Med drøyt 100 dager igjen til valget er det fullstendig kaos på venstresiden.

I hovedrollen er tre rødgrønne partileder som har store utfordringer:

  • Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum nekter plent å danne regjering med SV.
  • SV insisterer på å la alle partiemedlemmene stemme over en eventuell regjeringsplattform.
  • I midten Jonas Gahr Støre, som må bruke alle sine diplomatiske evner til å ro noe i land.
  • Og under overflaten truer Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Velkommen til huskestue og kaos!

Hvis valget går som gjennomsnittet av meningsmålingene vil det være et overveldende rødgrønt flertall for å kaste statsminister Erna Solberg. Hennes tre partier har 42 representanter, og selv med støtte fra Fremskrittspartiet har de borgerlige partiene bare 60 representanter, mot 109 hos de rødgrønne.

Skal vi tro tallene fra Pollofpolls, vet vi hva vi mister - men ikke hva vi får.

Det er tre hovedmuligheter for venstresiden:

  • Senterpartiet bløffer og aksepterer SV i regjering. Det gir i så fall et flertall med 91 representanter.
  • Senterpartiet snakker sant og tvinger Jonas Gahr Støre til å vrake SV: 77 representanter, mangler 12 til flertall.
  • Arbeiderpartiet gir opp å samle de rødgrønne og Jonas Gahr Støre leder en ren Ap-regjering med 44 representanter.

De som tror at dette bare er politisk spill og hestehandler lukker øynene for realpolitikken. Hvis en rødgrønn regjering trenger støtte fra SV og Rødt, så blir det et beinhardt kjør mot private barnehager og private sykehjem, og økt skatt på inntekt og formue.

En regjering som samarbeider mot sentrum vil være mer moderat i økonomiske spørsmål og mindre aggressive mot private aktører. Men da vil garantert miljøspørsmål som vindkraft, bilkjøring og oljeutvinning være en stein i skoen for forholdet til Miljøpartiet De Grønne.

Problemet for Trygve Slagsvold Vedums ønskeregjering er at Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke i lengre perioder har vært så sterke samtidig at de kan håpe på 85 representanter og rent flertall.

For den borgerlige siden. må vi langt tilbake til noe som ligner på et flertall når vi regner med Fremskrittspartiet. På gjennomsnittet av målingene må vi tilbake til juni 2019 for å se KrF og Venstre stabilt over sperregrensen en måneds tid. Senere har partiene stort sett ligget under.

Utfordringen er veldig enkel: Kommer ikke de to sentrumspartiene over 4,0 prosent, så blir det rødgrønt flertall.

Det har skjedd større mirakler i politikken, men Venstre og KrF må snart få et lite trendskifte for å holde liv i håpet.

På motsatt side er det ikke helt utenkelig at en mulig statsminister Jonas Gahr Støre må ha støtte av enten MDG eller Rødt, eller begge. På snittet av de siste målingene ligger MDG an til å få åtte mandater, mens Rødt har ni.

I Oslo er et mye vondt blod etter at Rødt og Senterpartiet bidro til å felle MDGs miljøbyråd Lan Marie Berg for mistillit etter dårlig håndtering av vannforsyningskandalen og kostnadssprekken på 5,2 milliarder kroner.

Velkommen til huskestue og kaos!

Slik situasjonen er nå, vil det ikke være flertall for et klart regjeringsalternativ etter valget. Da kan Erna Solberg bli sittende til hun eventuelt blir felt. Det naturlige er at Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre får muligheten til å forsøke å danne regjering. Han vil møte en lukket dør hos Senterpartiet hvis planen er å ha med SV.

Men la oss tenke oss at Senterpartiet bløffer og likevel godtar å forhandle frem en regjeringsplattform med SV. Den skal så i neste omgang ut på uravstemning hos SVs medlemmer og kan spore av før det rødgrønne toget har forlatt perrongen. Å gi alle SVs medlemmer en vetorett for ny regjering er et lite mareritt for forhandlere som må gi og ta.

For oss i mediene er det gode utsikter til hektiske dager og gode oppslag. For den vanlige velger er det bare å finne frem popkorn. Men for dem som faktisk er opptatt av forutsigbarhet er det mindre grunn til glede.

På venstresiden er de mange som håper og ber om at Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet bløffer og vil godta SV, mens andre spekulerer i om motstanden mot SV er ren taktikk for ikke å skremme bort borgerlige velgere før valget.

Det er selvsagt en mulig hypotese, men Sp-lederen står nå i front for et helt annet parti en for fire år siden - rett og slett fordi velgermassen er forandret. Han leder det største partiet nord for Dovre og har trukket til seg flere hundre tusen velgere fra sentrum og høyresiden. Ingen kan danne en flertallsregjering uten støtte fra Trygve Slagsvold Vedum.

Å bytte bort denne posisjonen med en mindretallsposisjon på høyre side i en rødgrønn regjering som kan støtte seg på MDG og Rødt ville være direkte dumt. Akkurat nå sitter Slagsvold Vedum med en vinnerbong med både favoritten og et par outsidere i siste løp på V6-kupongen.

Hva mener du? Hem blir statsminister etter valget, og kommer SV i regjering? Skriv et debattinnlegg!