La de få fokusere på det sportslige. Det er Solberg-regjeringen som skal stilles til veggs og ta ansvaret overfor kineserne når det kommer til idrett, kultur og handel.

Alt annet blir bare galt.

I dobbeltmoralens Norge og Sverige gjør langrenns- og skiskytter-utøverne det helt riktig med å fokusere på det sportslige i forkant av Beijing-OL - og la regjeringene, Stortinget og Riksdagen ta ansvaret for verdenspolitikken.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

I Norge, og mitt fødeland Sverige, har media og og ulike organisasjoner begynt å presse på for å få våre fremste vinterutøvere til å like Kina - et kommuniststyrt land med 1,4 milliarder innbyggere - en femtedel av verdens befolkning.

Ja visst, vi lever heldigvis i et demokrati med ytrings- og trykkefrihet og frie valg. Det er selvsagt opp til hver enkelt av oss å uttrykke vår mening om man ønsker..

Men å gjøre som Peter Reinebo, sjef i Sveriges olympiske komité, som støttet skiskytteren Sebastian Samuelsson og andre aktives Kina-kritikk rundt menneskerettigheter; ja da har det gått litt for langt, synes jeg.

For det er vel ikke idretten som skal mane frem det politiske spillet? Eller slik at den utøveren eller nasjonen som misliker Kina mest vinner den «største» gullmedaljen?

Som vanlig føles det bare populistisk og feigt å forsøke å få de aktive utøverne til å bli politiske megafoner - og de som skal stå i frontlinjen i fordømmelsen av nasjonen Kina.

Les også: Sats på stafetter - i alle mulige former

Jeg synes oppriktig synd på den norske idrettsmisjonæren Ole Einar Bjørndalen. Han skulle lære bort sine skiskytter-kunnskaper til kinesisk skiskyttere - og dermed legge til rette for en større og bredere arena for idretten.

Likevel er det hvordan han personlig stiller seg til Xi Jinping han får flest spørsmål om. Det er synd, synes jeg.

De aktives, og trenernes jobb, er først og fremst å oppnå best mulig sportslige resultater. Ikke å svare på spørsmål som egentlig burde vært rettet mot Norges olympiske komité, regjering eller storting.

Er det Kinas feil at de ble tildelt vinter-OL i 2022? Skal Kina kritiseres for det?

Ok. De søkte om å få bli vertskap - og i en ganske «klein» konkurranse ble de tildelt arrangementet av IOC (den internasjonale olympiske komité). Og selvsagt vil de da vise frem hvilket fantastisk land de er.

Men når nasjoner som Norge og Sverige ikke søker om å bli med i OL på grunn av for dårlig støtte fra sine respektive regjeringer, regioner og kommuner, ja da synes jeg at spørsmål og klager om de rådende forholdene i Kina heller skal stilles til statene Norge og Sverige.

Ikke til Klæbo, Håvard Solås Taugbøl, Sindre Bjørnstad Skar eller søstrene Lotta og Tiril Udnes Weng.

Her kan du lese flere innlegg av Torbjørn Nordvall

IOC har etter det jeg har skjønt innsett faremomentet med de store, milliardslukende lekene som tærer på arrangørlandenes økonomi.

IOC var villige til å legge mye penger på bordet for å redusere kostandene da Sverige sonderte terrenget med tanke på vinter-OL i 2026. Dette arrangementet tilfalt Milano/Cortina.

Jeg er helt sikker på at Norge og Sverige vil bli tildelt OL i fremtiden - dersom vi presenterer en lavbudsjettsvariant med en tydelig miljøprofil.

Men regjeringene til Löfven og Solberg er ikke interessert i å ta på seg en slik oppgave; enten det er snakk om et vinter- eller sommer-OL.

Vi får altså det vi fortjener når vi ikke søker om å få arrangere OL, og bare vil gå på OL-festen og ta for oss så mye som mulig på en annen nasjons regning. Vi gjorde det i russiske Sotsji i 2014. Vi kommer trolig til å gjøre det igjen i Beijing i 2022.

