I fire år har vi jobbet knallhardt for å bygge opp en sunn bedrift vi er stolte av. Det tok ikke helseministeren mer enn én time på en pressekonferanse for å stemple oss som kriminelle som må forbys.

Det var dagen før påskeferien, og alle på jobb var klare for noen velfortjente fridager sammen med familien.

Det var da sjokkbeskjeden kom fra vår egen regjering: Arbeidsplassen din skal forbys som en del av regjeringens nye folkehelsemelding.

Snus er et produkt som selges i alle butikker, kiosker og bensinstasjoner rundt om i landet. De siste årene har det også kommet nettbutikker som selger snus, vi er en av dem. Vi startet Snus365.no fordi vi var lei av dårlig utvalg og «gammel» snus i den lokale butikken.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Helt siden oppstart har vi utfordret de store dagligvarekjedene med et langt større utvalg og lavere priser. Nettbutikken vår er blitt populær for mange, og vi er i dag Norges største, norskeide nettbutikk for snus. Det er vi selvsagt svært fornøyd med, og vi er stolte av å bidra til redusert svenskehandel, reduserte kostnader for vanlige folk, og samtidig bidra til at en gründerbedrift som Snusbonden kan lage ekte, norsk snus.

Men nå mener altså ministeren at vi må legge ned, og at det kun er dagligvarekjedene, kiosker og bensinstasjoner som skal få lov til å selge snus.

Usannheter fra Kjerkol

Hvis regjeringen faktisk foreslår å forby at voksne mennesker skal få lov til å kjøpe snus fra en norsk butikk, burde det vel finnes en god begrunnelse.

Ifølge helseministeren er det tydeligvis slik at seriøse, norske nettaktører selger snus til mindreårige.

For det første er dette kategorisk usant.

Vi har hundre prosent alderskontroll med BankID på alle våre kunder. Det er nøyaktig samme krav som stilles til å levere skattemeldingen eller søke om boliglån til flere millioner kroner. Men tydeligvis er ikke BankID verifisering godt nok for helseministeren for å kjøpe snus.

For det andre: Hvor finnes dokumentasjon for disse påstandene? Det sier sitt at ministeren ikke engang har tatt seg bryet med å legge ved kilder eller referanser for påstandene hun slenger ut.

Absurde påstander

Det er vanskelig å ikke tro at det hele er diktet opp for å passe inn i et bestemt narrativ hos helseministeren. For mens vi praktiserer 100 prosent alderskontroll med BankID, er det i teorien i fysiske butikker salget til mindreårige foregår.

Hvis det skjer overhodet. Alder skal sjekkes overalt snus selges. Hos oss er det like streng kontroll som hos Skatteetaten.

Hvis det ikke er godt nok, vet jeg ikke hva som skal til for å gjøre helseministeren fornøyd.

I meldingen hevder også Kjerkol at det er for mange unge i gruppen 18-24 år som snuser. Det kan godt være sant og er uheldig. Men like fullt er det en helt tullete begrunnelse for å forby seriøse nettaktører å selge snus.

Når vi ser nærmere på tallene er det kun 7 prosent av våre kunder som er i den nevnte aldersgruppen, mot det nasjonale snittet på 22 prosent i følge SSB. Med andre ord handler mange flere unge voksne snusen sin i vanlige dagligvarebutikker, kiosker eller bensinstasjoner enn de gjør på nett. Dette kunne vi fortalt ministeren hvis hun hadde tatt seg bryet med å ta kontakt.

Les også: Hoksrud vil stanse Kjerkols planer: – Arrogant!

I tillegg påstår Kjerkol at vi bruker aggressive markedsføringsmetoder for å rekruttere unge mennesker til å begynne å snuse. Det er selvfølgelig helt 100 prosent fjas og oppspinn. Norsk lov forhindrer oss i å markedsføre snus i enhver form.

Det er forbudt, Kjerkhol. Dette er nok et eksempel på udokumenterte påstander i folkehelsemeldinga. Hvis du har beviser for dette, så ber vi om å få se de. Denne aggressive markedsføringen kommer i alle fall ikke fra oss.

I tillegg fremgår det av meldinga at det er mange som kjøper snus fra utenlandske nettbutikker utenfor EU, og dette visstnok skaper problemer og merarbeid ved tilsyn.

Men kjære, Kjerkol. Hvis utenlandshandel virkelig er et problem, hva oppnår du ved å stenge ned oss som norsk nettbutikk med lager og arbeidsplass i Slemmestad? Om noe så vil det bare øke det du mener er et problem, fordi snuserne vil handle enda mer fra utlandet.

Gavepakke til dagligvaregigantene

Når mange påstander i Folkehelsemeldinga, som vedrører fjernsalg av snus, åpenbart er basert på feilinformasjon og usannheter – hvorav flere er avkreftet av regjeringens egen statistikk, blir det hele ganske tydelig for oss. I et behov etter symbolske forslag, har helseministeren foreslått å fjerne arbeidsplasser hos små, norske bedrifter som vår, til fordel for noen av Norges største bedrifter med de tyngste pengesekkene.

På oss virker det åpenbart at Kjerkhol er rundlurt av noen som har forét henne med usannheter.

Det blir vanskelig å ta dette dokumentet på alvor når Kjerkol forteller at folkehelsemeldingens formål er å utjevne de sosiale forskjellene.

Hvis Stortinget går med på forslaget fra Kjerkol vil de tre store dagligvaregigantene, og de tre store snusprodusentene dominere hele markedet.

Det betyr at det ikke bare er levebrødet vårt og ni ansatte som ryker – det vil også føre til at nær 700.000 norske snusere må punge ut for høyere priser. Det vil også bety at mange mindre leverandører må legge ned. Utvalget av snus blir mindre, prisene går opp, og svenskehandelen vil øke.

Selvsagt synes dagligvare kjempene det er brysomt med konkurrenter som oss. Vi har lavere priser og større utvalg av ferskere snus. Det spiller rett i lomma deres hvis fjernsalg av snus forbys. De er de eneste som vinner på dette.

At dette er en gavepakke som skal betales av vanlige folk som snuser og overføres til kjedene er nærmest skrevet rett ut på side 48 av folkehelsemeldingen. «Handelsorganisasjonene har klaget over at dette medfører urettferdige konkurransevilkår. Ved fjernsalg blir produktene ofte solgt billigere enn i fysiske butikker».

Det blir litt komisk at handelsorganisasjonene snakker om urettferdige konkurransevilkår. Mener de virkelig at en nettaktør som oss har de samme innkjøpsprisene på snus som de store dagligvarekjedene? Vi vet at flere store dagligvarekjeder kjøper inn snus til bedre priser enn oss.

Jeg kan ikke forstå hvordan dette forslaget er blitt lagt fram, og at påstander tas ut av løse luften i et, for oss, desperat forsøk på konstruere en begrunnelse. Det burde heller aldri være nødvendig at en helseminister i fullt alvor løper ærender for noen av Norges største selskaper.

Forslaget om å stenge ned fjernsalg av snus kan ikke gjennomføres. Det er statsstøtten verning av de største dagligvarekjedene. Her må andre politikere på banen. Forslaget må vekk fra Folkehelsemeldinga.