gutten hvordan han som voksen mann skal behandle og elske en kvinne.

Og jenten lærer hvordan hun som voksen kvinne skal bli behandlet og elsket av en mann. Din atferd betyr derfor mye for barnets trivsel, holdning og læring senere i livet. Det gjelder selvsagt andre veien også.

Les også: Dårlige nyheter for dem som sparer til pensjon

Jeg ønsker meg mer høflighet

En ting jeg, og flere med meg ønsker mer av, er høflighet. Mer hverdagslig respekt for hverandre. Barn, unge og voksne som takker, hilser, smiler, hjelper og kan kunsten å sjarmere en mørk vinterdag.

Mer respekt for eldre som fortjener det, etter et langt og strevsomt liv. Med all den kunnskap eldre besitter bør de gå beundret og lykkelig ut av livet. Med stående applaus fra de yngre.

Det handler om å være trygg på egne følelser og klare å formidle det til omverden på en kjærlig og omsorgsfull måte. Kan du vise vei, tror du? Selv om vi alle bærer det ansvaret?

En fullkommen mann

Den kompetente mannen er en som ikke bare evner å vise sin styrke, men også sin sårbarhet. En som viser gutten at det er lov å vise følelser, gråte og akseptere at han skal få lov å være seg selv helt og fullt ut. Det krever at du er trygg på hvem du selv er.

Les også: Vi har en tydelig beskjed til næringen: Rydd opp!

En kompetent pappa er en som godtar at sønnen heller vil kle seg i rosa kjole og danse enn å spille fotball. Eller datteren, som vil sloss og bli bokser. Barn må få velge utradisjonelt hvis de ønsker det. Og når ungdommen står på egne ben bør de støttes, selv om de velger en annen vei enn de voksnes ønsker og drømmer. Så lenge det ikke er til skade for de selv eller andre.

Unge skal ha frihet til å velge hvem de forelsker seg i. Lære å ta gode valg for seg selv. Ethvert barn er kun til låns en begrenset tid. Og det skal alltid være trygt å komme hjem.

Det starter hos en selv

Det krever mot å være en kompetent far. Å kunne beskytte uten å være overbeskyttende. Å stille tålbare krav. Å gi rom for mestring. Å oppfordre til selvstendighet og selvhevdelse. At barnet skal bli robust nok til å tåle livet. Å vise vei til indre lykke med toleranse, aksept, anerkjennelse og ubetinget kjærlighet. Det starter hos en selv.

Jeg vet at du som far elsker barnet ditt veldig mye. Men sørg for at «stjernen» også er sammen med andre mer nøytrale mennesker, som ikke elsker like mye. For realistisk selvinnsikt og virkelighetsoppfattelse må utfordres. Vi er ikke bare individualister på en egoistisk reise. Vi trenger individuell og sosial kjærlighet, et raust og varmt samfunn og ekte tilbakemeldinger.

Les mer fra Norsk debatt

Av alt som er sagt hittil er jeg klar over at du som far vet dette allerede. Du har selv en bagasje med deg fra din egen barndom. Det preger deg bevisst og ubevisst. På godt og vondt.

Jeg vet også at du gjør så godt du kan. At ingen er perfekt og at det er feilene som former oss som mennesker til å bli bedre neste gang. Det beste er å le mye. Ikke av hverandre, men med hverandre.

Barn mestrer og feiler daglig, det er en normal sunn utvikling. De øver seg på livet hver eneste dag. Da er det godt at du som far er støttende, veiledende og ikke minst tilstede.

Takk.

Kommentarer til denne saken