Gå til sidens hovedinnhold

Du er ikke mindre verdt om du ikke har dyre klær

Kanskje vi streber etter en slags perfeksjon som ikke eksisterer, for alt vi vil i livet er å bli likt?

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

(Bergensavisen)

I dag lever vi i et samfunn som er ufattelig fiksert på kropp og klær. Jeg leser stadig om ungdom som får jakker, vesker og klær til mange tusen kroner av sine foreldre eller besteforeldre. Ofte blir plaggene brukt få ganger, kanskje bare i en periode på 14 dager.

Når jeg ser folk gå rundt i dyre klær, så tenker jeg ikke at de er bortskjemte. Men jeg blir lei meg fordi jeg tror kanskje det kan ligge utfordringer med selvtillit bak.

«Hvis jeg har den vesken, kommer folk til å like meg». «Med den jakken, ser de sikkert meg.» «Det plagget må jeg ha, fordi alle andre har det».

Les også: Hårfint eller hårløst?

Å ha dyre ting gjør deg ikke noe mer eller mindre verdt enn noen andre. Du er heller ikke mindre verdt om du ikke har råd til å gi barna dine jakker til 10.000 kroner. Jeg føler bare at det er på tide å ta seg en god titt i speilet og spørre seg selv hvem man prøver å imponere.

Likes driver hverdagen

Mange lever for sosiale medier. Det å få mest likes, delinger, og kommentarer.

Jo mer, jo bedre. Vi er blitt sykelige avhengige av andres meninger, kanskje mer nå enn før i tiden. Alt er så lett tilgjengelig.

Noen kjøper kanskje dyre ting for å imponere folk de ikke kjenner, så de skal tenke høyere om dem?

Noen poserer gjerne i ubehagelige stillinger for å trekke oppmerksomhet for å øke sitt eget selvbilde igjennom andres øyne.

Noen får livet som foreldre eller kjærester til å se ut som en dans på roser, for å få lette på samvittigheten at man kanskje ikke alltid har det sånn?

Noen legger ut bilder av at livet er perfekt, men så langt ifra i noen perioder, for å overbevise seg selv at man ikke har det så tungt?

Kanskje vi streber etter en slags perfeksjon som ikke eksisterer, for alt vi vil i livet er å bli likt?

Ja, kanskje vi er den «lateste» generasjonen som noensinne har eksistert. Men vi er også generasjonen med de høyeste tallene for folk som søker hjelp for sin psykiske helse. Trist som det er, er det også noe å være stolt av. Vi har kommet så langt at det blir mindre og mindre tabu for hvert år som går.

Les også: Han skal spille drømmeprisen til Astrid S

Jeg hører stadig fra eldre «da jeg var ung var det slik at» og eksempler på at de fleste hadde mindre å rutte med enn i dag.

Kanskje det fører til endringer i oppdragelsen? At en del tenker «slik jeg hadde det, skal aldri mine barn ha det». Kan det være grunnen til at en del kjøper mange dyre klær og ting til dagens unge? Våre foreldres foreldre gjorde ting annerledes enn oss som nå er unge voksne. Man tar med seg hvilke verdier man føler er viktige å videreføre til sine barn.

Men hva skjer når de som er vant til å få svært dyre ting får ansvar for egen økonomi? Virkeligheten med å ha ansvar for egen økonomi en dag er reell, men hvor mange av oss vet hva det faktisk innebærer? Å måtte stå ovenfor prioriteringer som man aldri har måtte før? «Ja, men de lærer vel, vil kanskje noen si».

Ja, uten at man må ta det på delbetaling, da. Vi vet alle hvor lett det er å kjøpe noe man egentlig ikke har råd til, og betale på delbetaling. Kanskje fordi man ikke helt har lært verdien av penger?

Hva skjer når de som er vant til å få alt blir voksne og skal ha hus, bil, båt og hytte på fjellet? For det er jo alt dette som ser ut til å være «vanlig» å ha. Men er det egentlig det? Det er en drøm mange har, som noen vil oppnå. En del vil aldri få råd til alt dette.

Les mer fra Norsk debatt her

Vi må lære at materielle ting ikke har noe å si for hvor mye du er verdt som person. Vi må lære å like oss selv akkurat som vi er. I stedet blir vi lært at det er normalt å bruke millioner av kroner på å bli likt av mennesker. Vi definerer vår verdi ut fra andres øyne.

Jeg håper en dag at man kan se hverandre og lære å være mer ydmyk, og lære det å elske seg selv uansett hvilke klær man har eller hva man eier.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken