Høyre-leder Erna Solberg vil ha et tettere økonomisk forhold til Kina, gjennom å få undertegnet en frihandelsavtale. Vestland Høyre og Unge Høyre advarer mot denne politikken.

De går imot en frihandelsavtale og vil heller at vi skal avslutte den såkalte «normaliseringsavtalen».

Nå må Høyres landsmøte ta grep og stanse partilederens ønske om at Norge skal knytte seg sterkere til verdens farligste diktatur.

For noen dager siden gjentok Kinas diktator Xi Jinping sin sterke støtte til Vladimir Putin. Et tettere forhold til Kina er en indirekte støtte til Putin og hans angrepskrig mot Ukraina.

Erna møter motstand: Klar advarsel til Norge: – Kan utøve makt mot oss

Da Erna Solberg var statsminister, sørget hun og daværende utenriksminister Børge Brende for at Norge la seg på rygg for det kinesiske diktaturet.

Gjennom den såkalte «normaliseringserklæringen» gikk Norge med på at vi ikke skal kunne kritisere Kina for det landets kommunistledere mener er deres «kjerneverdier».

Norge respekterer diktaturet

Avtalen innebærer at Norge ikke kan kritisere at Kinas kommunistparti har ødelagt alle demokratiske friheter i Hongkong, at de holder en million mennesker i konsentrasjonsleirer i Xinjiang-regionen eller at de i strid med folkeretten øker sitt militære nærvær i Sør-Kinahavet.

Norge sier i erklæringen at vi også har full respekt for det sosiale systemet Kinas kommunistparti har bygget opp. Dette sosiale systemet er et diktatur hvor alle innbyggerne blir overvåket både fysisk og digitalt, og hvor det ikke finnes verken ytringsfrihet, forsamlingsfrihet eller demokratiske valg.

Dette forferdelige samfunnssystemet sier Norge at vi respekterer fullt ut. Det var skammelig da erklæringen ble undertegnet – og det er like skammelig i dag.

Som om dette ikke er nok: Norge har også undertegnet på at vi respekterer Kinas territorielle integritet. Dette høres jo greit ut, men slik situasjonen er i Kina betyr det at Norge anerkjenner at Taiwan skal tilhøre Kina. Likeledes betyr det at vi godtar Kinas erobring av Tibet og undertrykkelse av den uiguriske minoriteten i Xinjiang.

Hva fikk vi til gjengjeld? At Kinas kommunistparti igjen nedlot seg til å snakke med norske myndigheter. Etter at vi hadde vært «i fryseboksen» i seks år.

Stolt over fredsprisen til Liu Xiaobo

Jeg var NRKs korrespondent i Kina da Nobels fredspris ble tildelt demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, som da satt fengslet for sine «forbrytelser» mot Kinas kommunistparti.

Selv om denne prisen gikk ut over Norges forhold til Kina, og ikke minst ut over mine egne arbeidsforhold i landet, var jeg sprekkeferdig av stolthet. Over at Nobelkomiteen i mitt eget land hadde gitt denne prisen til en så viktig og modig stemme i Kina.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Jeg merket meg også at den som hadde fremmet forslaget om å gi prisen til Liu var Høyres daværende parlamentariske nestleder Jan Tore Sanner. Beundringen for Sanner svant litt hen da han i 2016 var statsråd i Solberg-regjeringen som la seg paddeflat for Kinas kommunistparti. Vi hørte aldri et pip om at han var kritisk til «normaliseringserklæringen», som indirekte kritiserte Nobelkomiteens fredspris til Liu.

Kina og Russland hånd i hånd

Nå – etter at Kinas diktator Xi Jinping har gått ut med full støtte til sin russiske diktator-kollega Vladimir Putin – finner Erna Solberg det for godt at Norge skal knytte sterkere bånd til kommuniststaten Kina:

– Forutsatt at vi får gjennomslag for de tingene som vi har lagt på bordet i forhandlingene, som dreier seg om menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, så syns jeg det er fint om vi får en frihandelsavtale, sa Solberg på et pressemøte for landsmøtet denne uken.

