Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Solskjærs sjanse til å ta en Solbakken

Ole Gunnar Solskjær finner det trist å måtte snakke om rasisme og diskriminering «altfor ofte». Skal verden bli bedre må problemene adresseres hver dag.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

FREDAG KLOKKA 16.00 sa Premier League at nok er nok og stengte ned all trafikk til sosiale medier. Det samme gjorde det øverste organet for europeisk fotball, UEFA.

I en uttalelse torsdag ettermiddag omfavnet UEFA-president Aleksander Ceferin det engelske initiativet, og ga aksjonen internasjonal anerkjennelse.

Boikotten mot nett-trollenes rasistiske, diskriminerende, feige og ødeleggende ideologier skal vare ut mandagen til uka.

Les også: Man kan ikke bare snu det andre kinnet til hat og rasisme

DA STÅLE SOLBAKKEN kledde opp Norge i t-skjortene med krav om Respect og Human Rights for migrantarbeiderne i VM-landet Qatar, skjedde det samme. Budskapet fikk oppmerksomhet og internasjonalt feste.

I løpet av de VM-kvalifiserende kampdagene i slutten av mars var det stadig flere nasjoner som støttet det norske oppropet.

Viljen til solidaritet, når beskjeden til verden handler om å bekjempe det verste av det verste, er fotballens sterkeste våpen.

VM I QATAR blir nok spilt mot slutten av 2022, det toget har dessverre kjørt for langt, men Super League ble kvalt i løpet av 48 timer. Med solidaritet. Da fotballens iboende grådighet fikk 12 nye ansikter samlet verden seg i en protest til etterfølgelse.

Supportere, managere, spillere, nasjonale forbund, internasjonale forbund og statsledere reiste seg på tribunene, samlet seg på tvers av følelser, farger, ståsted og politikk, og slo en ring om det vakre spillet.

Mer effektivt enn det kan det ikke protesteres.

Mer effektivt enn det kan ikke ondskap og grådighet knuses med fredelige midler.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

SOSIALE MEDIER VIL ikke opphøre å eksistere selv om Premier League nå tegner en rød strek i sanden. Vanvidds-epidemier som alle disse ondsinnede ytringene kan sies å være er en del av - slik filosofen, forfatteren, juristen og fjellklatreren Peter Wessel Zapffe gjerne omtalte menneskets meningsløse grusomheter – er ustoppelige og vil komme igjen og igjen.

Ifølge Zapffe er grunnen til at vi fortsatt er her den at vi evner å fortrenge all skaden vi påfører oss selv og andre.

Kall det filosofisk pessimisme, men hadde han levd i dag ville han ropt det fra hustakene.

HVA CYBER-KLOAKKEN angår, i lys av de mange uregulerte digitale plattformene som så misvisende hevdes å være sosiale, er jeg derfor fristet til å være enig med den pessimistiske tenkerens mest pessimistiske konklusjon, at menneskeheten egentlig bør opphøre.

Jeg mener, hva er poenget med å la sosiale medier skure å gå?

Hva er poenget med ikke å regulere noe som så helt åpenbart bryter med alt det de aller fleste av oss holder kjært – det gode i mennesket?

Det kan jo ikke være sånn at ytringsfriheten legitimerer alt, og gir en blankofullmakt til rasisme, diskriminering, trakassering og hat.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

GODE FOTBALLFOLK, SOM gode mennesker, ser det. Ole Gunnar Solskjær er begge deler. Derfor er det godt å høre nordmannen på Old Trafford snakke om det som er viktigere enn det viktigste av alt det uviktige. Om angrepet utenfra.

Rasismen og diskrimineringen fotballen opplever er ikke forbigående, det er et voksende problem.

Sånn må det også håndteres.

En tre dagers isfront mot det som truer fotballens verdier og idealer er en god markering, men langt i fra nok.

Kampen mot kloakken i sosiale medier må være en evig kamp.

STÅLE SOLBAKKEN TOK taktstokken i kampen for å rette på alt som er galt i Qatar. Ole Gunnar Solskjær kan ta seg selv på ordet – «Det er viktig at vi er med og sier ifra om hva vi mener. Det blir gjort alt for lite med det» og følge i Solbakkens fotspor.

Tre dager til ende er nemlig ikke nok, hvis det blir med det er jeg redd kamerat Zapffe får rett - at menneskets vilje til forandring virkelig er det han kaller et «villskudd på livets tre».

At det rett og slett ikke er viljen det er noe galt med.

Men mennesket.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken