Equinor dropper Wisting!

Det er kjempegode nyheter at oljeselskapene nå utsetter Wisting-prosjektet til 2026. Det betyr sannsynligvis at det ikke blir noe av. Heldigvis!

Jeg tipper at regjeringen nå sitter og klør seg i hodet. Mitt tips har vært at de planla å gi SV Wisting i budsjettforhandlingene, i bytte mot at de får fortsette å lete etter og investere i nye oljefelt. Det ville vært en billig seier for oljebransjen og stort sett status quo for norsk klimapolitikk.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Wisting-feltet ville vært verdens nordligste oljefelt. Det ligger farlig nære iskantsonen og vil true sårbare bestander av dyreliv. Wisting-feltet vil pumpe opp olje fram til 2058 – lenge etter at klimamålene skal være nådd. Det er stor fare for at feltet ikke vil være økonomisk lønnsomt.

I tillegg har det vært svært usikkert om dette egentlig vil skape noen særlig arbeidsplasser i Hammerfest. Alta kraftlag sier nå at de må avslå industriprosjekter som vil etablere seg i fylket fordi en potensiell elektrifisering av Wisting og Melkøya har reservert kapasiteten i nettet.

Det er ikke bare miljøbevegelsen som har ment at Wisting bør stoppes. Til og med det ellers så oljevennlige Stavanger Aftenblad er enig i det.

Fortsetter å gi særfordeler til olja

Dagens nyhet betyr at regjeringen må gi SV noe annet. Det er bra. Hvis vi skal ta klimakrisen på alvor, er full letestans det eneste ansvarlige.

Tiden for å gå museskritt i klima- og oljepolitikken er dessverre forbi. Verden er på vei mot 2,8 graders oppvarming. I fjor bønnfalt FNs generalsekretær verdens land om å slutte å lete etter mer fossil energi og å avvikle subsidiene.

Det internasjonale energibyrået har også sagt at det ikke er plass til flere nye investeringer i fossil energi og mener vi må tredoble investeringene i fornybar. Regjeringen gjør det motsatte. De fortsetter å lete etter mer olje og gass og opprettholder mesteparten av de ekstremt lukrative særfordelene som oljebransjen får gjennom oljeskattepakken.

Bare i år bruker regjeringen 26,5 milliarder kroner i direkte statlige investeringer i oljeleting.

I tillegg legger regjeringen en ekstra skattesmell på fornybarnæringen og henter inn 35 milliarder kroner fra kraftselskapene bare neste år.

Jeg forstår at regjeringen trenger å hente inn mer penger til statsbudsjettet, men hvorfor legger de ikke isteden ekstra avgifter på oljenæringen? Fasit på regjeringens klimapolitikk er at de fortsetter å gi særfordeler til olja, samtidig som de trekker inn mer penger fra fornybart.

Trojansk hest

Når miljøbevegelsen, SV og Venstre i hver sine regjeringer klarte å stanse oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja, var det en stor og viktig seier. Men samtidig var det på mange måter en trojansk hest som tillot at de store linjene i oljepolitikken fortsatte.

Etter mange års kamp stemte Arbeiderpartiet til slutt mot LoVeSe, men Arbeiderpartiet og Høyre hadde samtidig beredt grunnen for å kunne utvinne olje i sårbare Barentshavet.

Vi trenger store og raske endringer i oljepolitikken om det skal monne. Hvis SV etter budsjettforhandlingene kun står igjen med stans av enkeltfelt og noen mindre endringer i oljeskattepakken, vil det bare begrense noen av oljenæringas uhørte fordeler.

Derfor bør SV stille all ny oljeleting som krav for å støtte statsbudsjettet.

SV har makt og ansvar til å få til store endringer i rollen som vippeparti.

Er det én ting jeg lærte av arbeidet i byrådet i Oslo, er det at det umulige er mulig dersom man stiller tydelige krav på klima og miljø.

Les mer fra Norsk debatt

Da fikk Oslo verdens første klimabudsjett, vi får verdens første karbonfangstanlegg på avfallsforbrenning og vi hadde verdens første serieproduserte el-gravemaskin allerede i 2018.

Oslo har fått to nye bomringer, neste år er alle Ruters busser og båter elektriske. Det er bygget 100 kilometer med sykkelvei for å nevne noe.

I feil retning

Om SV setter klima og miljø først har de mer makt enn de kanskje tror. SVs viktigste pressmiddel er at uten deres budsjettstøtte, må Arbeiderpartiet og Senterpartiet søke støtte hos Høyre for å få flertall.

Om regjeringen går til Høyre bekrefter de at oljeinteressene er viktigere enn resten av deres politiske prosjekt. De vil da viske ut forskjellene og gi makt til sin hovedkonkurrent Høyre, noe Arbeiderpartiet vil gjøre så sjeldent som overhodet mulig.

Til sammen er partiene som ønsker å stanse all leting etter ny olje og gass i ferd med å bli større enn Arbeiderpartiet.

Hvis SV, Venstre, KrF og Rødt blir med MDG på å stille stans i all leting etter olje og gass som premiss for å støtte en regjering, kan vi endelig få til reelle, varige og raske endringer i oljepolitikken.

Det er derfor MDG jobber for en grønn blokk på Stortinget.

Mange føler på håpløshet i møte med klimakrisen.

Norske velgere tror ikke på at regjeringens politikk vil nå klimamålene. Det er ikke så rart.

Norge skal kutte 55 prosent av utslippene innen 2030, men de siste 30 årene har vi kuttet 0,7 prosent. I tillegg tar regjeringens budsjettforslag oss i feil retning. Fortsatt oljeutvinning og åpning av Barentshavet for oljefelt vil også føre til millioner av tonn med utslipp.

Handling skaper håp. MDG heier på SV i forhandlingene, men vi har også ansvar for å si ifra om resultatet ikke blir bra nok. Norsk klimapolitikk trenger ikke være på oljenæringens premisser, men da må vi begynne å sette ned foten.