Solberg vet utmerket godt at vage setninger om menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter kan kineserne saktens svelge. Hva Kinas kommunistledere undertegner på har ikke nødvendigvis noen betydning for hva de gjennomfører i praksis.

En frihandelsavtale med Kina vil gi kinesiske bedrifter mye lettere tilgang til det norske markedet, hvor de kan utkonkurrere mange norske bedrifter med billigere anbud. Slik kan de også lettere komme seg inn i norsk infrastruktur, noe som innebærer en stor sikkerhetsrisiko.

Les også: Stalin undervurderte Hitler. Putin kan gjøre det samme med Xi

I teorien skal Norske varer og bedrifter også få lettere tilgang til det kinesiske markedet. Det blir nok slik for fisk, som Solberg er opptatt av. Men ellers gjør gjerne kineserne som de vil – slik de har vist verden at de opptrer etter at de ble medlemmer av Verdens handelsorganisasjon WTO: De klager når andre land ikke følger spillereglene, men bryr seg ikke selv om å følge dem

Norsk naivitet

Når det gjelder Kina virker det som om norsk naivitet er uten grenser. Som når man ønsker å tro på at spion-appen TikTok ikke spionerer: «Jammen, toppsjefen i TikTok garanterte jo at dataene ikke havner i Kina.»

Og når ingen stiller spørsmålet: Hvorfor skal Kina ha rett til å klage over at man i noen land ønsker å forby TikTok? De har jo selv forbudt alle vestlige apper som Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter.

Les også: Vi lar reven slippe uhindret inn i den norske hønsegården

Heldigvis er det noen voksne hjemme i partiet Høyre. Og også noen voksne ungdommer. Nå vil Solberg eget partilag, Vestland Høyre, og også Unge Høyre, stanse frihandelsavtalen og evaluere eller helst si opp hele «normaliseringsavtalen».

Vestland Høgres fylkesårsmøte vedtok nylig at man skal evaluere normaliseringsavtalen mellom Norge og Kina. Og at man heller bør inngå strategiske samarbeid med blant annet EU og USA for å minimere vår avhengighet av Kina.

Fylkesleder Silja Ekeland Bjørkly sier til Bergens Tidende at bakgrunnen for uttalelsen er utviklingen de ser i verden i dag.

– Det er et stadig mer autoritært Kina og deres samhandling med Russland som gjør at vi mener vi må se nærmere på avtalen vi har nå, samt fremtidige avtaler.

Et tettere forhold gjennom en frihandelsavtale som Høyre-lederen ønsker, er Bjørkly ikke begeistret for.

Unge Høyre er de voksne

Heller ikke Unge Høyre er begeistret for partilederens Kina-politikk:

De har sendt inn forslag om å avslutte «normaliseringsavtalen» med Kina og innføre strengere regler for hva kinesiske selskaper kan eie i Norge og i Europa.

Sondre Hillestad er leder for Hordaland Unge Høyre. Han sier de vil ta opp kampen mot en frihandelsavtale med Kina og mener landsmøtet bør si tydelig nei til det.

– Vi må ta oppgjør med holdningene om at frihandel fører til fred. Det er bare å se på Russland for å forstå det, sier Hillestad til Bergens Tidende.

Jeg håper inderlig at Vestland Høyre og Unge Høyre vinner fram på landsmøtet. Og setter Erna Solbergs Kina-politikk i skammekroken.

Kanskje kan det også være mulig å ønske seg enda mer: At Høyres tidligere nestleder Jan Tore Sanner finner tilbake til sine tidligere så sunne instinkter om at det er viktig å forsvare demokratiets idealer – også utenfor vårt eget land.

Kjære Erna, når skal du slutte å bøye nakken for Kina-diktaturet?