For en drøy uke siden skrev jeg et innlegg i Bergens Tidende om begrepet «Fødeforelder». En tekst som for øvrig først ble sendt til Nettavisen, men som aldri ble besvart.

Overraskelsen var derfor stor da samme avis onsdag kveld plutselig hastepubliserte et slags tilsvar på den nevnte teksten i fra Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp), bare et drøyt døgn etter hun også svarte meg i Bergens Tidende.

Irrelevant penis

Hun skriver at jeg i sinne over å få refusert et tilsvar mot henne igjen i Bergens Tidende skal ha skrevet følgende:

«Jenny Klinge forsøker å gjøre en hard definisjon av kjønn som noe rent biologisk, og så blir kjønnsidentitet og juridisk kjønn noe underordnet. Vi vet ingenting om Jenny Klinge sin biologi, for alt vi vet ble hun født med penis».

Det er for det første et avsnitt fjernet fra kontekst, en kontekst Jenny Klinge også har sett. Men det er et direkte avsnitt hentet fra den refuserte teksten, en tekst Bergens Tidende mente var et personangrep mot henne. Heldigvis kan hele den mye omtalte teksten leses her, hos Blikk.

Litt av utgangspunktet for hele saken her er at Jenny Klinge nettopp løfter biologi som den viktigste markøren for kjønn og opplevelsen av kjønn. I vår tekst følger det nemlig et lite avsnitt, også etter det hun siterer:

«I møte med henne velger vi likevel å møte henne som en kvinne fordi hun forteller at det er det hun er. Biologien hennes er dermed underordnet. Det vi opplever i møte med andre mennesker er ikke deres biologi, men menneskers identitet og presentasjon av seg selv».

Vi er derfor helt enig i at en penis ikke er relevant for debatten, det er hele poenget vårt. Likevel drar Jenny Klinge inn transpersoners kjønnsorganer i hver eneste mulige sammenheng for å diskreditere oss. En transmann kan ikke være «ekte» mann fordi han kan ha et kvinnelig kjønnsorgan, og så videre.

Les også: Kvinner, menn og påstander om at jorda er flat

Besatt av kjønnsorganer

Det er stortingsrepresentanten som er besatt av kjønnsorganer her - ikke transpersoner.

Hele denne saken startet egentlig med at Jenny Klinge i en overskrift hos nettopp Nettavisen drar inn transkvinners peniser. Selv i en sak som egentlig handler om transmenn, altså mennesker ofte uten peniser, mennesker som faktisk kan føde om de ønsker det - uansett hva Jenny Klinge måtte påstå er sannheten.

Disse individene er juridisk anerkjent som menn, og det skulle bare mangle at en lovtekst da også tok høyde for at noen juridiske menn kan føde barn.

Vi er for øvrig også uenig med Bergens Tidende i at vårt innlegg er et personangrep. Det er selvsagt hardt å bruke ordet «penis», det er alltid det. Men, hvorfor er det ikke like stor respekt for at transfolk finner det ubehagelig å alltid få kjønnsorganene sine diskutert i offentligheten?

I stedet går Jenny Klinge enda lengre, i det som virkelig kan omtales som et personangrep mot en privatperson fra en stortingspolitiker. Uten så mye som en eneste kilde til hva det her dreier seg om.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Jeg opplever ikke at Jenny Klinge er modig, tvert i mot. I sosiale medier bygger hun nå også opp under sammenligninger mellom transpersoner, og mennesker som plutselig skal oppleve seg som født i andre etnisiteter, eller andre dyrearter. Det er ekstremt fordummende.

Det er hatefull retorikk overfor en gruppe mennesker som har mottatt offentlig anerkjent helsehjelp i dette landet siden 60-tallet.