Gå til sidens hovedinnhold

Drepte i «selvforsvar» mot maskeplikt

Mannen i kassa ble brutalt meiet ned med en revolver - fordi han krevde at kunden satte på seg maske. Nå jubler de tyske motstanderne mot maskeplikt og andre koronatiltak.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det i utgangspunktet uforklarlige drapet fant sted natt til søndag på en bensinstasjon i Idar-Oberstein, en småby i Sørvest-Tyskland - men først i løpet av mandagen ble det kjent hva som hadde utløst tragedien.

Revolver

En 49 år gammel kunde ble nektet å få kjøpe seks bokser pils, fordi han - tross påbud - ikke hadde på seg munn- og nese-maske.

Mannen reiste hjem, fant frem en ladd revolver og kjørte tilbake til bensinstasjonen. Der hentet han en seks-pakning med øl og gikk til kassa, hvor han rev av seg maska.

Da han ble anmodet om å sette den på seg igjen rettet mannen skytevåpenet mot den 20 år gamle studenten som sto bak disken.

Vedkommende ble plaffet ned med minst ett dødelig skudd i hodet.

«Selvforsvar»

Politiet kom relativt hurtig på sporet av drapsmannen, som ble anholdt da han var på vei for å melde seg.

49-åringen tilsto øyeblikkelig å ha skutt. Men det dreide seg om selvforsvar, hevdet han.

20-åringen som satt i kassa hadde gjort seg til en representant for myndighetenes overdrevne forbud og påbud i forbindelse med pandemien. Gjerningsmannen er motstander av alle koronatiltak, og hevdet at han følte seg trengt opp i et hjørne i den grad at han nærmest ikke hadde annet valg enn å drepe.

«Det var selvforsvar og mannen i kassa hadde selv skylda for at han mistet livet».

Statsadvokat Kai Fuhrmann opplyste på en pressekonferanse tirsdag at 49-åringen nå er varetektsfengslet for en siktelse for overlagt drap.

Under en ransaking av hjemmet hans ble det - i tillegg til draps-revolveren - funnet flere illegale våpen med tilhørende ammunisjon.

Statsadvokaten sier at det fortsatt gjenstår mye etterforskning, og ville derfor ikke gå nærmere inn på den antatte gjerningsmannens politiske ståsted.

Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Politikernes skyld

I løpet av timene etter at drapsmotivet ble kjent, gikk Telegram og andre medier varme med kommentarer fra konspirasjonsteoretikere, korona-skeptikere og reinspikka nynazister som alle jublet over den groteske handlingen.

Les også: Kanskje Støres politikerkollegaer i Tyskland kunne trenge noen flere råd før valget

Avisen Tagelsspiegels reporter - som fulgte med på utviklingen - melder om folk som karakteriserte drapet som «nødverge og et logisk skritt». «NÅ starter - endelig - den åpne kampen mot Merkel-diktaturet» - eller «Dette er politikernes skyld - slik som de tyranniserer oss med alle mulige regler mot korona».

Politidirektør Friedel Durben i nabobyen Trier uttaler at det er første gang i delstaten Rheinland-Pfalz at noen har begått en slik ugjerning - med koronatiltak som motiv.

Mens disse ord skrives, hersker det stillhet før stormen på den politiske arenaen. Til nå har bare et par lokalpolitikere vært frempå med de vanlige sympati-erklæringene, mens gjerningsstedet allerede er tildekket med et blomsterhav.

Snart valg

Nettopp et terror-drap en uke før søndagens forbundsdagsvalg er nettopp det som verken kandidatene eller myndighetene kunne ønske seg. På onsdag bryter sikkert diskusjonen løs, og den kan godt bli voldsom.

Koronatiltakene har absolutt vært et tema under valgkampen, men partiene - med unntak av Alernativ für Deutschland - er alle skjønt enige om nødvendigheten.

Les også: Frykten for at Merkel kan åpne grensene på samme måte som i 2015 gjør den politiske situasjonen i Tyskland spent

De siste par ukene har stadig flere delstater åpnet for at gastronomien selv kan velge å utelukkende slippe inn gjester med dokumentasjon på at de enten har tilbakelagt sykdommen eller er ferdig vaksinerte. Med denne strenge «2G-ordningen» slipper heller ikke folk med negativ-test inn.

