Gå til sidens hovedinnhold

En ny trener løser ingenting

Kanskje Strømsgodset ikke først og fremst trenger en ny trener, men en annen kultur i spillergruppa? spør debattforfatteren.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Med stemplet som rasist er trenerkarrieren til Henrik Pedersen lagt i grus. Varslene om rasisme gir jobb til advokater og stoff til aviser. Styre og ledelse i klubben får kritikk for hvordan saken er blitt behandlet.

Det rettes imidlertid ingen kritiske spørsmål til fotballspillerne.

Dette er saken: Styrelederen klønet det til og gjorde rasisme-saken til Strømsgodsets Watergate

Alle skjønner at det er vanskelig for en enkeltspiller som føler seg sjikanert å ta opp dette med treneren alene. Treneren avgjør om han spiller eller sitter på benken, ja om han har en fremtid i klubben.

Som kollektiv kan imidlertid spillergruppa utligne asymmetrien i maktrelasjonen mellom treneren og den enkelte spilleren.

En talsperson

En kaptein på laget eller en talsperson for spillergruppa kan gå til treneren og si: «Det du sa er ikke greit. Vi spillere ønsker ikke at vi snakker slik til hverandre. Vær så snill å samle alle til et møte, si unnskyld og beklag oppførselen din».

Hvorfor reagerte ikke spillergruppa umiddelbart på episodene det ble varslet om? Det eldste varslet ligger over et år tilbake i tid.

Eksisterer det ikke en kultur i laget, der spillere som rammes av ubehagelige kommentarer finner det trygt og naturlig først å ta opp dette med hverandre?

Det er bare hvis spillerne ikke opptrer som myndige personer som tar ansvar og tør å slå ned på nedsettende og diskriminerende oppførsel, at enkeltspillere trenger juridisk hjelp.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Et spillerkollektiv som ikke selv greier å håndheve normer for anstendig oppførsel blir redusert til statister i et spill diktert av jurister og journalister.

Medienes fortelling om rasisme bør møtes med skepsis. Likedan spillernes egen versjon av hendelsene som førte til at treneren måtte gå.

Dessuten må vi spørre om spillerne ubetinget fortjener vår sympati og støtte, etter først å ha sviktet da de hadde sjansen til å si fra?

Kanskje SIF ikke først og fremst trenger en ny trener, men en annen kultur i spillergruppa?

Kommentarer til denne saken