Spillerne i det kvinnelige basketball laget «Kandoo» kastet de obligatoriske hijabene i Iran og postet bildet på Instagram, med mottoet «Kvinne, Liv, Frihet».

Det er fremdeles straffbart i Iran å droppe hijaben. Stuntet er blitt en verdensnyhet. Det er første gang på mer enn 40 år at noe slikt skjer.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Protestene fortsetter

Siden 16. september har det vært protester i landet, som følge av at den kurdiske jenta Mahsa Amini ble drept i varetekt etter å ha brukt en utilstrekkelig hijab. Kvinnene har demonstrert og brent de obligatoriske hijabene og mennene har støttet dem.

Protestene fortsetter til tross for ekstrem voldsbruk fra myndighetene. Minst 378 mennesker er drept så langt ifølge den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights, blant dem 47 barn.

En rekke kvinnelige skuespillere har trosset myndigheter og postet bilder av seg selv uten hijab på sosiale medier for å vise støtte. To kvinnelige iranske idrettsutøvere har dukket opp i sportsarenaer uten hijab, men de har senere har beklaget seg. Dette er trolig på grunn av press fra myndighetene i landet.

Det gjenstår å se hva konsekvensene blir for kvinnene på basketlaget, og deres lagsjefer. De vil uansett bli husket for deres mot.