Gå til sidens hovedinnhold

Du skal ikke føle fødepress fordi Erna Solberg er økonomisk uansvarlig

Politikerne må tørre å ta upopulære avgjørelser, så vi sikrer barna til norske familier en fremtid med gode økonomiske utsikter, skriver Victoria Sveinsson.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Erna Solberg, resten av regjeringen og de fleste politikere for øvrig er enig i - og fortsetter å utvide et system der de yngre skal ta en stadig større regning for de eldre.

Dette samtidig som offentlige utgifter stadig øker, der alt rakner om aldersfordelingen i befolkningen blir for skjev eller offentlige inntekter på andre måter reduseres. Som for eksempel ved å trappe ned oljevirksomheten.

Les også: Hvem tør å få barn nå?

Dette systemet fører i praksis til at kommende generasjoner må få like mange eller flere barn enn sine forgjengere for å opprettholde balanse i økonomien, eller at de jobber flere timer, må skatte mer og forvente lavere pensjon.

Samtidig har Norge negativ befolkningsvekst. Det fødes for få mennesker. Dette utfordrer velferdsstatens bærekraft, slik det i dag er lagt opp.

En privatsak

Antall barn, og om man ønsker barn, bør ikke være en politisk sak, ei heller noe politikerne skal regulere og diktere. Dette er en privatsak som det bør være opp til hver enkelt familie å bestemme helt selv.

Jeg synes det faktisk er respektløst og nedverdigende å presentere slike «krav» overfor kvinner som av ulike årsaker ikke ønsker eller kan få barn. Menneskers individuelle håp og drømmer blir redusert til røde tall på et ark.

At regjeringen foretrekker å presse byrden over på fremtidens barn viser et fravær av økonomisk ansvarlighet. Dagens velferdsstat er ikke bærekraftig, og politikerne blir år etter år advart om nettopp dette av økonomiske eksperter.

Senest forrige fredag ble det presentert i perspektivmeldingen. Likevel tør ikke politikerne på verken høyre- eller venstresiden å ta upopulære valg.

Les flere saker fra Norsk debatt her

Avhengig av kutt

Offentlige utgifter må kuttes, og det helst i går. Ellers vil vi til evig tid være avhengige av befolkningsvekst for å dekke opp for statens utgifter. Vi kan ikke bare be de unge jobbe og skatte mer. Til syvende og sist er vi avhengig av kutt.

Det er ikke norske kvinner og familier som skal føle press til å føde barn for å redde den norske økonomien i fremtiden. Det er politikerne som må tørre å ta de upopulære avgjørelsene for å sikre barna til norske familier en fremtid med gode økonomiske utsikter.

Det handler om de unges fremtid.

Victoria Sveinsson, 2. kandidat Liberalistene Telemark og sentralstyremedlem Liberalistisk Ungdom

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken