Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

(Avisa Nordland): Tirsdag kveld gjaller disse ordene ut over Aspmyra stadion i Bodø. Slik de har gjort i Madrid, München, Milano, Manchester, Barcelona og Liverpool i flere tiår. Teksten til den såkalte Champions League-hymnen: «Mesterne, De beste, De store lagene, Vinnerne». Nå tar også lille Bodø/Glimt steget inn blant dem.

For mange, meg selv inkludert, er det en seier i seg selv. Hymnen er blitt selve symbolet på at man er med blant de største i verdensfotballen. Den er basert på Georg Friedrich Händels komposisjon «Zadok the Priest», et musikkstykke som har vært brukt ved kroningen av alle engelske monarker siden 1727.

Les også: Det som skjedde i garderoben fikk Glimt-profilen til å reagere: – Pinlig

Champions League handler da også om å kåre en konge, kongen av europeisk fotball. Derfor er UEFA notorisk kjip når det gjelder bruken av den. Bodø/Glimt har de to siste årene spilt fire kvalifiseringskamper til Champions League på Aspmyra, og den har aldri vært brukt før.

Det skyldes at UEFA ikke tillater bruk av hymnen før tidligst i play off-kampene, det aller siste hinderet for lag som vil delta i gruppespillet sammen med de aller største; Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Bayern München, Juventus. Deretter blir hymnen en del av alle arrangementer, og tar Bodø/Glimt seg forbi dette siste hinderet blir det tre av dem på Aspmyra denne høsten.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Da må det kroatiske storlaget Dinamo Zagreb slås over to kamper. Det blir ikke lett, Dinamo er den åpenbare favoritten. Dette er den 17. sesongen på rad de spiller i Europa, i fem av den har de nådd gruppespillet i Champions League. Sist det skjedde var så sent som i 2019-20, da de slo Rosenborg i de samme play off-kampene de nå møter Glimt i.

Også UEFAs ranking av europeiske klubblag peker mot Dinamo som favoritt. De er ranket som nummer 30, Bodø/Glimt som nummer 81. På den andre siden; på den samme rankingen innehar AS Roma en 12. plass. Og alle vet hva som skjedde da Roma kom til Aspmyra for snart et år siden.

Husk at du kan se Ligue 1 hos Nettavisen og Direktesport hver helg! (+)

Samme høst spilte Dinamo Zagreb sin seneste play off for en plass i Champions Leagues gruppespill. Etter å ha slått ut Glimts banemenn fra Warszawa i tredje kvalifiseringsrunde møtte de der Sheriff Tiraspol fra Moldova i play off. Etter å ha tapt hele 0-3 borte var løpet kjørt. Det ble 0-0 i Zagreb, og Europa League i stedet for Dinamo.

Med Bodø/Glimts forrykende hjemmeform de siste ukene er det fullt ut mulig å se for seg lignende resultater i år. Dinamo spiller sine hjemmekamper på Maksimir Stadium, med en gnistrende gressmatte og 25.000 tilskuere på tribunene. Å komme til Aspmyras kunstgress er noe helt annet, det har flere storklubber fått erfare.

Sesongkortet: LSK-profilen røper hysterisk historie etter stjernemøtet: – Slapp av!

Og Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb er faktisk en europeisk storklubb. Så tidlig som i 1960-61 spilte de semifinale i Cupvinnercupen mot Fiorentina. To år senere gikk de helt til finalen i det som da het Messebycupen, senere UEFA-cupen. Der tapte de 1-4 for Valencia over to kamper.

Spillerne på det laget utgjorde kjernen i Jugoslavias landslag som tok sølv i EM både i 1960 og 1968. I mellomtiden hadde Dinamo spilt seg frem til nok en finale i Messebycupen, og denne gangen vant de etter å ha slått Leeds 2-0 hjemme og klart 0-0 borte. Dinamo Zagreb ble dermed det første jugoslaviske laget som vant en europacup.

Selv om Dinamo aldri senere har nådd de samme høyder internasjonalt, har de dominert kroatiske fotball siden landet ble selvstendig i 1991, med 23 seriemesterskap og 16 cupseire. Klubben har også vært en enorm talentfabrikk, og er moderklubben til spillere som Luka Modrić, Davor Šuker og Zvonimir Boban.

Les mer fra Norsk debatt

Dagens Dinamo-spillere har langt fra samme kvalitet, men fire av dem spiller for et kroatisk landslag som spilte en VM-finale så sent som i 2018. Derfor, og igjen; Dinamo Zagreb er den naturlige favoritten mot Bodø/Glimt over to kamper. Men Glimt har utrettet mirakler før, og trenger de ekstra motivasjon kan de jo sette på Champions League-hymnen i garderoben også:

De er de beste lagene
De er de beste lagene
Den viktigste begivenheten