Det ble innkalt til hastemøter i Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket i formiddag torsdag, da danske myndigheter rapporterte om dødsfall i sammenheng med covid 19-vaksiner.

Og på en pressekonferanse litt over kl 14.00 kunne smitteverndirektør Geir Bukholm fortelle at også Norge setter AstraZeneca-vaksinen på pause inntil videre. Det gjelder også for de som venter på dose to av denne vaksinen.

Også flere andre land i Europa har tatt samme avgjørelsen, men så vidt jeg har skjønt - ikke Sverige og Spania.

Så er det selvsagt viktig å få med seg at det foreløpig ikke er fastslått at det faktisk er en sammenheng mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp og det meldte dødsfallet.

Det er derfor ingen grunn til særskilt engstelse foreløpig.

Den midlertidige stansen er av forsiktighetsgrunner. De stopper å bruke akkurat denne vaksinen mens de undersøker om det kan være en sammenheng.

Likevel var det absolutt ikke disse vaksinenyhetene vi trengte nå.

Det er irriterende at vi nå får ytterligere forsinkelser i en vaksinasjonsprosess som allerede går lovlig tregt. Og Bukholm hadde flere dårlige nyheter: det er også kommet meldinger fra AstraZeneca om forsinkelser i de ordinære sendingene de nærmeste ukene.

Vi kan altså fastslå med sikkerhet at det vil bli forsinkelser i det planlagte vaksineprogrammet. Hvor mye, er det i dag ingen som kan si, men Danmark har sagt at de stopper vaksinasjonene i to uker.

Les også: Derfor tar ikke Sverige AstraZeneca-pause

Hittil skal det være satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge. Det stopper nå opp. Utsendelsene til kommunene stanses, og de dosene som er sendt ut, lagres.

Da får vi ta med en god nyhet også: I skrivende stund kom det melding om at vaksinen fra Johnson & Johnson nå har fått grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn.

Også tidligere har det vært meldt om dødsfall i forbindelse med vaksiner, men da med svært gamle og syke pasienter.

Det ble nærmest en internasjonal «skandale» da det norske legemiddelverket meldte på sine sider 14. januar at det hittil var meldt om 23 dødsfall i forbindelse med vaksinasjon i Norge, og at vanlige bivirkninger kan ha medvirket til dødelig forløp hos skrøpelige eldre.

Mange internasjonale medier fikk ikke med seg de to siste ordene i den siste setningen (skrøpelige eldre), og det ble senere presisert at det var helt vanlige bivirkninger som feber og kvalme som kunne ha dramatiske konsekvenser for pasienter som var svært gamle og svært syke fra før.

Kanskje er det noe liknende som kommer fram i Danmark også. Vi får vente og se før vi trykker hardere på alarm-knappen.