Mot slutten av 2021 publiserte NRK en sak hvor Venstre ba utenriksministeren til å ta tak i William Nygaard-saken, hvor partileder Guri Melby karakteriserer det uoppklarte drapsforsøket på William Nygaard som en verkebyll. Hun ba utenriksministeren om å engasjere seg, etter at det ble kjent at en iransk eks-diplomat er siktet i saken.

Utenriksdepartementet skrev i en SMS til NRK at departementet på generelt grunnlag ikke ville uttale seg om saker som er i justis- og rettssystemet i Norge. Dette overrasket mange.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Den iranske ambassaden har avvist anklagene og kaller dem grunnløse.

Dramatisk utvikling i nabolandet

Det som skjer i Sverige nå, er kun en smakebit av hva som er i vente dersom Norge blir involvert. Nylig var representanter fra den norske utenriksministeren i Iran ute og forsikret om en god relasjon med landet.

Dramatiske scener utspiller seg nå mellom nabolandet vårt Sverige og Iran. En tidligere iransk myndighet, Hamid Nouri, er blitt arrestert i Sverige og har vært i retten i mindre enn et år. Nå har den svenske statsadvokaten bedt om livstid som straff. Han er beskyldt for innblanding i massemord og henrettelse av tusenvis av venstrevridde politiske fanger på 80-tallet.

Les også: Ikke bare en rettssak mot den islamske torturisten, men mot hele det iranske presteregimet

Forrige uke protesterte iranske myndigheter til rettsgangen til Hamid Nouri i Sverige. De mener blant annet at han ikke har fått en rettferdig behandling.

I Iran skal den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali henrettes innen 21. mai. Den nye henrettelsesdatoen ble meldt om av det iranske nyhetsbyrået ISNA, ifølge svensk TV4. Djalali har tidligere fått utsatt henrettelsen sin i 2020. Svenske myndigheter har bedt Iran om å ikke henrette forskeren.

Djalili hadde tidligere blitt invitert til å holde foredrag ved et universitet i Iran, men ble senere fengslet på grunn av anklager om spionasje. Spionasje er en anklage iranske myndigheter ofte bruker for å arrestere folk uten grunn, for å bruke dem som brikker i politisk spill.

Nå oppfordrer svenske borgere til å ikke reise til Iran. Iran har kalt inn den svenske ambassadøren på teppet.

Les flere kommentarer fra Mina Bai

Gisseltaking som politisk verktøy

I våres ble den britisk-iranske kvinnen Naznin Zagheri Radcliff løslatt etter å ha sittet i fengsel i Iran i seks år, anklaget for spionasje. Hun nektet straffeskyld hele veien. Zagheri hadde reist til Iran for å besøke hennes foreldre i 2016. Storbritannia måtte frigi over 300 millioner pund av iransk frosne penger for at hun skulle løslates.

Den australske lektoren Kylie Gilbert ble fengslet i Iran fra 2018 til 2020. Hun også ble anklaget for spionasje, selv om hun hadde blitt invitert til Iran på bakgrunn av hennes fagfelt, islamske studier. Hun nektet straffeskyld. Gilbert satt i fengsel i over to år og ble utvekslet med tre iranske terrorister innblandet i et bombeattentat i Thailand.

Den tidligere iranske diplomaten Assadollah Assadi soner nå en fengselsstraff på 20 år i Belgia, anklaget for å ha vært innblandet i et bombeattentat mot den ekstreme opposisjonsgruppa Mojahedin i Paris. Mange har spådd at Assadi skal utveksles med den svensk-iranske professoren Jalali.

Dette er Nettavisens spaltister

I 1980 ble den tidligere iranske statsministeren Bakhtiar forsøkt drept av en pro-iransk libaneser, Anis Naqqash. En fransk politimann ble drept. Han sonet kun 10 år i Frankrike før han ble benådet av president Mitterand. Samtidig ble et par franske gisler løslat av iransk støttede Hizbollah gruppa i Libanon. Bakhtiar overlevde attentatet, men ble drept i et nytt attentat i 1991 av to iranere i Paris. En av dem var Vakili Rad. Han sonet kun et par år i Frankrike før han ble løslatt og trolig utvekslet med den franske studenten Clotilde Reiss.

Grunn til bekymring

På tirsdag ble to franske turister arrestert ved utreise i Iran. Et dusin vestlige borgere og iranske borgere med to nasjonaliteter sitter nå i fengsel i Iran i påvente å bli løslatt. Det er skremmende.

Iran er et av de få landene i verden som bruker gisseltaking som politisk verktøy. Det er all grunn til å være bekymret når uskyldige borgere blir arrestert og misbrukt i et politisk spill.