Gå til sidens hovedinnhold

Det vi sitter igjen med er ikke særlig morsomt

Det er alvorlig at NRK sensurerer seg selv, og velger å fjerne et humorprogram basert på relativt få tilbakemeldinger.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Statskanalen har valgt å fjerne episodene til humorprogrammet «Helt Ramm i Tokyo», hvor Nicolay Ramm parodierer en vert i et typisk japansk/asiatisk gameshow. Episodene ble fjernet på bakgrunn av et par tilbakemeldinger fra seere om at denne parodien opplevdes som stigmatiserende og sårende.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

‍NRK forklarer selv at det ikke var særlig mange negative tilbakemeldinger de fikk, men tilbakemeldingene var såpass seriøse og godt begrunnede at de valgte å avpublisere episodene.

‍Det er noe som skurrer her. Og det ganske så kraftig.

Humoren er kansellert

Humor er subjektivt. Humor er et fristed. Humor er relativt. Det du oppfatter som hysterisk morsomt, kan være direkte provoserende og særdeles lite morsomt for naboen.

Les også: NRK lar krenkelseshysteriet vinne

‍Humorverdenen bør være den ene, herlige, frie arenaen der selvironien står sterkt. Der vi kommenterer mennesker og kulturer med et glimt i øyet. Der vi kommenterer samfunnet vi lever i, og der vi i stor grad har fritt spillerom til å kødde om det meste.

Men denne humorverdenen er på vei inn i et mørke av sensur. Sketsjer fjernes. Humorshow blir boikottet. Komikere blir «canceled» basert på én vits som for to mennesker opplevdes som støtende. Komikere får drapstrusler. South Park, satirens egen legendeserie, har fått såpass mange drapstrusler fra alle slags steder og mennesker i verden, at de for lengst har mistet tellingen.

‍Er det virkelig slik vi ønsker at det skal være? Skal fristedet snevres inn til å romme stadig mindre? Skal vi virkelig legge føringer på hva som er innafor, og på den måten påvirke komikere slik at de ikke lenger våger å skrive vitser, manus og sketsjer, fordi det kan virke støtende på noen?

Rom for bom

Noe som bringer meg til neste spørsmål: Hvor skal grensene gå? Hva hvis naboen din og ti andre oppfatter en episode av Brødrene Dahl som støtende, skal denne da fjernes fra NRKs arkiver, fordi det gir naboen og de ti andre en uggen følelse i magen?

‍Humor kan bomme, og det må den ha lov til. Men selv om den bommer hos noen, bør den ikke nødvendigvis fjernes. Humor bør i stor grad ses på som nettopp det det er, humor.

‍At noen mennesker opplever parodien til Nicolay Ramm av en japansk gameshowvert som rasistisk, stigmatiserende og sårende er selvfølgelig leit. Intensjonen bak en humorsketsj vil sjelden alltid kunne passe alle i publikum som ser på. Og ingen kan forutse hvordan en sketsj eller et humorprogram får andre til å føle seg.

Jeg mener selvfølgelig at det kan være både nyttig og viktig å lytte til mennesker som mener statskanalen har bommet. Men, det som av noen blir oppfattet som rasistisk og stigmatiserende, har vist seg å bli oppfattet som langt ifra rasistisk og stigmatiserende for andre.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Som for eksempel journalist og Debatten-programleder Fredrik Solvang, som selv har asiatisk opprinnelse. Han synes sketsjen var morsom og han synes den fikk frem det absurde, men veldig underholdende konseptet bak japanske og asiatiske gameshows.

Ikke særlig morsomt

Det er alvorlig at grensene for hva som er lov å tulle med stadig snevres inn. Det er alvorlig at NRK sensurerer seg selv, og velger å fjerne et humorprogram basert på relativt få tilbakemeldinger. Dersom man ikke kan benytte seg av overdrivelser, stereotypier og karakteristiske trekk som aksenter, klesstil og hårstil, hva sitter man egentlig igjen med da?

Dersom visse mennesker, kulturer og fenomener ikke kan parodieres, køddes med, eller settes på spissen, hva sitter vi da igjen med? Etter min mening sitter vi igjen med en meget snever humorverden, som ikke er særlig morsom.

En versjon av dette innlegget ble først publisert på jeune.no.

Kommentarer til denne saken