Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Dramaet fant sted rett etter klokken ni på torsdagskvelden, da drøyt 30 medlemmer av Jehovas Vitner var samlet til bønn i et lokale som ligger i gaten Deelböge i bydelen Alsterdorf.
Angriperen startet amokløpet med å skyte – uten å treffe - mot en kvinne som satt i en bil utenfor forsamlingslokalet. Så fyrte han løs mot deltakerne inne i bygget gjennom en dør, før han gikk inn og fortsatte ugjerningen.
Les også: Åtte døde etter skyting i Hamburg
Totalt nådde han å skyte 15 mennesker, før han ble forstyrret av sirenene fra politibiler. Åtte ble drept på stedet, fire befinner seg fortsatt i livsfare, men faren ser ut til å være over for ytterligere fire – mens minst 17 kom fra opplevelsen uten skader.
Lykketreff
Det var et utrolig lykketreff at betjenter fra Hamburgs hundepatrulje akkurat hadde avsluttet en øvelse like i nærheten, da alarmen gikk. De kunne derfor være på åstedet i løpet av få minutter, der tungt bevæpnede politifolk slo inn dører og vinduer for å komme seg inn.
Asbjørn Svarstad
Asbjørn Svarstad begynte å skrive i lokalavisa Dagningen, var i noen år knyttet til VG. Fra 1987 Dagbladets stringer i København. Har siden 1996 bodd permanent i Berlin der han har arbeidet for ulike skandinaviske medier. Jobber mest med historiske feature-artikler, politiske kommentarer og er autorisert guide i Sachsenhausen.
Gjerningsmannen hadde på dette tidspunktet nådd å avfyre ni magasiner. Han løp trappen opp til øverste etasje, da politifolkene hørte hvordan 35-åringen begikk selvmord med et pistolskudd.
Les også: Her pepres det med skudd
«Hvis ikke politiet var nådd så hurtig frem, kunne dette ha kostet langt flere liv», uttalte politipresident Ralf Martin Meyer under en pressekonferanse fredag middag.
Nazi-forfulgte
Jehovas Vitner driver med utstrakt misjonsvirksomhet i sine lokale omgivelser, og er også i Norge kjent for oppsøkende virksomhet hos folk – eller salg av bladet Vakttårnet på sentrale steder i byene.
I Tyskland forbindes trossamfunnet med den voldsomme forfølgelsen som fant sted i nazitiden. Medlemmene godtok ingen nasjonalstat og nektet å underkaste seg jordiske myndigheter.
Les også: Gjerningsperson trolig blant de døde
Da medlemmene avviste både «heil-Hitler-hilsen» og å utføre militærtjeneste, ble tusener av dem kastet i fengsel eller satt i konsentrasjonsleir. Historikerne regner med at av totalt 10.000, mistet mellom 3000 og 5000 medlemmer livet i leirene.
Norsk veteran
En gang jeg ruslet gjennom konsentrasjonsleiren Sachsenhausen sammen med den norske veteranen Bernt H. Lund (98), ble han stående foran et lite minneskilt på murveggen hvor alle nasjonaliteter og offergrupper blir markert.
Han fortalte om hvordan jevnaldrende gutter – i 18-19-års alderen – under oppstilling om ettermiddagen kunne bli kalt frem til SS-sjefen. De ble gitt valget mellom å melde seg til militærtjeneste, eller å bli hengt på stedet.
«Makan til prinsippfaste folk. De lot seg ikke knekke. Jeg opplevde vitner bli hengt, fordi de nektet å la seg true til å trekke i uniform. De var dessuten solidariske og hjelpsomme fangekamerater i denne fryktelige leiren. Jeg kommer alltid til å beholde en stor respekt for Jehovas vitner», sa Bernt Lund.
Om lag 400 mannlige medlemmer ble henrettet på denne måten.
Forfulgte i DDR
Etter krigen, fortsatte de «vitnene» som bodde i Øst-Tyskland å være utsatt for en heftig forfølgelse fra DDR-statens side. Mange som allerede hadde befunnet seg bak lås og slå hos nazistene, ble arrestert på nytt og satt inn for flere år – også i DDR-staten under katastrofale omstendigheter.
35-åringen bak amokløpet i Hamburg hadde i voksen alder meldt seg inn i kirkesamfunnet. Han meldte seg for ett og et halvt år siden ut igjen – angivelig etter verbale sammenstøt med ledelsen.
Politiet går åpenbart ut fra at mannen var psykisk syk, noe ikke minst hjemmesiden hans kan tyde på. Der skryter 35-åringen av omfattende kompetanse fra internasjonale lederjobber. Han tilbyr sine tjenester som bedriftsrådgiver, men krever et honorar på to og en halv million kroner daglig – PLUSS moms.
Hat mot Jehovas Vitner
Bekjente forteller i tyske medier at 35-åringen hadde utviklet et voldsomt hat mot JV-lederne som han mente bar ansvaret for at han ikke lenger var medlem.
Åtte mennesker falt torsdag kveld som offer for mannens skudd. En av kvinnene var høygravid. Siden Jehovas Vitner avviser konsekvent å ta imot blodoverføring, utgjør de fire hardt skadde på sykehus en ekstra utfordring for legene.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
I løpet av dagen fokuserer flere tyske medier på Jehovas Vitners omgang med «frafalne» - altså folk som forlater trossamfunnet. Selv familiemedlemmer har ikke lenger lov til å holde kontakt med dem – ikke en gang å hilse på nære familiemedlemmer.
Så for folk som på timen mister alle sine sosiale omgivelser, kommer konsekvensene av en utmelding ofte som et brutalt sjokk.
Kirken har i Norge 170 menigheter med totalt 15.000 medlemmer. Jehovas Vitner ble i fjor høst fratatt registreringen som kirkesamfunn – en avgjørelse som de nå går til domstolene for å få endret.