Tar de private lagene over?

Nylig har det svenske laget Team Eksjöhus signert med den tredobbelte juniorverdensmesteren Milla Grosberghaugen Andreassen (17).

Når Johannes Høsflot Klæbo, Kristine Stavås Skistad og Astrid Øyre Slind velger å utvikle seg uavhengig av landslagets organisasjon, er det en vekker.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er akkurat som om skiforbundet må spare penger og redusere antall plasser i treningsgruppene.

Jo flere som velger å ikke være med på landslaget, jo mer mister skiforbundets flaggskip sin status.

Samtidig er det positivt at det finnes sponsorer som ønsker å investere i private lag, og dermed skape nødvendige forutsetninger for eliteutøvere til å realisere drømmene sine som profesjonelle skiløpere – med eller uten hjelp fra skiforbundet.

Team Aker Dæhlie er et godt eksempel på et lag som satser både på langdistanseløpere og tradisjonelle løpere, ikke bare norske. Laget støtter blant annet det britiske landslaget, med Andrew Musgrave i spissen. Nå kan Musgrave satse fullt mot VM i Trondheim 2025, noe som er knallbra for internasjonal langrenn. Britene trengs virkelig.

Det nystartede norske laget Team Swix satser på fire sterke løpere like bak de beste:

Mikael Gunnulfsen, Mattis Stenshagen, Erik Mysen, og ikke minst den 22 år gamle U23-verdensmesteren Jonas Vika. Et ressurssterkt lag som ledes av den anerkjente treneren Torstein Dragestad, og med en av landets beste smørere, Even Kristoffersen.

Men det som kanskje er mest interessant med tanke på fremtiden, er at noen av de aller beste juniorene velger å slutte seg til ulike lag i Sverige og Norge.

Team Eksjöhus, der langdistansesyklisten Magni Smedås (27) er med, klarte å knytte til seg den erfarne og dyktige treneren Marthe Kristoffersen. Nå er også Milla Grosberghaugen Andreassen rekruttert som en del av teamets akademi.

En spesiell satsing på yngre utøvere, der også den svenske juniorverdensmesteren i sprint, Anton Grahn (18) er med, samtidig som han tilhører det svenske juniorlandslaget.

Her kan du lese flere kommentarer av Torbjörn Nordvall

Grosberghaugen beholder plassen sin på juniorlandslaget, men sier i en pressemelding at hun sikter mot å delta i noen renn denne vinteren i regi av Team Eksjöhus.

I Sverige hadde supertalentet Alvar Myhlback hatt en sikker plass på juniorlandslaget hvis han hadde ønsket det.

Den 17 år gamle skiløperen, som kom på åttendeplass i Vasaloppet (17 sekunder bak vinneren Emil Persson) og mestrer alle distanser og teknikker, velger å fortsette utviklingsarbeidet sitt bare i Team Lager 157.

JVM-femmeren Tove Ericsson (20), vil på sin side fortsette satsingen i det ambisiøse Team Engcon − det samme svenske laget som Ski Classics-totalseirende Ida Dahl representerer.

Det som skjer på markedet er interessant fra flere perspektiver.

Les også: Verdens mest urettferdige idrett

Har det blitt mer attraktivt for sponsorer å satse på lag med massiv markedsføring enn å investere i skiforbundet og landslaget?

Bedømmer eliteløpere at de får bedre forutsetninger for utvikling i private lag?

Vi ser i alle fall en tendens til at lagene blir sterkere og sterkere med større økonomiske muskler og økt attraksjonskraft, mens det motsatte skjer med landslaget.

Alt i alt synes jeg det er positivt at lagene er på offensiven, og også fokuserer på tradisjonelle unge løpere.

Lagene, og landslagets grupper samlet sett, gjør langrennssporten enda sterkere både i Sverige og Norge.

Samtidig kan jeg ikke frigjøre meg fra tanken om at lagene på sikt kan overta initiativet og dermed gjøre det enda vanskeligere for skiforbundene å få med de beste trenerne, løperne og smørerne på laget.

/Torbjörn Nordvall