Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Det norske flagget og riksvåpenet blir grovt utnyttet av utenlandske firmaer. Men nå kommer det norske heraldikk-politiet til å gripe inn.
For i dag erklærer den trønderske historikeren Terje Bratberg krig mot overgriperne.
Les også: Hatstorm mot Sverige før Eurovision-finalen
Hva med den norske riksløven som pynt på joggeskoene eller flagget på underbuksene? Eller et munnbind med det norske flagget på?
Eller kanskje ei jakke med tysk påskrift: «Samme hvor jeg roter rundt – Norge kommer alltid til å være mitt hjem»? Også her har riksvåpenet en sentral plassering.
Norsk flagg på underbuksa?
Nettet flommer for tiden over med t-skjorter, skiklær, jakker og andre moteplagg som enten har det norske flagget eller riksvåpenet godt synlig.
Minst tre tyske aktører synes å konkurrere om å utnytte de norske symbolene på mest mulig respekt- og smakløs måte.
I tillegg kommer en italiensk moteprodusent, som nærmest har gjort det norske flagget til sitt kjennemerke.
En utbyder forklarer i annonsen at nordmennene selv bare utstyrer sine moteplagg med bittesmå og nesten ikke synlige flagg - men at mange har lyst på undertøy, luer, jakker og bukser med flagg og vimpler i de norske farger.
(Forklaringen er at norske firmaer er pokka nødt til å søke først – og hvis de får «ja» fra staten, så skjer det med klare begrensninger.)
Kriminelt
- Dette er ikke bare usmakelig – men dypt kriminelt, raser Terje Bratberg når han blir forelagt noen eksempler som er hentet fra de siste par månedenes kampanjer rettet mot tyske Facebook-brukere.
Bratberg - som tidligere har anmeldt misbruk og sørget for å få flagg-syndere straffet – gjør det klart at Protokollavdelingen i Utenriksdepartementet har ansvaret for å passe på at reglene og lovene for flagg og riksvåpen blir respektert.
- Det står klart i regelverket at grensene for bruk av flagget i slike sammenhenger er begrenset – og skal godkjennes på forhånd.
Hva riksvåpenet angår, er det strengt forbudt for andre enn den norske staten å benytte det.
Komplisert
Det kan være juridiske komplikasjoner med å få stoppet utenlandske firmaer som ignorerer de norske bestemmelsene på dette området. Men ikke noe er umulig, hevder Terje Bratberg.
Han er ikke bare kjent som Trondheims byhistoriker men er også forfatter av bøker om blant annet heraldikk.
Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad
I 2006 forsøkte norske myndigheter å få tyskerne til å gripe inn overfor «Thor Steinar», som var et populært merke blant nynazister. Butikkene rundt omkring i landet var utstyrt med navnet på norske byer. Fra for eksempel Tønsberg og Bodø lød det sterke protester.
Leverandøren med adresse like utenfor Berlin måtte finne seg i ransaking og inndragelse av hele kolleksjoner. Selv om myndighetene til slutt ikke nådde frem juridisk, må sjikanen og de juridiske kostnadene ha vært effektiv – for etter hvert ble de norske referansene mer eller mindre droppet.
Sender klage
- Det ser ut som akkurat beskyttelsen av nasjonalflagget og riksløven foreløpig ikke har inngått i det felles EØS-regelverket – noe som gjør at disse sakene ikke alltid er enkle.
Men hvis ikke norske myndigheter forsøker å gripe inn overfor de som gjør profitt på misbruk av våre nasjonale symboler, så er det ikke noe å si på at virksomheten er i ferd med å bli omfattende, bemerker Terje Bratberg.
Han vet hva han snakker om, for mannen har også et jusstudium bak seg.
- Jeg blir aldeles stiv av raseri, når jeg ser at det til og med dukker opp folk som selger korona-masker med norsk flagg på.
Hva blir det neste? Lommetørklær, slik at vi også kan snyte oss i det norske flagget, vil Terje Bratberg vite.
I morgen blir det sendt brev med storalarm til Protokollavdelingen i UD, lover Terje Bratberg.