Gå til sidens hovedinnhold

Druknes eller døpes?

Et seks uker gammelt barn døde etter å ha fått vann i lungene under dåpen. Nå protesterer rumenerne mot en åpenlyst livsfarlig tradisjon.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Den tragiske historien om det lille barnet ble denne uka kjent utenfor Romanias grenser, fordi en protestaksjon nå får stor oppmerksomhet.

Samtidig med at politiet åpnet etterforskning mot den ansvarlige presten - som er siktet for uaktsomt drap - melder rumenske medier om flere lignende tilfeller de siste årene. Sakene er imidlertid aldri blitt kjent i offentligheten.

Dukket baby

Da jeg for noen år siden tilbrakte et par dager i Bukarest, gikk jeg en søndag morgen innom i en ortodoks kirke midt i sentrum. Siden det åpenbart foregikk forberedelser til barnedåp, spurte jeg den eldste av prestene om det var greit hvis jeg fotograferte. Yes, mister, lød svaret.

Les også: Vladimir Putins klassereise: Fra to rom i Dresden til palass ved Svartehavet

Flere prester deltok i seremonien, og det hele var riktig stemningsfullt, helt til den første - splitter nakne - ungen ble båret frem. Jeg trodde knapt mine egne øyne da presten plutselig bøyde seg frem og dukket hele barnet tre ganger ned i en døpefont med vann. Avslutningsvis svingte han den nydøpte opp, slik at hele menigheten kunne beundre den dryppende ungen - som for øvrig ikke nølte lenge med å gi høylytt uttrykk for hva den syns om behandlingen.

Etterpå fulgte samme prosedyre for ytterligere et barn.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad.

Ingen tvil

Dagen etterpå kom jeg til å snakke med en yngre kvinne i en høy posisjon i samfunnet, og benyttet anledningen til å spørre om det er vanlig skikk å utsette småunger for en slik påkjenning. Hun kunne bekrefte at denne tradisjonen holdes høyt i hevd og forklarte - i ramme alvor - hvor viktig det er for for barnet at ting skjer på den skikkelige måten. Ellers kunne det jo oppstå tvil om hvorvidt dåpen hadde virket på riktig måte.

Jeg spurte om hun ikke selv var nervøs, den gangen det hadde vært hennes eneste barns tur. Det måtte hun riktig nok vedgå, for «alle» vet jo at det hvert år dør noen babyer på denne måten. «Men da datteren min kom opp igjen av vannet, ble jeg fylt av en enormt varm følelse i hele kroppen - for da visste jeg at Gud hadde tatt bolig i henne», tilføyde kvinnen.

Det var på dette tidspunktet at jeg - i ren angst for hva min egen tunge kunne finne på - skiftet tema og i stedet snakket litt om været og andre ting av lav viktighetsgrad.

Vann i lungene

Presten i småbyen Suceava nord for Bukarest har ifølge det franske nyhetsbyrået AFP avvist ethvert ansvar for dødsfallet.

Overfor politiet skal han ha forklart at barnet etter dåpshandlingen gråt og var i fin vigør. Faren har imidlertid en litt annen fortelling. Ifølge ham blødde sønnen fra nesa og var slett ikke i form. En lege foretok umiddelbart brystkompresjoner, men ungen døde dagen etterpå på sykehuset.

I lungene ble det funnet 110 milliliter vann.

Her kan du lese flere innlegg fra Nettavisen Norsk debatt.

Knapt 60.000 rumenere har til nå støttet et opprop på internett om å forby denne livsfarlige måten å døpe småbarn på. Fra kirkens hovedkontor i Bukarest blir det understreket at metoden er unødvendig - fordi det faktisk holder med noen dråper vievann på barnets panne.

Ikke endre

Men fra konservativt hold blant de ortodokse kommer det ikke på tale å endre tradisjoner og gammel praksis.

Erkebiskop Teodosie von Tomis vil ikke en gang høre snakk om noen risiko. Alle prester har nemlig lært seg å legge hånda på en spesiell måte over babyens munn og nese - slik at det ikke kommer inn vann, lyder det fra den kanten.

Den samme erkebiskopen har for øvrig også gjort seg bemerket med (forbudte) gudstjenester uten masker eller hensyn til avstandsregler. Han er også under etterforskning for blant annet korrupsjon, maktmisbruk og mistanke om å ha begått mened.

Drøyt 80 prosent av rumenerne er ortodokse.

Kommentarer til denne saken