Gå til sidens hovedinnhold

En dårlig ikke-beklagelse: - Dette er skammelig, Christian Tybring-Gjedde

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo utviser et foraktelig menneskesyn.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Vi ønsker på det sterkeste å fordømme hendelsen som fant sted da 15 år gamle Fatima, sammen med andre klassekamerater, oppsøkte valgbodene til de ulike partiene. De skulle oppsøke og snakke med de ulike partiene og gjennom dette lære om demokratiet. Dette er en flott måte for ungdommer å møte politikere på og slikt sett lære mer om demokratiet vårt som de etter hvert skal være deltagere i.

I løpet av en opphetet diskusjon på standen skal førstekandidaten til Fremskrittspartiet i Oslo, Christian Tybring-Gjedde ha tilbudt Fatima 500 kroner, og etter hvert 1000 kroner for å ta av seg hijaben fordi han ville se hennes vakre hår.

Les også: Hijab, raske penger og menn som prøver å bestemme hva kvinner skal gå med

Svekker demokratiske verdier

Dette er forkastelig og burde fordømmes sterkt, uansett ens eget syn på bruk av hijab. At en 58 årig stortingspolitiker med en stortingskarriere lenger enn jentas alder, på denne måten prøver lokke eller presse henne er galt.

Når dette skjer foran hennes klassekamerater og med friheten til å velge som begrunnelse, er det enda verre. I verste fall svekker det synet på demokratiet og ønske om å delta i det.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det første som slo oss da vi hørte dette var at dette kunne da ikke være sant, her må noen ha overdrevet noe kraftig. Det var det ikke. Virkeligheten slår enhver satiriker ned i støvlene her. I tillegg er det er så forbi enhver anstendighetsgrense, men Fremskrittspartiet er jo ikke helt ukjent med å ha tråkket over en del av disse tidligere også.

For hva er det som skjer her? En voksen mann i en maktposisjon tilbyr ei ung kvinne penger for å vise fram mer av kroppen sin enn hun selv ønsker? Er dette virkelig noe man tror er å verdsette kvinner og fremme «den vennskapelige og frie omgangen mellom kjønnene»?

Nei, dette er skammelig, Christian Tybring-Gjedde!

Les også: Tybring-Gjedde avslører seg selv. Igjen

Ikke-beklagelse

Vi ser at etter mye om og men at partileder for Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, heller ikke synes dette var greit, og hun kan fortelle oss at «Jeg snakket med Christian i dag og han er lei seg for at noe av dette kom ut slik det gjorde».

Av dette kan en slutte seg til at det altså er det faktum at det kom ut som beklages, ikke det som skjedde. For å sitere Sylvi Listhaugs gamle sjef, «vi ville ikke ha brukt akkurat de ordene». Det kan av hennes uttalelser også synes som at problemet ikke er at det skjedde, men at det skjedde på stand.

Ser en Tybring-Gjeddes facebookside, hvor han skriver om den hendelsen, er det heller ikke mye beklagelse å spore. Her ser vi istedenfor en skamløs og sømløs kobling fra den mangeårige stortingspolitikeren mellom en jente med hijab og terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Her forsvarer han også pengetilbudet.

Les også: Norges problem er ikke at staten er for fattig og bedriftene for rike

Trosfrihet

Miljøpartiet de Grønne står for grunnleggende trosfrihet, og ønsker et mangfoldig og liberalt demokrati. Dette inkluderer også uenighet og det å kunne kritisere religioner. Denne saken handler ikke om det.

Det handler om trakasserende og problematisk adferd fra en stortingsrepresentant, og ironisk nok i møte med en ungdom som var der for å lære mer om vårt demokrati. Inntrykket kunne knapt vært verre, men samtidig vil vi løfte frem heltene i denne historien, nemlig skolen denne jenta går på, og skoledirektøren i Oslo.

Les mer fra Norsk debatt her

De har i kraftige ordelag fordømt det som skjedde, og krevd en beklagelse fra Fremskrittspartiet. Den ikke-beklagelsen Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug serverte hos TV2 holder ikke, og vi håper at skolen krever en ordentlig beklagelse og at de etter hvert får det.

Vi vil også uttrykke vår støtte til Fatima, og håper at hun vil delta i demokratiet på en aktiv måte til tross for denne hendelsen.

Lan Marie Ngyen Berg, stortingskandidat for MDG

Sigrid Heiberg, leder for Oslo MDG, gruppeleder i bystyret og stortingskandidat for MDG

Miriam Einangshaug, vara i Oslo bystyre for MDG

Almaz Asfaha, bydelsutvalgsleder på Sagene og vara i Oslo bystyre for MDG

Shoaib Sultan, bystyremedlem i Oslo for MDG

Kommentarer til denne saken