Du vil møte ulike livssyn overalt i det mangfoldige samfunnet vårt. Da trenger vi ikke å fjerne det fra skolen.

Hvis du er en av de sier unnskyld for at du tror og takk for at du får lov: slutt med det.

Human-Etisk Forbund har lenge jobbet for en livssynsnøytral skole.

Med det nye forslaget til opplæringslov fra forrige regjeringen, ser det ut som HEF har lykkes. I forslaget som ble sendt ut på høring i fjor høst står det at «forbudet mot forkynning skal gjelde all opplæring».

Ikke lenge etter var det feiring hos Human-Etisk Forbund.

Styreleder Tom Hedalen gleder seg nå til elever slipper bibelutdeling, trossamfunn som underviser, overivrige KRLE-lærere og gudstjenester, som om man fortjener en unnskyldning dersom man har vært utsatt for dette.

Selv om Human-Etisk Forbund kanskje vil at du skal det, så ikke si unnskyld for at du er kristen elev eller lærer.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ateister, human-etikere og folk flest sier heller ikke unnskyld til omgivelsene for at de forteller om sitt livssyn. Om de som opplever kristen forkynnelse på skolen fortjener en unnskyldning, bør unnskyldninger også gis til oss som opplever forkynnelse fra mennesker, lærere eller bøker med andre livssyn.

Mennesker som tror på tilfeldigheter, altet, ingentinget, værmeldinga, kjærlighet, Folkeopplysningen, selvhjelpsbøker, Trines matblogg, Dagsavisen eller horoskoper.

Alle elever og lærere har et livssyn og det påvirker hvem de er og hva de sier. Skolen blir kjedelig og ensformig, hvis alt og alle som ikke tror på ingenting eller mener det samme som Human-Etisk Forbund, forbys å fortelle om det vi tror på.

En fullstendig livssynsnøytral skole er like uoppnåelig som et livssynsnøytralt menneske.

Den nye paragrafen som foreslås i opplæringsloven er en forskjellsbehandling mellom sekulære og religiøse livssyn, som gjør at Human-Etisk Forbund i praksis får blankofullmakt til å forkynne sin virkelighetsforståelse – mens alle andre livssyn er bannlyst.

Livssynet sitt er ikke noe man kan legge fra seg, fordi det er en stor del av hvem vi er.

I et pluralistiske samfunn må man forvente å møte mennesker som tror på ting man selv ikke tror på.

Alternativet – å isolere seg fra andre mennesker for å unngå å høre om de tror på – er en enveisbillett til en øde øy. Det ønsker de færreste. De fleste av oss går på skole eller jobb, og møter mennesker med deres tro, tanke og livssyn. Det flyter nemlig av ulik tro og tanke i det mangfoldige og flerkulturelle landet vårt.

Les mer fra Norsk debatt her

I et landskap med mye informasjon som er sann, usann, subjektiv og objektiv, er det helt nødvendig at vi er kritiske til hva vi velger å tro på.

Når tros- og meningsmangfoldet finnes overalt i verden, hvorfor fjerne det fra den norske skolen?

Kjære Human-Etisk Forbund: Vi er alle mennesker. Alle sammen tror, mener og snakker vi med hverandre. Mange ulike ting er viktige og betyr noe for oss. Mat, studier og trening, men også religion og Gud. Vi leser bøker, og anbefaler dem til andre vi synes burde lese dem. The God Delusion, Koranen, Bibelen, Sult og Harry Potter.

Det bør vi ikke trenge å be om unnskyldning for – heller ikke forby eller kalle det forkynnelse.