Gå til sidens hovedinnhold

Er det 16.000 kroner næringslivet står og faller på, Sanner?

Formuesskatt betyr kroken på døra for norsk næringsliv, sier Høyre. Sannheten er at to av tre eiere av små og mellomstore bedrifter ikke betaler formuesskatt.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) skriver i Nettavisen at jeg bommer stygt når det kommer til enkelte felter innen norsk skatte- og avgiftspolitikk. Vet ikke finansministeren at den såkalte «arbeidende» kapitalen han skal gi rabatt er plassert i eiendom?

Kommende Stortingsperiode har Høyre som mål å gi full aksjerabatt. Det vil si at aksjer ikke skal telle med som formue i formuesskatten. Å frita alle aksjer betyr også å frita de aksjeselskapene som driver med eiendom.

Finansdepartementet kan fortelle at hele tre milliarder kroner av Høyres planlagte formuesskattekutt går til nettopp slik virksomhet. Til eiere av næringseiendom. Det er altså den samme typen formue som utlendingene riktig nok ikke betaler formuesskatt på, men eiendomsskatt.

Med andre ord er det grunnlag for å sammenligne formuesskatten her hjemme med eiendomsskatten ute.

Summene næringslivet står og faller på

I debatten om formuesskatt fremmes det påstander om at formuesskatt betyr kroken på døra for norsk næringsliv, spesielt for de små og mellomstore bedriftene. Sannheten er at to av tre eiere av små og mellomstore bedrifter ikke betaler formuesskatt. De få som betaler den tilhører de aller rikeste.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Skattekuttene de kan se fram til er på 16.000 kroner. Er det disse summene norsk næringsliv står og faller på?

Høyre har kuttet kraftig i formueskatten. Penger som tidligere har gått til felleskapet, befinner seg nå i lommene på landets rikeste. Penger som i høyeste grad kan brukes på champagne, eller heftige James Bond-biler.

Høyres iver etter skattekutt har ført til at de aller rikeste i Norge nå betaler mindre skatt enn de aller rikeste i USA. De økonomiske forskjellene mellom folk øker. Årsaken er at de rikeste blir stadig rikere.

Hvor blir det av de norske eierne?

Etter disse store kuttene i formuesskatten, hvor har det blitt av de norske eierne som Høyre forventer av egen politikk? Ingen ting har skjedd på den fronten. Tall fra SSB viser at andelen selskap med utenlandske eiere har vært stabil de siste ti år.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Høyre forstår ikke at store formuer ikke er et resultat av eierens innsats alene, men flere forhold som legger til rette for næringsvirksomhet. Norge er et av de beste landene i verden å drive næringsvirksomhet i verden. Det er lett å ta risiko.

Arbeiderpartiets fremste prioritet den kommende Stortingsperioden er alle de hardt arbeidende folka, ikke den såkalte «arbeidende» kapitalen som er plassert i eiendom.

Kommentarer til denne saken