Nå kommer tilbudene om erstatning til pelsdyroppdretterne, som ble rammet av Høyre-regjeringens forbud mot pelsdyrhold.

Høyre, Frp og Venstre lanserte forbudet mot pelsdyr i januar 2018. De tre partienes stortingsgrupper sluttet seg til forbudet da de behandlet regjeringsplattformen. Solberg-regjeringen ville ta fra pelsdyrbøndene yrket og gårdsdriften uten å gi økonomisk kompensasjon som dekket tapene deres.

I flere år pågikk kampen for å få til en skikkelig erstatning.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Blant annet gjorde stortingsflertallet, til protest fra Høyre, Venstre og KrF, et vedtak våren 2021 om hvordan erstatningsordningen skulle være.

Da vi overtok makten prioriterte vi arbeidet med erstatning til pelsdyrbøndene høyt. 25. mars 2022 presenterte landbruksminister Sandra Borch en ordning i tråd med Stortingets føringer.

Nå kommer de første tilbudene til de om lag 300 bøndene som får erstatning.

Det er provoserende at Erna Solberg drev gjennom forbudet, og ikke var villig til å stille opp med erstatning. Den jobben som Erna Solberg og hennes landbruksminister Bollestad ikke gjorde på fire år har Sandra Borch fikset på ett år.

Saken er trist og uten vinnere. Det eneste vi kan gjøre er å begrense tapet for de som ble rammet.

Derfor sikrer vi nå en anstendig kompensasjon for bøndene rundt om i landet som brått ble rammet av et næringsforbud.

Et usikkert anslag sier prisen blir 2,6 milliarder kroner i kompensasjon. Det er en høy pris for at Høyre og Frp skulle gi Venstre en politisk seier. Den største prisen er det likevel pelsdyrbøndene som har betalt.

Les mer fra Norsk debatt