BAK EN JURIDISK vegg av konfidensialitet og taushetsplikt har Norges Fotballforbund prøvd å skjule en snart fire år gammel skandale. Nå er katta ute av sekken, dokumentert gjennom kopier av tekstmeldinger og poster på Whats App.

Nettavisen-journalist Farid Ighoubahs avsløring av det foreløpig siste kapittelet i Svein-Erik Edvartsens utrettelige hevntokt mot generalsekretær Pål Bjerketvedt, dommersjef Terje Hauge og konkurransedirektør Nils Fisketjønn, gjør ikke NFFs kamp mot rasisme noen tjenester.

I kjølvannet av det jeg for noen uker siden omtalte som Edvartsens ønske om å brenne Ullevaal Stadion ned til grunnen, lukter det et nytt søksmål lange veier.

DU KAN MENE hva du vil om Svein-Erik Edvartsen, og veldig mange gjør det. Noen mener han har en god sak. Andre at han er en pest og en plage. I fire år har den tidligere toppdommeren drevet Norges Fotballforbund fra skanse til skanse gjennom trusler, søksmål og forlik.

Les også: Svein-Erik Edvartsen varslet NFF om rasisme i mai 2017: - Jeg har ikke fått noen svar på fire år

Med Jon Christian Elden på laget har han kastet Norges lover etter dressene som styrer norsk fotball.

På veien har han tappet NFF for rundt 2,5 millioner kroner.

DET SISTE ANGREPET handler om påstander om diskriminering, trakassering og rasisme, varslet til NFF i et formelt brev fra John Christian Elden datert 7. mai 2017. Fire dager senere gikk NFF bredt ut og sa de tok varselet på største alvor. Fotballforbundets HR-direktør ble umiddelbart satt på saken, dette skulle man finne ut av og rydde opp i.

Samtidig ble det presisert at det måtte skje fort.

Siden har ingen hørt noe.

Her kan du lese flere innlegg av MortenP.

AT EDVARTSEN GIKK langt over streken i sin kommunikasjon med enkelte av sine tidligere dommerkolleger vet alle. Det har han beklaget, både offentlig og overfor dommerkollegiet på et møte på Gardermoen i slutten av april 2017. Det siste var til og med et ufravikelig krav i forhold til om han i det hele tatt skulle få lov til å gjøre det han ikke har fått lov til, å fortsette dommerkarrieren.

Edvartsen, og mange med han, praktiserte en sjargong som var brutal, stygg og trakasserende.

Det er Svein-Erik Edvartsen stilt til ansvar for.

KOMMUNIKASJONEN DEN ANDRE veien, den som skal ha sjikanert og trakassert Svein-Erik Edvartsen, har vi bare hørt om som rykter og påstander. Fram til nå. Mange har visst at det har vært noe der, det er slik ryktebørsen funger. Det konkrete innholdet har de færreste sett.

Det var det som skulle granskes da NFF startet undersøkelsene 11. mai 2017, der svaret fortsatt lar vente på seg.

Med tanke på deler av innholdet som nå er publisert i Nettavisen, for ikke å snakke om det som av naturlige grunner ikke er offentliggjort, er det ikke til å tro.

Les også: Ingen er perfekte under Ståle

SVEIN-ERIK EDVARTSEN er den eneste dommeren som så langt har beklaget at han har gått over streken, sendt upassende meldinger og såret andre. Han dømmer ikke lenger. De som sendte Edvartsen meldinger eller postet sine inntrykk og meninger i grupper på Whats App, dømmer fortsatt.

Alt mens de som mottok varselet kan fortelle at NFF selvfølgelig har nulltoleranse for rasisme, og at man følger rutiner for håndtering av varsler om kritikkverdige forhold.

Igjen, det er ikke til å tro.

DØRER HAR EN tendens til å gå begge veier. Denne får NFF midt i trynet. Edvartsen har om ikke annet beklaget sin adferd. Nå vet vi at motstanderne hans på Ullevaal Stadion mest sannsynlig har latt beviser på tilsvarende bli liggende i skuffen.

Da moralens voktere hadde muligheten til å gå til speilet, skal bevisene ha blitt feid under teppet.

Der har de ligget i snart fire år.

JUSSEN I DETTE vil handle om konfliktens tidslinje, hvem som sa og gjorde hva, og når de sa og gjorde det. Rett og slett om dommerforliket er uavhengig av varselet om påstått rasisme. Edvartsen/Elden vil hevde at det er det, selvfølgelig.

Uten å ha juridikum vil jeg hevde at NFF vil ha problemer med å påstå det motsatte.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

MYE VIKTIGERE, OG før det neste søksmålet lander på generalsekretær Pål Bjerketvedts skrivebord, er likevel spørsmålet om hvorfor Norges Fotballforbund ikke har kommunisert resultatet av undersøkelsen som var så viktig, og som skulle gjøres så grundig. Hva skjedde? Hva er konklusjonen? Er Edvartsens meldinger ugreie, mens meldingene Nettavisen avslører er greie?

Ved inngangen til en ny sesong, ikke minst med tanke på at rasismen nok en gang kom til overflaten i 2020, er det spørsmål alle norske fotballvenner vil ha svar på.

Bare NFF kan gi dem det.

Om de i det hele tatt finnes.