Kongehus og statsministre står ofte i fremste rekke på tribunene, uavhengig av hvilke land som arrangerer idrettslekene, for å strategisk gratulere våre gullhelter og bygge et nasjonalt varemerke og stolthet hos folket.

Les også: - Frykter Kina vil skape et alternativt system i verden

Det går fint. Og ingen dårlig samvittighet over at andre nasjoner har bygd arenaen - som vi kan stå på og sole oss i glansen over våre nasjoners fortreffelighet.

I fremgangens øyeblikk er det som regel dørgende stille om Putins og Xi Jinpangs politikk. Da er vi i Norge og Sverige størst, best og vakrest.

Både før og etter vinterlekene i Sotsji, og nå Kina, øker de kritiske stemmene i intensitet over hvor ille det står stilt i de kommunistiske statene - hvor folk behandles dårlig og jobber på slavelønn.

Det er dessverre sannheten. At en del mennesker behandles dårlig i de kommuniststyrte landene.

Men jeg synes ikke vi som sitter i glasshus skal kaste stein. Og jeg mener definitivt ikke at langrennsløpere skal gjøre det.

Det stinker dobbeltmoral av oss i Norge og Sverige, som produserer dynamitt, kanoner, gevær og kampfly. Og som bygger bruttonasjonalproduktene våre ved hjelp av blant annet storslagne handelsavtaler med Kina.

Norge selger årlig sjømat for flerfoldige milliarder til Xi Jinpings land, og håper å tjene haugevis av kroner på et nytt kreflegemiddel som er lov å selge i Kina. Et legemiddel som bent Høie (H) håper skal generere store inntekter til statskassen.

Norge har samarbeidsavtaler med Kina innen idrett og kultur.

Stasministrene i Norge og Sverige burde klyve frem og snakke om hvilken stategi vi skal ha, eller snarere om hvordan vi ikke skal ha det i relasjon til Kina. Enten det er snakk om idrett eller kultur.

Les også: Kina strammer grepet - NRK sier det er krevende

Er det greit å tjene penger på eksport av sjømat og legemidler til Kina, og importere varer og tjenester fra kommunistlandet. Men feil å kjempe om OL-medaljer i Kina?

Her har også media et ansvar. Still Statsministrene til veggs. Ikke Ole Einar Bjørndalen, Heidi Weng, Therese Johaug eller trenere som hjelper Kina til å bli bedre i langrenn.

Skal vi boikotte OL i Bejing grunnet landets syn på menneskerettigheter? Om ja, burde vi ikke da også slutte å selge sjømat til Kina, og bryte de eksisterende handelsavtalene?

For meg er disse spørsmålene et politisk ansvar. Idrettsmenn- og kvinner på landslagene bør slippe å stå i sentrum av stormen og klargjøre hvordan ting egentlig burde være og henger sammen.

Mitt råd er som følgende:

  • Norge og Sverige; søk om å få arrangere OL! Ta ansvar - og stopp med å være verdensledende moralpredikanter.
  • Gi IOC et utvalg av andre arrangørland å velge blant enn Kina og Russland.
  • Eller gi klar beskjed: «Nei, ingen idrettsutøver skal til Beijing og konkurrere i et land der man ikke tar menneskerettigheter på alvor».
  • La statslederne i Norge og Sverige svare på om landene burde boikotte OL i Bejing på bakgrunn av brudd på menneskerettighetene.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Jeg tipper de to regjeringene som vanlig kommer til å holde tyst - og ikke ønsker å ta ordet boikott i sin munn.

Derimot er jeg ganke sikker på at våre fremste politiske ledere kommer til å fremstå som våre nasjoners største supportere når Sebastian Samuelsson, Heidi Weng og Simen Hegstad Krüger kjemper om medaljene i Beijing om åtte måneder.

/Torbjörn Nordvall