(Bergensavisen)

Det er mye å tenke på i sine første sommerjobber, men det viktigste for mange er selvsagt at man skal bli behandlet skikkelig og får det man har rett på.

Det er det heldigvis mange som opplever, men dessverre gjelder det ikke alle.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

LOs Sommerpatrulje reiser rundt hver sommer og sjekker at ungdom har det bra på jobb.

Mine beste tips

Jeg har selv vært med på sommerpatruljen de siste årene, og har derfor samlet mine beste tips til deg som bruker sommeren på å tjene noen ekstra kroner:

For det første må du alltid ha en arbeidskontrakt. I alle jobber skal man ha en skriftlig arbeidskontrakt. Der står det hva du og sjefen din har blitt enige om. Det skal blant annet stå når og hvor mye du skal jobbe, hva som er arbeidsoppgavene dine, hva lønnen din skal være, og om du skal få ekstra tillegg for å jobbe kvelder eller i helger.

For det andre, finn ut hvem som er ditt verneombud. Hovedregelen er at alle bedrifter skal et verneombud. Det er en ansatt særlig ansvar for helse, miljø og sikkerhet (HMS) på arbeidsplassen. Verneombudet skal velges av de ansatte. Sjefen skal ikke være eller plukke ut hvem som skal være verneombud.

Føler du deg utrygg på jobb? Kanskje mangler du verneutstyr, eller du føler at smittevern ikke blir ivaretatt? Er ventilasjonen for dårlig slik at du må jobbe i 40+ grader på de varmeste sommerdagene? Da kan du varsle verneombudet ditt! Verneombudet kan ta opp farlige situasjoner med sjefen, og kan faktisk stenge ned hele arbeidsplassen hvis de mener det ikke er trygt å jobbe!

For det tredje, og viktigst av alt, meld deg inn i en fagforening. Har du noen gang lurt på hvorfor det er så bra å jobbe i Norge, sammenlignet med andre land? Vi har ganske høye lønninger, og du som ansatt har mange rettigheter. Du har for eksempel stillingsvern. Det vil si at sjefen ikke bare kan si deg opp uten grunn. I tillegg har du rett på pauser, overtidsbetaling, ferie, feriepenger og mye mer. Alt dette kan du og jeg takke fagforeningene for. Fagforeningene i LO jobber hver eneste dag for at vi skal ha et trygt og godt arbeidsliv for alle.

Les også: «Dere er noen skikkelige tapere!» overhørte jeg en far rope til barna sine

Vi passer på

Mange unge vet ikke hvilke rettigheter de har, og de fleste er dessuten usikre på hvordan man går frem når ting ikke er som de skal.

Hver eneste sommer møter vi i sommerpatruljen unge som ikke får den overtidsbetalingen de skulle hatt eller som ikke får ta pauser.

Vi møter også et par skikkelig kjipe situasjoner, som da vi fikk høre at sjefen gjennom en app på telefonen var koblet til overvåkningskameraene og fulgte med på de ansatte hjemmefra. Det er ikke greit!

Derfor anbefaler jeg alle som skal jobbe denne sommeren om å melde seg inn i LO.

Når du er medlem av en fagforening i LO, så har du nesten en million andre LO-medlemmer i ryggen. Da får du hjelp hvis det skulle oppstå problemer på arbeidsplassen. Og du har alltid noen som kan svare på dine spørsmål rundt rettigheter på jobb, eller hjelpe deg å ta opp vanskelige ting med sjefen slik at du aldri behøver å stå alene.

Les mer fra Norsk debatt her

Lykke til i sommerjobben, og husk at vi er her for deg!