Gå til sidens hovedinnhold

Dødelig dumskap truer andre - og dreper vaksinemotstandere og koronafornektere

Når Charter-Svein brenner munnbindet i en demonstrasjon foran Stortinget, er det ikke bare fjollete og enfoldig. Det er faktisk farlig.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Verden har lidd under pandemien i over ett år, antall dødsfall i Norge nærmer seg 700.

Hvert unødvendig dødsfall er en tragedie for dem det gjelder og for familien. Likevel har Norge klart seg gjennom pandemien i en blanding av knallharde tiltak og dugnadsånd.

Hele denne perioden har vi hørt påstander om at covid-19 ikke er mer dødelig enn vanlig influensa, at vaksinen er farlig og at tiltakene er unødvendige.

I Norge er slike stemmer i mindretall, mens land som USA og Brasil har opplevd sterkere kretser av koronafornektere. Stemmene har ikke stilnet til tross for at pandemien har krevd over tre millioner menneskeliv og slett ikke er over ennå.

Sist helg ble det arrangert to omdiskuterte demonstrasjoner i Oslo og Drammen. Islam-motstanderne i SIAN stod godt beskyttet bak et massivt politioppbud og fikk lire av seg sjikane mot muslimske helligheter.

Foran Stortinget stod rundt 200 koronafornektere og brente sine munnbind, og avsluttet med en stor gruppeklem. Dette skjedde omtrent samtidig med at koronanektelsesfesten hos den nå avdøde konspirasjonsteoretikeren Hans Christian Gaarder krevde et nytt dødsoffer - og deltakerne aktivt motsetter seg smittesporing og skadebegrensning.

Les også: Bildene av «Charter-Svein» fikk «Charter-Hilde» til å rase: – Nå skiller vi lag

Det er vanskelig å forsvare retten til å demonstrere under en pandemi, der lovlydige borgere kastes på karantenhotell, nektes å dra til sine eiendommer i Sverige, eller der man får 20.000 kroner i bot hvis 13 personer sitter på ulike bord, men går sammen på restaurant.

Det vil si - vanskelig, men ikke umulig. Retten til å forsamles og til å demonstrere er en menneskerett og en selvfølge i et åpent demokrati. SIAN har rett til å gi uttrykk for sitt hat mot islam (ikke muslimer!), og Charter-Svein og de andre har rett til å gi uttrykk for hvilken forvirring som eksisterer i deres eget hode.

Men retten til å demonstrere er ingen rett til å bryte smitteverntiltak og utsette andre for fare. Hvis en av demonstrantene foran Stortinget var en syk koronafornekter, så er veien kort til villsmitte, ytterligere sykdom og lengre nedstengning for resten av samfunnet.

Les også: Studie: Pfizer-vaksinen mindre effektiv mot sørafrikansk mutasjon

Koronafornektelse og vaksinemotstand er ingen ufarlig demonstrasjon av mangel på vitenskapelig forståelse og samfunnsansvar - det er farligere.

Og det er deprimerende at Charter-Svein låner navnet sitt til dette.