Her skulle Lundteigen fortelle om Senterpartiets egentlige miljøprofil, noe som samtidig ble en underholdende oppvisning i Senterpartiets problem for tida. Et luksusproblem, riktignok, men like fullt et problem:

At partiet har vokst så voldsomt på meningsmålingene at de snart omfavner alle.

Derfor, mens diesel-predikant Trygve Slagsvold Vedum har brukt uker og måneder på å fortelle om bilkjøringens mange gleder, er det nå på tide å gi noe til de grønne velgerne, de som er opptatt av miljø og sånt.

Profiler slår alarm! var Solheims pirrende inngang. Og allerede her tårnet problemene seg opp for Lundteigen. For den svært alarmerende alarmen måtte han selvsagt slå uten å kritisere Vedum. For det skulle tatt seg ut, om en Sp-veteran stilte i Politisk kvarter og kritiserte selveste partilederen.

Derfor måtte Lundteigen bruke alle de knepene som finnes i en dreven politikers dreiebok: snakke om noe annet, være utydelig, gjerne motsi seg selv, om nødvendig benekte fakta, eller la være å svare:

- Trygve gjør en fantastisk jobb! slo Lundteigen derfor fast sånn innledningsmessig.

- Så klimaprofilen hans er god? fulgte Solheim kjapt opp. Men se det ville ikke Lundteigen svare verken ja eller nei på sånn uten videre.

I stedet ville han trekke fram alle de positive tiltakene for miljøet. Senterpartiet representerer nemlig hele landet, og skal ikke ha noen moralisering om at folk gjør noe feil, forklarte han.

- Nå vil jo flertallet i partiet ha vekk prinsippet om at forurenser skal betale, forsøkte Solheim seg.

- Sjølsagt skal vi ha forurenser betaler-prinsippet, rettet Lundteigen.

- Ja, men det ser ikke ut som om det blir det med Senterpartiet framover?

- Jo jo, jo jo jo, jo, det kan du være helt trygg på. Det skal vi ha, forsikret Lundteigen overbærende. For hva en programkomite har sagt om hva som skal være Senterpartiets prinsipp- og handlingsprogram for 2021 - 2025 har selvsagt ingen betydning for ham.

LES OGSÅ: Vedum forsvarte bensin- og dieselbiler. Kort tid etter forsvant dette fra nettsiden

I stedet måtte vi være klar over at CO2 ikke er noen gift. CO2 er selve forutsetningen for livet på jorda, det!

- Problemet er når det blir for mye CO2 i lufta, kunne Lundteigen forklare. CO2 kommer nemlig fra forbrenning av det svarte karbonet, fra olje, køl og gass, og det er det vi må ha ned.

- Og da må menneskene leve av det grønne karbonet, det som jeg kaller torsken, timoteien og tømmeret, kunne han begeistret opplyse om.

Torsken, timoteien og tømmeret, altså.

På dette tidspunktet var det selvsagt glassklart hva Lundteigen snakket om for Lundteigen selv. Solheim, derimot, ville helst tilbake til bilpolitikken:

- Vedum stilte jo opp med dieselbilen sin i Oslo sentrum for å protestere mot dieselforbudet, selv om Senterpartiet i Oslo stemte for, er det symbolpolitikk? forsøkte hun, og fikk napp:

- Ja, det er symbolpolitikk

- Det som Vedum gjorde?

- Nei, det som Vedum protesterte på. Altså, det har jo ingen effekt å innføre soner rundt rådhusene i de store byene, forklarte Lundteigen tålmodig. Og det har han sikkert helt rett i. Da må man i så fall bygge mye større rådhus.

Hovedgreia er uansett at vi må slutte å plage folk som kjører dieselbil, framholdt han. Vi må få fram de positive alternativene. Elbil, for eksempel. Eller fiber til alle husstander. Eller kunstgjødsel! Nå trenger vi ikke lenger å hente nitrogenet fra olje og gass, vi kan hente det fra lufta!

Les flere meninger fra Nettavisen Norsk debatt

- Du har jo selv sagt at 50 øre opp eller ned på bensinavgiften betyr veldig lite for bruken av fossilt brensel? prøvde Solheim seg igjen.

Ja, det er helt korrekt, forsikret Lundteigen. Men så, det motsatte: For hvorfor er det så stor kø på bensinstasjonene når det er billig bensin eller diesel? Jo, fordi at det er viktig for folk!

Han var også helt enig med partikollega Kjersti Toppe, som har vært redd for at Senterpartiet kunne bli et slags Frp light. Bortsett fra akkurat det siste, da, for det var nok tatt ut av sin sammenheng.

Uansett: Nå var det tid for knallhard kamp i partiet. Og Lundteigen var rimelig sikker på at han ville vinne fram:

- For Senterpartiet har hele sin basis i fotosyntesen, i de grønne næringene, sa han. Ja, ikke bare det, og her ble han nesten rørende poetisk:

- Vi er så grønne som bjørkelauvet på fjellet om våren!