Dette er så dumt at det nesten ikke går an.

Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika», som hang i trappegangen til det gamle Nasjonalgalleriet, er nå stuet ned i en kjeller på det nye Nasjonalmuseet.

Årsaken? Bildet er såkalt kolonialistisk, ifølge avdelingsdirektør Stina Högkvist.

Politisk korrekthet og rå kapitalisme vandrer hånd i hånd

Derfor er det heller ikke noen vits å ha det hengende framme. Det kunne jo hende at publikum tok skade av bildet, eventuelt lot seg inspirere og satte seil for Newfoundland med mål om å drepe skrælinger.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Dette er et Nasjonalmuseum som gladelig lar John Fredriksens døtre kjøpe seg et helt rom, uten å ofre en tanke på hvordan Fredriksen har bygget sin formue på krig og global kapitalisme.

Men et maleri av Leiv Eiriksson, det blir feil.

Her ser vi et godt eksempel på noe som blir stadig vanligere: Politisk korrekthet og rå kapitalisme vandrer hånd i hånd.

Redigerer den norske nasjonalkunsten

Det må også være lov å spørre med hvilken rett en dansk museumsdirektør og en svensk avdelingsleder i post-kolonialismens navn skal få lov til å redigere den norske kunstneriske kanon.

Står ikke Karin Hindsbo og Stina Högkvist støtt i nettopp en kolonialistisk tradisjon, når de kommer og får lederstillinger i Norge og redigerer innholdet i norsk kulturarv?

Angivelig får vi ikke lenger vite hvilken nasjonalitet kunstnerne som henger på NASJONALmuseet i Norge har. Det er nemlig dumt å la kunstnere binde av sin nasjonale bakgrunn.

Identitet er med andre ord veldig viktig, ved mindre det er vår identitet det er snakk om. Da kan det være det samme.

Hvis ikke Nasjonalmuseet mener det er politisk korrekt å vise fram klassikere fra norsk malerkunst, får de heller gi bort maleriene til andre norske gallerier. Så får i alle fall publikum sett dem, og gjort opp sin egen mening om hvor «kolonialistiske» de er.

*En versjon av debattinnlegget ble først publisert på skribentens Facebook-vegg.