Gå til sidens hovedinnhold

En ting er barer, men hvorfor kan ikke restauranter nå få lov til å servere vin og øl til maten?

For å sikre at folk respekterer og overholder smittevernreglene, må de være logiske. Den generelle skjenkestoppen er ikke lenger det.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Fredriksstad Blad

Det var mange i serverings- og utelivsbransjen i Fredrikstad som våknet til et lønnlig håp mandag morgen. Da kunne nemlig avisene fortelle at Folkehelseinstituttet anbefalte regjeringen å endre på regelen som hittil i 2021 har stengt all skjenking av alkohol. Helsedirektoratet var av en annen mening, og argumenterte for fortsatt full skjenkestopp med følgende vage begrunnelse:

«Vi er bekymret for at åpning for skjenking på serveringssteder skal bidra til å øke mobiliteten og kontakten i befolkningen, og på den måten bidra til smittespredning.»

Erna Solberg og hennes regjering lyttet mest til direktoratet og videreførte skjenkestoppen uten justeringer, inntil videre.

Påpeker paradoks

Det fikk Ivar Breivik, som eier sju serveringssteder og en bar i Ålesund, til å si følgende til NRK:

– Jeg skjønner godt at baren min må være stengt i denne situasjonen, men hvorfor kan jeg ikke få servere folk en øl når de bestiller mat når vi har alle smitteverntiltak på plass?

Breivik har unektelig et poeng. Til restauranten går man primært for å nyte et måltid alene eller sammen med noen, ikke for å drikke seg full og søke nærkontakt med andre i lokalet. Restaurantene kan enkelt begrense alkoholsalget til kun øl og vin, og har fra før solid erfaring med å sikre mot overskjenking. Og hva slags smittefare er egentlig forbundet med det å servere alkohol til maten, kontra mineralvann?

Vin og øl er for mange en essensiell del av måltidets opplevelse, og en oppmyking av skjenkereglene i tråd med dette nå, ville gjort det litt enklere for restaurantdriverne. Januar er allerede årets dårligste måned i denne bransjen, og i år er den verre enn noen gang.

Her er de ferskeste smittetallene for Fredrikstad

Lite smitte hjelper ikke

Her i Fredrikstad har serveringsbransjen, kommunen og politiet hatt et godt og nyttig samarbeid gjennom store deler av koronapandemien. Det har vært forsvinnende lite smitte på utestedene, og de har fått skryt av blant andre kommuneoverlegene for smittevernet.

Dessverre er det slik at en kommune kun kan ha lokale regler som går lenger enn de nasjonale reglene og er enda strengere. Det hjelper ikke om kommunen har sterkt fallende smittetall, slik tilfellet er for Fredrikstad nå. Det er derfor ikke anledning for Fredrikstad kommune å belønne byens beviselig smittevernpåpasselige restauranter med en mykere skjenkestopp enn den regjeringen har bestemt for hele landet.

Merker skjenkestoppen – permitteringer på bryggeriet i Sarpsborg

I neste uke skal Erna & Co gjøre en ny vurdering av skjenkestoppen. Om smittenedgangen ikke overraskende snur før den tid, bør det komme lettelser. Rask respons fra myndighetene på forandring i smittetrykket må gå begge veier, om vi skal sikre folks oppslutning om disse stadige regelendringene som trolig vil fortsette i mange måneder framover.

PS: Tirsdag ettermiddag ble det klart at stortinget overraskende ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering. Det skjedde da Stortinget voterte over et forslag fra Siv Jensen på vegne av Fremskrittspartiet.

Denne betingede opphevingen av skjenkeforbudet vil imidlertid neppe gjelde Fredrikstad med det første. Antall smittede i andel av befolkningen er nemlig fortsatt høyere her i byen enn for eksempel på landsbasis.