SØNDAG 6. MARS ble Lise Klaveness valgt inn som Norges Fotballforbunds første kvinnelige styreleder/president. I dag er hun på alles lepper, ikke minst internasjonalt.

Regimeskiftet var for alle å se da Terje Svendsen ble byttet ut med Lise Klaveness.

Kursendring og vilje til å snakke høyt og tydelig om det fotballen har feid under teppet i snart tolv år, lå i kortene.

Fram til nå har Norge gått i flokk og snakket med innestemme i Qatar-spørsmålet.

Da det var Lise Klaveness sin tur, tok hun med seg megafonen og gikk i brudd.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

25 DAGER TOK det Norges ferske fotballpresident å gjøre noe ingen annen fotballpresident har gjort før henne. Hun talte pampene midt imot. På FIFA-kongressen i Qatar fortalte Lise Klaveness hva norsk fotball egentlig mener om tildelingen og konsekvensene av tildelingen for VM-sluttspillet 2022.

Hun gikk ikke sammen med noen, og hun pakket i hvert fall ikke kritikken inn i bomull.

For første gang siden 2010 ble det fra FIFAs talerstol ytret at VM i Qatar – både tildelingen og alt som har skjedd siden – er en skandale.

Her kan du lese talen til Lise Klaveness

IFØLGE LISE KLAVENESS skjedde tildelingen av Qatar-VM på en uakseptabel måte. Resultatet av korrupsjonen som ledet mesterskapet til den arabiske halvøya er snart tolv år med uakseptable konsekvenser.

Brudd på menneskerettigheter, umenneskelige forhold for migrantarbeiderne, mangel på respekt og nulltoleranse for LHBTQ+-personer – da Lise Klaveness talte til dressene satte hun skapet på plass.

Tydeligere kan det ikke gjøres.

Les flere kommentarer fra MortenP

LISE KLAVENESS FIKK applaus da hun gikk av podiet. Endelig, liksom. Da noen endelig tok mot til seg og sa ifra var det ei mus som brølte, lille Norge. Og den brølte med kvinnestemme i et rom stort sett fylt av menn, mange av dem eldre, korrupte og uten empati for andre enn seg selv.

Jeg håper Lise Klaveness er stolt.

Vi er i hvert fall stolte av Lise Klaveness.

Les også: Klaveness lekset opp for FIFA - VM sjefen ble fornærmet

UTENFOR KONGRESSALEN HYLLES Norges fotballpresident for talen, motet og timingen. Menneskerettighetsorganisasjoner verden rundt applauderer og jubler. Ikke bare for ordene som ble sagt, men like mye for måten de ble sagt på.

Lise Klaveness har ingen andre bindinger enn til det som får henne til å sove godt om natten – sitt eget menneskesyn og samvittigheten.

Hun stopper ikke VM i Qatar, men hun har på Norges vegne fortalt FIFA at det burde vært stoppet for lenge siden.

Les mer fra Norsk debatt

NEDFALLET FRA TALEN er en utfordring til alle fotballforbund som har reist, sett og sendt «kritiske» brev, men som egentlig ikke har gjort annet enn å klappe FIFA og arrangørene på ryggen. Ja, det er sikkert blitt litt bedre i Qatar. Men det er ikke i nærheten av å være godt nok.

Og enda viktigere, det må aldri skje igjen.

Human rights – on and off the pitch!

Det er det eneste som virker.