Solen titter frem og pandemien er på hell. Sultne på D-vitamin og sosialt samvær flokker nordmenn til landets parker og friluftsområder. Mens samtalene flyter og solen varmer kommer det uunngåelige spørsmålet «vi skal ikke kjøpe oss noe pils da?».

Uteserveringen på hjørnet har pils, men der koster det over hundrelappen for en halvliter. Fristelsen er da stor når nærbutikken selger øl til en fjerdedel av prisen, men dagens regelverk gjør vanlige folk i søken på kos til kriminelle.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Lov, men ikke lov

Etter alkoholloven § 8-9 er det forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller vei, i park eller på annen offentlig plass. Dette betyr at det er forbudt å nyte en øl i parken.

Hvorvidt loven faktisk håndheves varierer fra sted til sted, og fra by til by. Forbudet praktiseres ulikt og der bergenserne kan få bot, så slipper Osloborgerne unna.

Det henger ikke på greip at det er utslagsgivende at man sitter i Nygårdsparken fremfor Tøyenparken. Det vitner om manglende respekt for likhetsnormen og oppleves som urettferdig. Politiets linje må være konsekvent, og ettersom loven sjeldent håndheves så kan den skrotes i sin helhet.

En bedre løsning for å regulere offentlig alkoholkonsum er å åpne for at lokalpolitikere kan bestemme hvilke parkområder det skal være tillatt å nyte alkohol i. Politiet vil fortsatt ha mulighet til å sende vekk bråkebøtter og plagefanter selv om vi fjerner forbudet.

Les også: En rødgrønn valgseier gir fullstendig kaos på Stortinget hvis ikke Slagsvold Vedum bløffer

Et myldrende byliv

Etter månedsvis med strenge restriksjoner og stengt næringsliv våkner byene igjen til liv. Det er deilig å kjenne bylivet på kroppen, men mange står uten private hageområder og store terrasser hvor man kan samles.

I tettbebodde byer, hvor prisene på hybelleiligheter overgår firemannsboligene i distriktene, er det ofte bare de med mye penger som får nyte hagens frukter.

Les mer fra Norsk debatt her

I godt sosialt lag og i en varme man ikke har kjent på lenge så bør vi alle unne oss en leskende pils i sommersolen. Å bryte tåpelige forbud har aldri skadet noen.

Jeg gleder meg til dagen det ikke blir sett på som sivil ulydighet å ta seg en pils i parken.