(Nordnorsk debatt)

For to uker siden presenterte idrettspresident Berit Kjøll et utvalg som skal sondere om Norge skal søke OL i nærmeste framtid. Før påske skal konklusjonen være klar. Med ja-kvinnen Mina Gerhardsen som leder blir ingen overrasket om det kommer en positiv innstilling.

Mandatet til utvalget er klart; ja eller nei til en norsk søknad. Lokaliseringsdebatten skal de holde seg unna. Den kommer i neste runde.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Allerede før utvalget har hatt sitt første møte møter de motbør. Det er ikke utvalgets skyld, men det sittende idrettsstyre med president Kjøll i spissen. Samtlige ni medlemmer som idrettsstyret har plukket ut har adresse sør for Dovre. Hvordan skal et slikt utvalg ha troverdighet i Trondheim, i Bergen og ikke minst i Nord-Norge?

Tidligere leder i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, er blant de som har reagert. Bjørklund er ikke motstander i Norge i nær framtid. Han ønsker at idretten skal prioritere andre oppgaver før man starter en ny OL-debatt. Den mangeårige vakthunden i norsk idrett frykter at en ny OL-debatt skal bli opprivende – akkurat som de forrige. Han er også kritisk til sammensetningen av utvalget og mener det er et bestillingsverk fra de som ønsker et OL til Norge.

Man kan spørre seg hvorfor man ikke har funnet plass til personer fra både Vest- og Nord-Norge i utvalget. Burde man ikke funnet plass fra skøytebyen Bergen og fra Narvik som ønsker å arrangere VM i alpint? Dersom Norge skal søke OL er det ikke utenkelig at Narvik kan bli arena for verdens beste alpinister. Bergen kan få skøyter, Trondheim langrenn og hopp kan bli lagt til en ny bakke på Kvaløya. Senterparti-toppene Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe vil tilstrebe at Norge skal arrangere vinter-OL i 2034 med fokus på å gjenbruke arenaer, eller etablere nye eller restaurere eksisterende arenaer i områder hvor det er behov. Vedum har flere ganger uttalt at Tromsø burde få en ny hall for ishockey.

Les også: Fem tips for å komme økonomisk helskinnet gjennom jula

Uten at vi vet standpunktet til de ni medlemmene kan man slå fast at tre av dem ønsker et OL til Norge. Det er også de tre største profilene i utvalget.

Mina Gerhardsen, som leder arbeidsgruppen, har tidligere konkludert med at «OL i Norge er alltid en god idé» og «Ja til OL, idrettsglede og folkefest».

Aksel Lund Svindal ble brukt i innsalget for det mislykkede forsøket på å få 2022-lekene til hovedstaden. «Jeg har vært med to ganger, og det er det kuleste jeg har vært med på», sa alpinkongen. Han har neppe endret mening.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har valgt seg en vei inn i Den internasjonale olympiske komité (IOC) som utøverrepresentant. I forbindelse med legestudiene skal Uhrenholdt Jacobsen ha turnustjeneste på sykehuset på Stokmarknes. Kanskje burde Uhrenholdt Jacobsen ta seg en rundtur i Nord-Norge for å sjekke stemningen for en ny OL-søknad.

De de seks øvrige står i OL-diskusjonen blir spennende å se.

Etter at styret i Norges Idrettsforbund valgte å trekke Tromsøs OL-søknad i 2008 fordi man ønsket å ta samfunnsansvar har motstanden mot OL i den nordligste landsdelen vært stor. Dette er noe de som bor i de nordligste fylkene ikke glemmer med det første, selv om det nok tynnes ut i rekkene. Men motstanden vil nok være der uansett.

Les mer fra Norsk debatt her

Det er også overraskende at styret, som består av personer fra hele Norge og to fra Tromsø, har satt sammen et utvalg som stort sett består av personer fra Oslo-gryta. Når utvalget kommer med konklusjonen om at Norge bør søke OL kommer sammen sammensetningen til å bli tema – og det kan svekke muligheten for en norsk søknad. Distrikt-Norge kommer til å stille seg på barrikadene og stoppe nok en norsk OL-søknad.

Berit Kjølls sammensetning av utvalget er en gavepakke til dem som er motstander av en ny norsk OL-fest.