Nederland - Norge, TV 2 tirsdag kl. 20.45

NORGE SLÅR IKKE Nederland i Nederland, skriver historien. Vi blir stort sett ydmyket og scorer ikke mål. De tre siste gangene vi har spilt kvalifiseringskamp på De Kuip - 1993, 1995 og 2009 - har vi én uavgjort og to tap.

Før det, tilbake i 1972, tapte vi 9-0 i VM-kvalifiseringen til Vest-Tyskland 1974.

Også den kampen ble spilt i Rotterdam.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I 1993, PÅ vei til VM i USA, ble Norge rundspilt til 0-0. Det var et strålende resultat. Vi fikk ikke like mye juling som på Wembley året før (1-1), men Drillos hadde en tendens til å lande på beina. De klarte det der og.

Spesielt to ting er lagret fra den junidagen i Rotterdam - stemningen før kampen, og Stig Inge Bjørnebyes førsteomgang mot en av verdens beste høyrekanter, Marc Overmars (Ajax, Arsenal, Barcelona).

Under oppvarminga, overført fra en sportsbar i sentrum, fikk Dexys Midnight Runners «Come on Eileen» hele stadion til å gynge.

Skulle du satt musikk til Bjørnebyes og Norges førsteomgang måtte det blitt The Beatles og «Help».

I 1995 VAR vi der igjen. Og ble knust 3-0. Det var greit, Nederland var best i alt. Problemet med den kampen var at den ikke hadde trengt å bety noe som helst. Det handlet om England-EM 1996, og med tre kamper igjen i kvalifiseringa trengte Norge seier hjemme mot Tsjekkia.

Vant vi på Ullevaal var vi klare for EM.

Med uavgjort eller tap måtte vi ha poeng i en av de to siste bortekampene i Praha og Rotterdam.

Les også: En troende ville kanskje ha det til at gud løftet på rompa

HENNING BERG GA Norge 1-0 mot Tsjekkia på Ullevaal, vi hadde EM-billetten i lomma, men med ti minutter igjen gjorde Drillo en av sine største taktiske blundere som landslagstrener. Han gjorde et offensivt bytte. Da alt handlet om å holde ledelsen byttet han ut Jan Åge Fjørtoft med Harald Martin Brattbakk.

Sistnevnte var ikke utstyrt med for mange defensive gener i kroppen, det var målscoring som var Brattbakks styrke.

Da Tsjekkia utliknet til 1-1, kom angrepet ned sida Brattbakk skulle dekke sammen med faren til Erling Braut Haaland.

Les også: 2021 er allerede et godt år for Norge

NORGE TAPTE 2-0 i returen i Praha og dro til De Kuip med krav om poeng for å sikre EM-plassen. Da det nærmet seg slutten av kampen, på 1-0 til Nederland, gikk Drillo all in og ba midtstopper Erland Johnsen om å gå i angrep for å krige om langballene vi skulle pøse på bakfra.

Noen få minutter senere gjorde Nederland 2-0 på et fraværende norsk forsvar (88), og minuttet senere kom det et baklengsmål til.

Drillo trodde ikke det han så.

Erland Johnsen fikk kritikk for manglende forsvarsspill, og svarte «men du sa jo jeg skulle gå i angrep!».

«Ja», svarte Drillo, «men ikke når dem har ballen».

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

I 2009, MED Drillo tilbake etter at Åge Hareide hadde valgt å kaste kortene året før, handlet det om VM i Sør-Afrika 2010. Nederland vant greit 2-0. Vi var egentlig ikke i nærheten. Jeg husker Drillo sa det fortsatt var håp om vi vant de tre siste kampene, men da status ble gjort opp var vi nummer to i gruppa, 14 poeng bak Nederland.

Er vi nummer to i gruppe G når denne kvelden er over, er det en fest.

VI HAR ALDRI vunnet på De Kuip. Summen av fire kvalifiseringskamper er 14-0 til Nederland. Det betyr ingenting om man ikke er overtroisk, men det forteller hvor vanskelig det er.

Nederland er et bedre fotballag enn Norge.

Vi må være så ærlige at vi begynner der.

SKUFFELSEN VIL IKKE være veldig stor om vi ikke går og legger oss som topp to i kveld. I den virkelige verden er sannsynligheten størst for det. Det er 21 år siden sist vi var i sluttspill. Da slo vi Spania 1-0 på De Kuip.

Alt siden den gangen har vært for dårlig, nesten, uflaks, nesten og enda mer nesten.

I de elleve siste kvalifiseringene har vi så langt vært nesten-laget i fra nord.

Les mer fra Norsk debatt her

DET VAR NESTEN mot Latvia også. Og så dummet Nederland seg ut og tente nytt håp. Der er vi før den femte kvalifiseringskampen på De Kuip. Norge har gjort en godkjent kvalifisering - ingen hadde trodd vi skulle reise til Rotterdam i den posisjonen vi er.

Vi er gitt en sjanse til, drømmer kommer uten grenser, men realistisk er denne kampen først og fremst en bonus.

26. mars åpnet vi VM-kvalifiseringen med 0-3 for Tyrkia hjemme i Malaga, i kveld er vi ett av tre lag som spiller for livet og Qatar.

Framgang kalles det.

Det lover godt inn mot EM 2024.