Komiker Atle Antonsen har vært på bar. Der traff han poeten og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali fra Bodø. Og som de fleste av oss har fått med oss fra gårsdagens meldinger, så gikk ikke det så bra:

Kort fortalt mente han at hun var for mørkhudet til å være på samme bar som ham. Nærmere detaljer kan du lese i hennes egen beskrivelse av episoden på Facebook.

LES OGSÅ: Atle Antonsen politianmeldt

Tankene går straks til den tidligere fotballspilleren og TV-kjendisen Bernt Hulsker. Han var også ute på byen, og brukte n-ordet mot en dørvakt mens han gjorde nazi-hilsen «på gøy».

Og ja:

Det går an å finne unnskyldninger og forklaringer både for Antonsen og Hulsker. Det finnes sikkert formildende omstendigheter.

Begge var fulle, og begge forsøkte etter sigende å være morsomme. Hulsker har bedyret at det ikke finnes et eneste rasistisk bein i kroppen hans, og har fått snakke ut hos Tonje Steinsland i «Vårt lille land» på TV 2.

Også Antonsen har forklart at det «var et slags forsøk på spøk», og erkjent at han må ta et oppgjør med alkoholen.

Men:

Vi er nødt til å endre fokus.

Vi må flytte fokuset vekk fra Bernt Hulsker og over på en ikke navngitt dørvakt, som opplevde å bli sjikanert og gjort narr av på grunn av hudfargen sin - en helt vanlig dag på jobben.

Hvordan tror vi han hadde det den dagen? Og dagene etterpå? Skal han måtte tåle slikt?

Og vi må flytte fokuset vekk fra Atle Antonsen og over på Sumaya Jirde Ali, som var på byen sammen med en venninne og opplevde å bli ropt SHUT THE FUCK UP til av en full komiker som ikke likte hudfargen hennes.

Skal hun måtte tåle slikt?

Nei, det skal hun ikke.

En liten detalj i fortellingen til Sumaya Jirde Ali er at flere andre gjester var vitne til opptrinnet på Bar Boca den kvelden. Menn som så og hørte hva som skjedde, men som valgte å ikke gripe inn.

Det er lett å forstå:

Det skal litt til å reise seg opp mot en beruset Atle Antonsen, en mann som kan virke skremmende også i edru tilstand, til og med hjemme i stua på en hel TV-skjerms avstand. Det er lett å tenke for en idiot, men dette er ikke mitt ansvar, dette vil jeg ikke bli blandet inn i.

Les også Erik Stephansen: Jo, det finnes faktisk visse grenser

Det kan også virke overflødig å skrive denne kommentaren. For denslags oppførsel aksepterer vi jo ikke, det er alle enige i, that goes without saying.

Men nettopp derfor skal vi gjøre det. Reise oss opp og si tydelig fra at dette er ikke greit.

For det er vårt ansvar.

Sumaya Jirde Ali har vært, og er fortsatt, en viktig stemme i norsk offentlighet. Hun har skrevet bøker, og hun har skrevet dikt - og hun har kastet seg dristig og friskt frampå i samfunnsdebatten.

Mange ganger har hun vært provoserende, og jeg har ofte vært uenig med henne.

Men nettopp derfor er hun en stemme vi må tåle å lytte til og diskutere med, kanskje til og med krangle med. Nettopp derfor kan hun ha meninger og synspunkter som viser seg å bety noe annet enn det vi i første omgang trodde. Og som kanskje kan ha noe for seg.

Hun kunne vært spaltist i Nettavisen.

Fordi hun er en talefør representant for en gruppe mennesker som bare i sjelden grad blir hørt. Og fordi hun er ung kvinne som representerer en kultur vi gjerne skulle skjønt mer av. Selv om hun først og fremst representerer seg selv.

Det Atle Antonsen gjorde på Bar Boca ligger langt utenfor vanlig folkeskikk, og antakelig langt utenfor loven - uten at jeg skal forsøke å spå noe rettslig resultat.

Mens Sumaya Jirde Ali fortjener ros for at hun vågde å anmelde. Det ville vært lett å gjøre som sikkert mange andre har gjort, å tenke at «dette må jeg tåle, slik er det bare, jeg kan ikke la meg krenke så lett».

Men dette handler ikke om å være lettkrenket. Dette handler om å stå opp for sine grunnleggende menneskerettigheter.

De har ingen full mann på byen lov til å tråkke på.