Første sjokk var NRKs meningsmåling som ble publisert på tirsdag:

Hele 51 prosent prosent av de spurte mener at Märtha Louise må slutte å representere kongehuset. Bare 13 prosent synes hun bør fortsette med sine offisielle oppgaver. Resten vet ikke.

Dette er knusende tall. Samtidig som det er et signal fra det norske folk som kong Harald og staben på Slottet er nødt til å ta alvorlig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Samtidig tror jeg at forfatter Tor Bomann-Larsen, som har skrevet flere bøker om kongehuset, har rett når han sier at misnøyen ikke er rettet mot henne som person. Misnøyen går nok direkte mot forholdet til hennes forlovede Durek Verrett, som de siste månedene har høstet karaktaristikker som både sjarlatan, kvakksalver og svindler.

Les også: Kongens nei til Verrett

Her er det nok å trekke fram hans påståtte vaginarenselser og de famøse medaljongene til over 2000 kroner som han har forsøkt å selge til dødssyke mennesker.

Dagen etter meningsmålings-sjokket var det møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU):

Her skulle Verretts klage mot Se og Hør behandles, uten at den selverklærte sjamanen møtte særlig mer forståelse her. Selv om klagen normalt sett var forståelig nok:

Se og Hør hadde skrevet om hans nyresykdom, og hans behov for dialyse flere ganger i uken. Slike private helseopplysninger kan være beskyttet av norsk lov, og er også nevnt i Vær Varsom-plakatens paragraf 4.3:

«Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

Selv skriver Durek Verrett i VG i dag at han «følte seg krenket da artikkelen kom ut», og at han mener at «hver person har rett til sin egen sykehistorie».

Jeg er likevel enig med vurderingen til PFU, hovedsakelig av to grunner:

Før det første har Verretts sykehistorie åpenbar offentlig interesse. Han har selv vært pågående i offentligheten for å promotere sine påståtte helbredende evner som sjaman. Da må det være fullt aktverdig å vise til hans egne medisinske problemer, for så å kunne spørre:

Hvorfor helbreder du ikke deg selv? Hvorfor virker ikke medaljongene på dine egne helseproblemer?

Det viktigste argumentet, synes jeg, er likevel at han selv har snakket åpent om sine nyreproblemer med den tyske storavisen Bild. Å drive cherry-picking på den måten er mildt sagt problematisk:

Du bør ikke kunne velge å selv utbasunere et tema til utenlandsk presse, for så å nekte norske medier å skrive om det samme.

Jeg mener at signalene nå er blitt så tydelige at det kun finnes én verdig utgang på misæren.

Jeg skrev selv i en kommentar for tre år siden at «Nå er jo verden full av tullinger. Eneste grunnen til at vi er opptatt av akkurat denne, er at han er kjæreste med kong Haralds datter. Og hva kan vi gjøre med det? Ingenting. Märtha Louise er selvsagt kjæreste med akkurat hvem hun vil.»

Les også: Nå er det blitt så pinlig at kongeriket rødmer

Men jeg skrev også at hun da velger noen konsekvenser. Slik er det fremdeles.

Hun gifter seg selvsagt med den hun vil. Og jeg tror at det norske folk skjønner kong Harald og dronning Sonjas kvaler godt. De var selv ofre for avdøde kong Olavs misnøye og utsettelser, og har også når det gjaldt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vist at de ikke vil gjøre som han.

Men det går en grense, og særlig bør det tillegges vekt at et klart flertall i en meningsmåling mener at datteren bør fritas for sine kongelige plikter.

At dette er fullt mulig, og kanskje til og med sannsynlig, viser den ferske meldingen fra Danmark, om at dronning Margrethe nettopp har fratatt sine barnebarn deres kongelige titler.

Situasjonen er selvsagt en helt annen, men prins Joachim reagerer kraftig og sier at han «er meget, meget ked af det.».

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Slike avgjørelser blir ikke gjort på impuls. Og siden dronningene Margrethe og Sonja er nære venner, kan vi trygt gå ut fra at det har blitt utvekslet atskillig med erfaringer over landegrensene.

Selv forklarer den danske dronningen at hun har tatt vekk titlene for barnebarnas egen del, slik at de selv kan avgjøre sin fremtid. Det samme hensynet bør bli tatt overfor Märtha Louise:

Hun bør snarest fratas sine titler og fritas for sine kongelige plikter.

Deretter kan hun leve lykkelig med sin Durek alle sine dager, uten at vi trenger å bry oss.