(Nordnorsk debatt)

-Jeg er glad det er valg til høsten, sa en oppgitt lærer til Dagsrevyen, etter nyheten om at stortingsrepresentantene får egen, eksklusiv fil inn i vaksinekøen. Vaksineringen av representanter fra Stortinget, Høyesterett, regjeringen og annet samfunnskritisk personell er allerede i gang. Men den har skapt kraftige reaksjoner.

Les også: Festen har brått tatt slutt

I seg selv er ikke 500 doser mye. Det er situasjonen, og de disponeringer regjeringen har foretatt i forkant av dette, som får dråpen til å renne over for veldig mange. Læreren fra Larvik, som ser fram til høstens valg, er ikke alene om å være sint og oppgitt. Når det gjelder å snuble over den antatte målstreken for pandemien, står regjeringen Solberg i særklasse. Det kan Høyre komme til å svi for i september.

Først tar man 35 prosent av vaksinedosene fra store deler av landet, for å gi dem til Oslo og 24 kommuner rundt hovedstaden. Det er ikke helsemessige vurderinger som ligger bak beslutningen, det er behovet for å få åpnet Oslo som er begrunnelsen. For blir man kvitt koronaen i hovedstadsområdet, forsvinner den av seg selv i resten av landet også, er vurderingen.

Få dager etter er et smitte-helvete løs i Hammerfest. 1500 mennesker er jaget i karantene. Det tilsvarer 13-14 prosent av befolkningen i kommunen. Hadde noen tilsvarende skjedd i Oslo, ville tallet vært nærmere 90.000 i karantene. Det er lett å tenke seg overskriftene i nasjonale medier da.

Hammerfest er ikke alene om å slite med smitte som ikke gir seg. Trondheim er ille ute, Hamar, Larvik og Sandefjord likeså. De tre sistnevnte er også blant kommunene som er fratatt vaksinedoser. Det er flere andre kommuner som sliter med samme situasjon.

Da er det at regjeringen beslutter å prioritere stortingspolitikerne i vaksinekøen, etter å ha lyttet til råd fra Direktoratet for sivil beredskap. Helsemyndighetene og FHI har ikke anbefalt denne prioriteringen. Det er selvsagt viktig at landet har en operativ nasjonalforsamling, men når denne beslutningen kommer først nå, like før sommerferien, skurrer det kraftig.

For det første fordi stortings-ferien er rett rundt hjørnet. En tredjedel av representantene skal ikke gjenvelges og kommer derfor ikke tilbake til arbeidsplassen. Dessuten har mange representanter ikke vært fysisk til stede i stortingssalen på månedsvis, men gjort jobben via hjemmekontor og nett. Og til syvende og sist skal jo den voksne befolkningen her i landet være vaksinert innen utgangen av august, ifølge regjeringen. Eller?

Statsministeren og justisministeren begrunner avgjørelsen om hastevaksinering av politikerne med at vi ikke vet hva som kommer til å skje de neste månedene, med hensyn til mutasjoner. Dermed legger de til rette for konspirasjonsteorier. Vet direktoratet og regjeringen noe som vi andre ikke aner noe om?

Distriktene i Norge ser nå ut til å være den delen av Europa hvor vaksineringen går seinest, fordi man kompenserte frafallet av Astra Zeneca og Johnson-vaksinene med å gi Oslo og Viken Pfizer-dosene som skulle vært spredt ut over landet.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Å begunstige nasjonale politikere med en egen, eksklusiv vaksine-fil, går nok bra i en rekke andre land. I Norge blir det vanskelig, spesielt etter disposisjonene regjeringen nylig foretok. Det er interessant å merke seg at helseminister Bent Høie har takket nei til vaksinetilbudet, i likhet med statsråd Knut Arild Hareide og Henrik Asheim. En rekke partiledere har gjort det samme. Bare Ap mangler. Der krangles det internt, og Støre beskyldes nok en gang for en uklar linje.

Regjeringen har havnet i et skikkelig uføre på den lange oppløpssiden av pandemien, hvor den kunne lent seg tilbake og høstet ros for vel utført innsats. I stedet ser vi sinte lærere, sykepleiere og andre utsatte yrkesgrupper som bare går og gleder seg til høstens valg. For da får de virkelig sagt hva de mener.