Gå til sidens hovedinnhold

Elbiler utkonkurrerer kollektivtrafikken

Syv av ti nordmenn svarer i en undersøkelse at det er mindre sannsynlig at de vil ta offentlig transport nå enn tidligere. Like mange vil bruke privatbil i stedet.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

En av tre nordmenn sier samtidig at de tar klimatrusselen mer på alvor på grunn av koronapandemien.

Tallene kommer frem i undersøkelsen Mobility Insight Report 2020, hvor analyseselskapet Ipsos på oppdrag fra oss, har spurt 5300 tilfeldig utvalgte personer i 22 land, deriblant om lag 250 i Norge, hva de mener om personlig transport og miljø.

Midlertidig

Vi håper og tror folk vil kaste seg på buss, tog og bane igjen når de kan gjøre det uten munnbind, så vi er ikke veldig bekymret, men om for mange blir for godt vant med komforten i egen bil så vil vi kunne se køer på veiene som er alt annet enn komfortable.

Slik sett er det litt selvregulerende. En X-faktor er hvor mange som til enhver tid er på hjemmekontor i en ny normal, og som derfor ikke pendler.

Nordmenn er sammen med svenskene de overlegent flinkeste til å reise kollektivt på jobb.

Kun 28 prosent i de to landene svarer at de vanligvis bruker bilen til jobbpendling. Det er det klart laveste blant landene i undersøkelsen som i gjennomsnitt har 47 prosent.

60 prosent av franskmennene bruken bilen først og fremst for å kjøre til og fra jobb.

Les også: Dette vil gi store konsekvenser for bilistene

Bil for fritiden

Det er til de daglige fritidsaktivitetene vi nordmenn vanligvis bruker bilen.

63 prosent svarer dette i Norge, 70 prosent i Sverige, og 47 prosent for alle landene samlet.

Vi tar altså kollektivt til jobb, men har bil - og trenger bil - for å få den daglige fritiden til å gå opp. Dette lever jeg godt med. For selv om vi lever av å holde folk og bedrifter med bil, er vi veldig for kollektivtrafikk og alt annet som gjør at de bilene som faktisk er på veiene kommer godt frem.

Her kan du lese flere innlegg av Marius Paus.

Folk vil kjøre elbil - ikke buss eller bane

Det er mulig tall som at 70 prosent sier de foretrekker privatbil fremfor kollektivt får enkelte til å se rødt.

Jeg tror det høye tallet er midlertidig. I stedet oppfordrer jeg til å se de grønne mulighetene i dette.

For samtidig sier tre av fire nordmenn at de nå er sterkt villige, villige eller nøytrale, i forhold til å skifte over til elbil fra fossilbil for å redusere karbonavtrykket. I tettere befolkende land, og med antatt mer luftforurensning, som Italia, Spania og Portugal, er tallene overveldende 90 prosent.

Bilistene vil nå i stort flertall bytte til elbil. Ikke fordi de må, men fordi de vil. Fordi de vil bidra til «å redde planeten».

Folk vil ha ren luft, friheten til å kjøre personbil når de må det, og et godt kollektivtilbud.

Klimatrusselen mer på alvor

I undersøkelsen svarer nær halvparten av de spurte, og én av tre i Norge, at korona gjør at de nå tar klimatrusselen mer på alvor enn tidligere. Det er kjempegode nyheter for alle som er opptatt av miljøvern. For alle som kjemper for bedre kollektivtransport. Egentlig for alle. Klimatrusselen er reell, så spørsmålet er ikke om, men hvordan vi løser den.

Les også: Gjentar dette seg, så kollapser elbilmarkedet

Kraftig oppmuntring

Vi ser dette som en kraftig oppmuntring i det felles arbeidet det er for bilbransjen og myndighetene å sørge for at alle solgte nybiler i 2025 er nullutslippsbiler.

«Vil» er så mye bedre enn «må». For all del, om det ikke er økonomisk overkommelig for folk, så endres «vil» fort til «skulle gjerne».

Det krever fortsatt full edruelighet med hensyn på avgifter, priser og politisk utholdenhet for at dette skal realisere seg.

Dette favner også videre. Nær en av tre er opptatt av at også den varebilen som kommer for å levere matvarene, postpakken eller hva det skal være på døren din, er en elbil. De bedriftene det gjelder bør merke seg dette.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Null utslipp og full mobilitet

Slik vi ser det er forbrukerne brått blitt veldig mye mer miljøbevisste.

De vil at en ny normal skal være en bærekraftig og miljøvennlig normal. Det er blitt så veldig tydelig demonstrert at det er viktig for alle.

Mobilitet med null utslipp er fullt mulig.

Marius Paus, biløkonom og blogger. Kommersielt ansvarlig for LeasePlan sin virksomhet i Norge.