Mens Oslo kommune vurderer å kutte 450 millioner kroner i skolen frem til 2024, prøver byrådet å få plass til et gratis måltid bestående av vegetarmat for skoleelevene.

Dette kommer ikke som et sjokk, da byrådets dårlige prioriteringer har kommet på rekke og rad de siste årene.

Feil prioritering

Det er feil å prioritere vegetarmat når man ikke har råd til å skape en skole med en akseptabel standard. Alle piler peker på at vi er på vei inn i tøffere tider økonomisk, derfor er det også viktig at vi prioriterer tungt og riktig.

Da er ikke såkalt gratis skolemat engang på listen over prioriteringer. For sannheten er at gratis skolemat vil gå utover nye skolebøker, bevaring av skolebygg og god bemanning av lærere.

Ikke bare er dette et dårlig økonomisk grep, men det er likeså et dårlig grep for elevenes ernæring. Studier fra Sverige viser det at den vegetariske skolematen var ferdigprodusert mat med lavt næringsinnhold.

Ikke bare vil det gi elevene et dårlig tilbud, men det vil være et dårlig klimatiltak også. Det viser seg nemlig at en tredjedel av maten ikke engang når fatet til ungdommen, i tillegg har man har ingen garanti for at maten blir spist opp.

Les flere innlegg fra Norsk debatt her

Vi er alle enige i at vi må fokusere på folkehelse og sørge for å gi et forsvarlig tilbud til innbyggerne. Det byrådet glemmer, er at dette må enten betales av innbyggerne, eller gå på bekostning av elevene, uten at det gir elevene et verdig tilbud eller bidrar til klimaets gode.

Dette er et dyrt tiltak, uten særlig positive effekter.