I tillegg må alle - fra neste uke - betale selv for å bli testet. Og siden det blir krevet aktuell negativ-test på helsestudio, idrettsarenaer og i de restaurantene som ikke har innført 2G, så vil det i fremtiden være en dyr fornøyelse å ikke være vaksinert.

I går kom det også melding om at flere delstater nå slutter å betale ut sykelønn til ikke-vaksinerte som blir sendt i karantene på grunn av smitte-mistanke.

Farlig miks

I forrige uke ble en hel rekke tyske kontoer på Facebook og Instagram stengt fordi de ble brukt til å spre konspirasjonsteorier og falske informasjoner om Covid-19.

Les også: De tyske toppkandidatene har fortsatt tid til å tabbe seg ut

De som følger med på nettet, opplyser at riktig mange virrehoder det siste året har funnet sammen med nynazister av alle slag - og at deler av miljøet begynner å bli ekstremt - i en saus av jødehat, muslimforakt, påstander om at Grunnloven brytes og at en elite rundt Angela Merkel er i gang med en trinnvis innføring av diktatur i landet.

En diger og følelsesmessig debatt om hvorvidt de ikke-vaksinerte for fremtida kommer til å utgjøre samfunnets nye underklasse, er nok nøyaktig hva valgets aktører ikke ønsker seg akkurat nå - med bare fire-fem dager igjen, og et korps med om lag 20 millioner velgere som ennå ikke har bestemt seg for hvilket parti de vil peke på.

Frykt

Samtidig øker frykten for at andre korona-ekstremister kan benytte anledningen til å utføre terrorhandlinger for å skape panikk - og dermed utløse reaksjoner som får innvirkning på søndagens valgresultat.

Konsekvensene av pandemibekjempelsen var at mange skolebarn ble tvunget til å tilbringe hele skoleåret hjemme.

Presten Bernd Siggelkow driver to steder hvor fattige Berlin-barn kan komme etter skolen, få et gratis måltid mat og hjelp til leksene. «Die Arche» har i løpet av noen år bredd seg til godt som alle tyske storbyer. Under nedlukkingene måtte også disse innretningene stenge.

Les også: De som har en sovesofa midt i Berlin

Nå forteller den frikirkelige presten med det store hjertet - i en ny bok - om hvor redselsfullt dette året ble for mange av «hans» barn. De ble sperret inne i bittesmå leiligheter med mange søsken - gjerne hos voldelige, psykisk syke, alkoholiserte voksenpersoner.

Så godt som ingen av disse barna har tilgang på computer - enn si internett-forbindelse - og var dermed avskåret fra å delta i undervisningen.

Bernd Siggelkow beskriver psykiske skader som er så omfattende at det vil ta år å få ofrene på beina igjen.

Massiv vold

Boka er så opprørende - med små og store glimt fra prestens mareritt av en hverdag - at det gjør fysisk vondt å lese i den. Enn si å høre på, når Bernd Siggelkow forteller på regionalstasjonen RBB om den massive psykiske og fysiske volden som ungene ble utsatt for.

Den ene historien handler om en åtteåring som etter måneders innesperring i en minileilighet forsøkte å kvele sin psykisk syke mor.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Han har gjennomgått statistikkene og funnet ut at 152 barn i løpet av nedstengingene ble slått i hjel i sine egne hjem. Dette har heller ikke kommet frem under valgkampen - hvor så godt som alle kandidater lover høyt og hellig at de NÅ vil gjøre noe for de minst to millioner fattige barn som vokser opp i Tyskland.

Nå er skolene i drift, men elever som tester positivt blir sporenstreks sendt i 10 dagers karantene - HJEMME. Og det er lov til å spørre om politikerne - i løpet av 18 måneder - har greid å få ordnet med nødvendig utstyr slik at alle elever kan delta i undervisningen hjemmefra.

Svaret er «nei».

Er det noe rart at det koker her?