Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Forleden møtte jeg de norske landslagsgutta på tur her på Skeikampen.
De så sterke, friske og opplagte ut på siste økt under VM-oppladningen. Pål Golberg og Hans Christer Holund smilte bredest, så vidt jeg kunne se.
Når jeg fortsatte å stake på Austlid-runden, begynte tankene å sirkle rundt kvinnelangrenn, helseattester og ernæringsproblemer.
Er jentene like opplagte, glade og sterke før VM?
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Jeg senket farten, stoppet på løypas høyeste punkt og så ut mot de glitrende alpinbakkene i Hafjell.
Nei, jeg føler meg ikke trygg. Må de bare ha gjort som Marit Bjørgen har sagt flere ganger: «Spis mer enn nok, skiløpere skal være sterke og utholdende».
Vi har dessverre hatt flere oppsiktsvekkende tilfeller de siste årene der alt ikke har vært helt på stell med for eksempel den svenske stjernen Frida Karlsson (23) og norske Ingvild Flugstad Østberg (32).
Torbjörn Nordvall
Svensk langrennsjournalist.
Har tidligere vært pressesjef for det svenske skilandslaget i elleve år. Har vært personlig medierådgiver for Charlotte Kalla siden 2008, et samarbeid som fortsatt pågår.
Har opplevd totalt 33 sverigemesterskap (SM-veckor), fire vinter-OL og 10 ski-VM som aktiv, leder eller journalist.
Var presseansvarlig for Vasaloppet mellom 2001 og 2007.
Har bygget museum for Gunde Svan, og har skrevet boken «Medaljens bakside» med Marie Helene «Billan» Östlund, samt «Vasaloppet i fäders spår» sammen med forfatter Lars Nylin.
Ser seg selv som en skinerd, og vil gjennom bloggen skape debatt og diskusjon om hvor vår kjære langrennssport er på vei, denne sporten som gjennom århundrer har satt seg dypt inn i den svenske og norske folkesjelen
Karlsson kollapset bare for et par måneder siden på toppen av Alpe Cermis i Tour de Ski.
TV-bildene gjorde meg skremt. Vil Frida overleve dette? var min første tanke når medisinsk personell bar henne vekk fra målområdet på en båre med oksygenmaske plassert over ansiktet.
Varsellampene ringte.
Det finnes en grense for hva en eliteidrettsutøver kan utsette seg for. Den grensen kan ikke passeres. Det må være tilstrekkelig med energi i tanken.
Karlsson er på beina igjen og går inn i VM med sitt vanlige offensive og energiske jeg. Sollefteå-jenta kan meget vel ta medalje allerede i skiathlon på lørdag.
Her kan du lese flere kommentarer fra Torbjörn Nordvall
Hun kan bli VM-dronning. Det kan også bli Beijing-OL-sirkus med tårer og tenners gnissel. Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Det er egentlig helt uvesentlig hva jeg tror.
Det viktigste er at Karlsson har det bra – og har det bra som menneske – nå når rampelyset rettes mot skisporene i den slovenske skimetropolen Planica. At Karlsson har overskudd av energi og kan leve ut sin totale skiglede.
Da blir det garantert noe å glede seg over.
Jeg stoler på at det svenske skiforbundets helsepersonell har gjort jobben med Karlsson og alle de andre jentene – og guttene på laget.
At helseattestene har blitt sjekket grundig, godkjent med god margin, og at alle er klare for å gå inn i VM-krigen der kroppene presses til det ytterste.
Det samme gjelder selvfølgelig for deltakerne på de andre landslagene.
Les også: «Skibohemen» er på sporet av VM-gull
Gledelig nok konstaterer jeg at Ingvild Flugstad Østberg har klart å «overvinne» sine utfordringer med gjentakende ernæringsmangler.
Formen denne vinteren har vært stigende, med to individuelle pallplasser i verdenscupen i Davos og Toblach som de beste resultatene. Det lover bra.
Comebacket i et stort mesterskap er en stor seier for Gjøviks stjerne og det norske helsepersonellet allerede før de første gull-, sølv- og bronsemedaljene deles ut.
En seriøs jobb med nøyaktige oppfølgninger er gjort.
Men Østberg har kjempet en tøff fysisk og mental kamp med seg selv – og mot klokken.
Les også: Flugstad Østberg fryktet karrieren var over: – Den tanken har vært der
Ernæringsproblematikken har hengt som en svart sky over Østberg siden den smertefulle pressekonferansen på Beitostølen i 2020.
Østberg har vært inn og ut av laget. I vår var hun ikke med i skiforbundets treningsgruppe, men har kjempet på egen hånd – med stor støtte fra fagfolk innen ernæringsfysiologi, et støttende forbund og en klok, fornuftig og balansert trener i Pål Gunnar Mikkelsplass.
Jeg trodde lenge at Østbergs karriere var ved veis ende – og at hun hadde ødelagt kroppen sin. At hun hadde drevet kroppen for langt – inn i veggen og til ødeleggelse.
Selv om vi ikke skal ta noe for gitt i forkant av mesterskapet, så ser det ut til at alle gode krefter har spilt på lag i prosjekt Flugstad Østberg i alle fall.
Hun er tilbake i sporet igjen, og med hennes erfaring og rutine tipper jeg at hun til og med kan ta flere medaljer – og kanskje til og med gull på 10 km (fristil).
Ski-VM 2023: Program og oversikt
Uansett hvordan det går for Karlsson, Østberg og alle andre i VM, er helsen viktigst av alt.
Ingenting må skje for enhver pris.
Her har helsepersonellet et enormt ansvar for å trekke grensen.
For vinnere klarer sjelden å gjøre det alene.
/Torbjörn Nordvall