(Haugesunds Avis)

Flokkimmunitet. Dette skulle være løsningsordet i koronagåta vi har strevd med de siste to årene. På vei inn i sommeren i fjor spådde assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at vi ville ha en god flokkimmunitet utpå høsten. Så mange ville da ha så mye immunitet at spredningen ble liten.

Så ble den indiske virusvarianten vi siden kalte «delta» dominerende. Man så at to doser ville gi god effekt mot den, men mot slutten av august, med ny kunnskap, var Nakstads beskjed mer nedslående: Selv med 90 prosent vaksinasjonsgrad, vil vi ikke få flokkimmunitet.

Siden kom omikron og behov for tredjedoser.

Det er lov å være litt skuffa.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Samtidig er det helt utvetydig: Vaksinene virker, og de virker livreddende godt. De kutter risikoen for alvorlig sykdom betydelig og bidrar til å redusere smittespredningen i samfunnet. Selv om også vaksinerte kan bli smittet og smitte videre, er vaksinene det beste verktøyet vi har i kampen mot pandemien.

Likevel er det fortsatt en del som velger å ikke vaksinere seg. Dette er og bør være frivillig. De aller fleste, rundt 90 prosent av den voksne befolkningen, har tatt minst én vaksinedose. Nesten alle av disse har tatt to, og nå settes tredjedoser så det skvetter etter.

Likevel settes det smitterekorder lokalt. Sykehusenes kapasitet presses av mennesker som trenger behandling mot alvorlig covid-sykdom landet over. Selv om under ti prosent av den voksne befolkningen er uvaksinert, opplyste FHI sist uke at halvparten av de covid-syke som legges inn på sykehus er uvaksinerte. På Oslo universitetssykehus var 70 prosent av de innlagte på intensivavdelingen torsdag uvaksinerte.

«Det er vaksinasjon som redder oss fra en katastrofe,» sa Preben Aavitsland ved FHI til Aftenposten i romjula. Der ble det beskrevet at epidemien i Norge nå er blant uvaksinerte.

Les også: For de fleste er pandemien over: Nå må folk flest få makten tilbake over egne liv

To ting virker opplagt: Korona er fortsatt et stort problem for samfunnet vårt, og vaksinasjon hjelper. Likevel er det altså flere tusen bare på Haugalandet som velger ikke å vaksinere seg. Noen har gode grunner, andre har dårlige eller ingen.

Her, som på de fleste andre områder i livet, er det lov å ta dårlige beslutninger. Men de fleste dårlige beslutninger har konsekvenser. For selv om man kan spørre seg om eksempelvis Haugesund, hvor moderate 87,9 prosent av de voksne er vaksinert, 84,1 prosent med to doser, kunne ha gjort en bedre jobb i informasjonsarbeidet, er dette først og fremst personlige valg folk gjør.

Den fremste konsekvensen er at de uvaksinerte utsetter seg selv for større fare for alvorlig sykdom. For de yngste er ikke dette et altfor godt argument, siden de svært sjelden blir særlig syke. Men også økt smittespredning i denne gruppen rammer samfunnet og setter andre i fare. Derfor er rådene helt klare på at alle som kan, bør vaksinere seg.

Nå er mange restauranter og utesteder stengt. Folk unngår butikker og det er begrensninger i hvem som kan drive idrett sammen. Skoler og barnehager drives med begrensninger. Konserter og andre samlinger avlyses. Bedrifter og enkeltpersoner rammes. Folk har det vanskelig.

Koronasertifikat er en mellomløsning for å åpne mer opp. Flere og flere krever nå dette, og det er varslet at regjeringen kan komme med et forslag om innføring av bruk av sertifikat denne uka. Da blir enkelte tilbud åpnet for vaksinerte, slik det er i mange andre land.

Dette virker å være en økonomisk og samfunnsmessig god ting, men er etisk og juridisk problematisk – spesielt om man tar bort muligheten til å teste seg til grønt sertifikat.

Likevel, når det også viser seg at omikron-varianten ser ut til å gi betydelig mindre risiko for alvorlig sykdom, og den er i ferd med å ta over for delta, da er det vanskelig å si at dagens tiltak er forholdsmessige eller fornuftige for å beskytte en liten gruppe som i all hovedsak selv har takket nei til beskyttelse. Samtidig går enkelte av de uvaksinerte inn i en selvkonstruert offerrolle som nok ødelegger for disse som gruppe.

Les mer fra Norsk debatt

Så kan man spørre om man ikke bare kan åpne opp alt for alle, og så får de uvaksinerte bare bli syke. Jo, når vi vet at sykehusene takler smittetoppene, så er det dit vi kommer. Tøft nok. Jeg håper fortsatt vi kan få til dette uten å innføre bruk av koronasertifikat, men det ser litt dårlig ut nå. Håpet er at omikron-sykdommen blir relativt ufarlig også for uvaksinerte.

Innføres det koronasertifikat, må bruken være så restriktiv og avgrenset som mulig. Begrunnelsen må være smittevernfaglig god, og den samfunnsnyttige konsekvensen opplagt positiv.

Bedre er det fortsatt om uvaksinerte revurderer beslutningen sin. Var man spesielt utrygg da vaksinene kom, er det god grunn til å være tryggere når millioner på millioner har gått foran.