Gå til sidens hovedinnhold

Disse fryktelige tallene bør skremme statsminister Erna Solberg

Fryktelige konsekvenser hvis vi ikke får ned tallet på arbeidsledige. Arbeidsledige innvandrere kan bli presset ut av arbeidsmarkedet for alltid.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Norge har nå nesten 210.000 arbeidsledige, og tallet har steget jevnt og trutt siden september i fjor.

Dette gir dystre utsikter:

  • Innvandrere har nesten dobbelt så høy ledighet som andre grupper.
  • Bare en av ti kommer tilbake på jobb etter to år som arbeidsledige.

Det finnes mengder av forskning som bekrefter en farlig trend: For hver dag man er utenfor arbeidslivet, synker sjansene for noensinne å komme tilbake innenfor. Resultatet finner vi i veksten av folk som lever på ulike trygder eller sosiale ytelser.

Dette er dystre tall for dem det gjelder, og for samfunnet som helhet. Begge deler bør være nok til å gi statsminister Erna Solberg mareritt om natten. For Høyre-lederen er det en ytterligere bekymring. Arbeid for alle er snart det eneste punktet hvor statsministerrival og Ap-leder Jonas Gahr Støre har sakseierskap. Og valget til høsten vil trolig handle om hvordan Norge skal gjenreises etter pandemien.

Det er heller ingen tvil om at pandemien rammer ulikt. Mens ansatte i offentlig sektor har full lønn og trygg jobb på hjemmekontoret, er det ansatte i privat sektor som blir straffet hardest.

Og ikke nok med det - det er noen spesielle grupper som har en tendens til å bli rammet hardere enn alle andre: - Kvinner, innvandrere og lavt utdannede forblir ofte lenger utenfor, skriver Nadiya Fedoryshyn i Statistisk sentralbyrå.

Byrået har studert alle som ble ledige mellom 2016 og 2018 og sett på hvordan det gikk med dem. Bare 11 prosent var sysselsatt i 2019, viser studien. Og også i «fredstid» er det privatansatte som rammes hardest. Det er det få som snakker om når det er snakk om lønnsforskjeller mellom offentlig og private ansatte.

Det er ingen grunn til å tro at grupper som normalt lett faller utenfor kommer til å klare seg noe bedre i en ekstrem krisesituasjon som koronapandemien. Tvert imot er tallene egnet til bekymring.

På ett år er arbeidsledigheten blant innvandrer nesten fordoblet fra 5,0 til 9,2 prosent. Mer enn fire av ti arbeidsledige er innvandrere, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Innvandrere har mer enn tre ganger høyere sjanse for å bli arbeidsledige enn andre grupper - og blant innvandrerne er det en gruppe som skiller seg spesielt ut: Afrikanere.

Akkurat nå tenker nok mange at de 210.000 arbeidsledige raskt vil komme tilbake i jobb når økonomien åpnes igjen. Men det er ikke uten grunn at den etiske rådgivergruppen til Folkehelseinstituttet mener at et av de viktigste målene for pandemitiltakene er å holde økonomien i gang og åpne samfunnet.

Noen uker fra eller til som arbeidsledige har faktisk stor betydning for sjansene til å komme tilbake på jobb. Og selv om konkurstallene har vært overraskende lave, er det mange økonomer som spår en konkursbølge når de økonomiske støttetiltakene er over og kreditorene (blant annet skattemyndighetene) øker presset.

Hva er så poenget med dette, for uten å skape dårlig stemning rett før helgen?

Jo, at både velgere og politikere bør prioritere virkemidler som holder folk i arbeid. Et godt tiltak er å bytte permittering mot lønnstilskudd. Det er mye bedre å holde folk i virksomhet enn å betale dem for å gå uvirksomme.

Verken Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre eller statsminister Erna Solberg har foreløpig kommet på offensiven i å beskrive hvordan Norge skal gjenreises etter den økonomiske ruinen. Men akkurat her ligger trolig nøkkelen til å bli valgt. For de aller fleste er koronatiltakene og arbeidsledigheten viktigere enn Senterpartiets kjernesak sentrum/periferi, og der ligger håpet for de gamle styringspartiene.

Som arbeidsgiver er permittering av lavlønte det enkleste grepet å ty til i en økonomisk krise. Man sparer lønningene nesten over natten, og har de permitterte «på gress». Forbedret permitteringsregler (høyere lønn opp til 3 G og feriepenger) gjør tapet mindre for alle som tjener under 630.000 kroner.

Dessverre har de rødgrønne og Fremskrittspartiet konsentrert seg om å presse igjennom mer dagpenger, mens de burde lyttet til LOs innspill om lønnstilskudd. Ledighet er roten til alt vondt, heter det.

Og her er det mye vondt i vente, dessverre!

PS! Hva mener du? Er det greit at staten bidrar slik at bedrifter kan holde folk i arbeid, eller er det bedre at de blir permitterte? Skriv et leserbrev!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem