Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Kaninen Pelle har nå sittet 72 timer med oppsperrede øyne. Han har fått kjemikalier sprøytet inn i øyene for at forskerne vil se hvordan din sminke reagerer på huden. I tillegg til ufattelige smerter blir Pelle blind.
Marsvinet Tassen har fått all pelsen barbert. Så blir Tassen dynket i smertefulle kjemikalier, enda sterkere enn i vanlige kosmetikkprodukter.
De sprøyter også kjemikalier i dypere hudlag for å få en enda større effekt. Tassen får store brannskader, og sårene begynte å etse. Såret blir stiftet igjen slik at torturen kan fortsette. Dette foregår nært deg.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
L’Oréal, Chanel, Maybelline, Dior og Max Factor er alle merker du mest sannsynlig gjenkjenner, men visste du at alle disse merkene, og flere, bruker dyr for deres tester av kjemikalier? Når du bruker disse produktene, vil du ha flere dyreliv på samvittigheten.
Dyretesting av kosmetikk er forbudt i både Norge og i EU, men produkter fra selskaper som utfører dyretesting blir fortsatt solgt.
Derfor støtter forbrukere indirekte dyretesting ved å kjøpe slike produkter, uten at de kanskje er klar over det. Det finnes smutthull i EUs regelverk om testing av dyr, som slue selskaper benytter seg av gang på gang.
Her er noen kjente kosmetikkmerker som tar i bruk dyretesting:
- Clarins
- L’Oréal
- Chanel
- La Roche-Posay
- Max Factor
- Maybelline
- Dior
- MAC Cosmetics
- Clinique
- Benefit
Dette er noen merker som ikke tester sine produkter på dyr, som kan være mulige erstatninger:
- The Ordinary
- Tarte Cosmetics
- Rituals
- The bodyshop
- bareMinerals
- Anastasia
- By Lyko
- Caia Cosmetics
- Camilla Pihl
- Charlotte Tilbury
Men hva er det dyretesting egentlig går ut på?
Mange tenker at dyretesting går ut på å kanskje sminke dyr, eller putte de ferdige produktene på huden til dyrene, men det er dessverre ikke slik.
Det er ikke sånn at de sminker dyrene, eller tar litt leppestift på munnen deres.
Det utføres smertefulle øyetester, hudirritasjonstester og giftighetstester. Kjemikalier blir gnidd eller dryppet på øynene deres eller på barbert hud, og de blir tvunget til å inhalere eller svelge giftige stoffer.
I kjølvannet av injeksjonen av stoffer, får vi dyr som er avhengige av narkotiske eller andre farlige stoffer. Dette resulterer i blinde, brente og stiftede dyr med virusinfeksjoner.
Det kan være vanskelig og komplisert å vite om produktet du skal kjøpe kommer fra et selskap som tester på dyr.
Derfor finnes det en app som kan sjekke dette for deg. Denne appen heter «Dyrevennlig» og er utviklet av Dyrevernalliansen. I denne appen kan du sjekke hygiene og kosmetiske produkter, klær, kjøtt, meieriprodukter, vegetariske og veganske alternativer. Appen gjør det lettere å være bevisst rundt dine kjøp og hvilke selskaper du egentlig støtter.