Gå til sidens hovedinnhold

Eksperten undres: - Mangelen på ansvar for de aktives helse og sikkerhet skremmer meg

Verdens beste skiløpere har mer enn bare korona å hanskes med. Utviklingen bekymrer meg, skriver Nettavisens langrennsekspert.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Verdenscupen i langrenn og Visma Ski Classics går sin gang selv om verden står i pandemi-brann.

I tillegg til korona må ski-eliten konkurrere i livsfarlige løyper og under så kalde forhold at de riskerer å måtte amputere både fingre og tær.

Manglen på ansvar for de aktives helse og sikkerhet skremmer meg.

Les også: Ulvang skuffer meg som langrennssjef i FIS

- Det er farlig der ute

Plutselig bryter femmilsverdensmesteren Hans Christer Holund fellesstarten over 15 kilometer i ski-metropoeln Falun.

Holund sier til landslagstreneren Eirk Myhr Nossum:

«Det er ikke verdt å risikere noe før VM. Det er farlig der ute».

Holund var livredd etter å ha vært innblandet i ett av flere sammenstøt i den dramatiske konkurransen der løperne var tett på hverandre både til høyre og venstre.

En helt absurd hendelse med Holund, og et kraftig signal fra skiproffen til de ansvarlige bak «bob-banen» på Lugnets skistadion.

Hit, men ikke en meter lenger!

Her kan du lese flere innlegg av Torbjörn Nordvall.

Reklamesmell og håndleddsbrudd

Britiske Andrew Young var en av de som ble rammet hardest i lørdagens «skandeleløp», når han mistet balanen i 60 km/t og styrtet tvers gjennom et reklamegjerde, helt uten beskyttelsesmatter, og ble liggende i en bratt skråning med fryktelige smerter.

Young ble fraktet vekk i ambulanse,

Erik Valnes var involvert i den samme ulykken, men slapp heldigvis unna større skader enn en mørbanket kropp og en kul i hodet.

Russiske Natalia Nepryaeva skled og falt stygt i fredagens løp. Resultat: to brudd i håndleddet. Hun går trolig glipp av VM i Oberstdorf om tre uker.

Les også: Skiskytterne skyter langrennssporten i senk

Et komplett kaos

Verdensupen i Falun var et komplett kaos på skarp snø i løyper som bydde opp til høy fart og alvorlige ulykker.

Ingen av de ansvarlige dro i nødbremsen.

Det internasjonale skiforbundet, FIS, må sammen med arrangøren Svenska Skidspelen ta ansvaret for at konkurransene skamferte flere offer.

Når artistene i FIS underholdningsprodukt - verdenscupen - ikke våger, eller vil risikere å slå seg sønder og sammen, ja da er det noe riv, ruskende galt.

Men showet synes å gå vidrere; koste hva det koste vil. Og med korona som en stor trussel i bakgrunnen under hver eneste verdenscup-konkurranse.

Dessverre er den risikoen en trend i internasjonale langrennsløp.

Les også: VM i fare for Kalla

- En ekkel utvikling

FIS lytter stadig mindre til utøvernes og de ulike nasjonenes ønsker. Det ekte og sanne ved langrenn må dessverre vike for spektakulære og publikumsvennlige traseer.

Fleksibiliteten som skal til for å gjøre endringer før det er for sent synes å være totalt fraværende.

En ekkel utvikling, synes jeg.

I Falun tok de også lett på Covid-19-testene. Det var de aktive utøverne som selv gjennomførte testene på seg selv - noe som er høyst merkverdig i en tid da FIS skryter av sikre protokoller og tiltak for å unngå smitte.

Mye har åpenbart sporet av når det kommer til ansvaret som hviler på arrangørene overfor de aktive utøverne.De aktives representanter i FIS bør si klart fra.

Jeg ønsker å se at FIS tar større ansvar i tiden som kommer. Det samme gjelder for arrangørene av verdenscuprennene, ledelsen i Visma Ski Classics, med grunnleggeren og administrerende direktør David Nilsson, i spissen.

Også de sviktet stort under iskalde La Diagonala i de sveitsiske alper.

Les også: Nei, skirenn er ikke livsnødvendige

Løper fra ansvaret

Nilsson har gjort mye bra de siste årene for å øke populariteten til langløp gjennom TV-sendinger. Men å legge hele ansvaret over på de aktive og lagene deres når løperne har frosset seg sønder og sammen, er å å frasi seg ansvaret.

Når gradestokken viser 20 minus, og til og med 25 minus visse steder langs løypa, burde løpet ha vært utsatt noen timer - eller rett og slett avlyst.

I stedet ble løperne sendt av gårde mot det som skulle bli tidenes tur av et kulde-mareritt for kjente løpere som Britta Johansson Norgren, Linn Sömskar og Andreas Nygaard.

Alle tre er nå satt ut av dansen i flere uker grunnet alvorlige frostskader.

I et intervju med Svriges Radio P4 Jämtland sier Vsma Ski Classics-sjefen Nilsson at «utøverne ikke hadde tilstrekkelige med klær på seg» for å greie seg i kulden.

Null selvkritikk.

Et iskaldet svar, samtidig som noen av de mest profilerte utøverne ber til høyere makter om å slippe amputasjon av fingre og tær.

Vi kan ikke ha det slik lenger.

Les også: Sverige - ikke Norge - er et råttent land

Helse og sikkerhet fremfor penger og prestisje

Langrenn kan ikke bli en farlig idrett der kroner, ører, prestisje og egeninteresser går foran de aktives helse og sikkerhet. Det finnes kulde-regler som må følges, og sterke restriksjoner for å beskytte de aktive fra å bli smittet av korona. Og testene skal utføres av profesjonelle.

Det finnes en løpsjury under hvert eneste verdenscuprenn for å stoppe regelbrudd og fusk.

I Falun valgte juryen å lukke øynene for Linn Svahns sporbytte inn mot oppløpet - en manøver som satte en effektiv stopper for Tiril Udnes Wengs vei fremover.

En helt åpenbar feil, men ikke så mye som en muntlig advarsel ble gitt til den svenske sprint-prinsesssen.

Hva skjer neste gang? Er juryen konsekvent i sitt syn på sporbytte?

Neppe.

Når mye fungerer dårlig, ja da kan det lett bli konkurranser som i Falun og La Diagonala - som minner mer om Hitchcocks skrekkfilmer enn skipropaganda.

Gud bedvare oss for det.

/Torbjörn Nordvall