19. JULI 2018 tok Ivar Koteng grep og sparket Kåre Ingebrigtsen på dagen. I Skyggen av The Double-triumfen samme år, var det begynnelsen på en Rosenborg-nedtur uten ende.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Da Kåre Ingebrigtsen fikk sparken var det fortsatt sånn at de fleste norske lag gruet seg for å reise til Lerkendal.

I år som i fjor drar alle lag dit for å vinne.

ETTER 0-0 MOT Haugesund hjemme på Lerkendal er det bare en ting å si om RBK-sesongen 2021. Ødelagt! 11 poeng og 13 plussmål bak Molde er det ingenting som tyder på at klubben skal vinne sitt 27. seriemesterskap.

Sånn har det vært på Lerkendal siden Rini Coolen tok over to poeng bak Molde, og loset Kåre Ingebrigtsens arbeid i havn til The Double i 2018.

  • 2019: 3.plass- 16 poeng og 29 plussmål unna seriegullet. Krise!
  • 2020: 4.plass – 29 poeng og 56 plussmål unna seriegullet. Krise!

I DE FLESTE klubber i Norge ville tredje og fjerdeplasser vært en fest. På Lerkendal er det synonymt med elendighet og tungsinn. Nils Arne Eggen lærte klubben å vinne seriemesterskap. Det er på bakgrunn av denne læren at styreleder Ivar Koteng fikk makta på Lerkendal.

29. februar 2012, under fanen «tilbake til røttene», ble eiendomsmilliardæren valgt til styreleder på klubbens årsmøte.

Det beste han har gjort var å ansette Kåre Ingebrigtsen få dager etter sparkingen av Per Joar Hansen sommeren 2014.

Det var en ansettelse som vant titler, og som snudde klubbens økonomi gjennom gjentatte gruppespill i Europa.

Les også: Tenk om Norge var gode til å spille fotball

DET VERSTE HAN har gjort var å sparke Kåre Ingebrigtsen fire år senere. Og da snakker jeg om timingen. At Ingebrigtsen virket uinspirert og sliten, og derfor kunne være på vei ut etter sesongen, var et samtaleemne for de som har øret til bakken på Lerkendal. At han skulle bli kastet på dagen, uten en backup-plan og sportsdirektørens viten, kom som et sjokk.

Etter tre seriemesterskap og to cupmesterskap, og bare to poeng bak Molde på andreplass i ligaen, fikk Kåre Ingebrigtsen fyken der og da.

Følgeskadene påførte Rosenborg et massivt omdømmetap, og kostet klubben millioner av kroner.

I SENTRUM FOR alt dette finner du Ivar Koteng. Det er han som har makta på Lerkendal. Det så du da han på årsmøtet en torsdagskveld i februar 2020 tok kampvotering mot valgkomiteens kandidat, og vant med 87 stemmers overvekt (331-244).

Fire seriemesterskap, tre kongepokaler, fem gruppespill i Europa League og 92 millioner kroner på bok reddet Ivar Kotengs RBK-liv den kvelden.

Jeg husker jeg skrev at han hadde tatt grepet om sjela i Rosenborg.

Les også: Sløseriombudsmannen latterliggjør kunst i sin jakt på offentlig milliardsløsning

PROBLEMET I DAG, snart 17 måneder senere, er at klubben ikke har kommet et skritt videre. Rosenborg 2021 er som Rosenborg 2019 og 2020. Det er ikke godt nok i henhold til ambisjoner og målsettinger.

Åge Hareide eller Eirik Horneland, det spiller ingen rolle.

Det er for dårlig.

Klubben Rosenborg er for dårlig.

ÅGE HAREIDES EGNE ord om lagets prestasjoner og tabellsituasjon har gått fra elendig via puslete til krise. Det preger Rosenborg. I dag 1. juli skal også framtida hans avgjøres i henhold til en avtale med klubben. I den anledning stiller Adresseavisas kommentator helt relevante spørsmål ved Åge Hareides motivasjon og vilje, alt basert på kroppsspråk og uttalelser i kjølvannet av de siste ukenes resultater.

Ivar Kotengs svar er at han ikke leser RBK-kommentarene i Midt-Norges «uavhengige organ» for Rosenborg Ballklubb.

ER DET MULIG å bli mer arrogant? Neppe. Når Rosenborgs styreleder sier han ikke bryr seg om det store deler av Trondheim og Midt-Norge leser, diskuterer og brenner for– tilstanden i Rosenborg – sier han egentlig at han ikke bryr seg i det hele tatt.

Det minner litt om sommeren for tre år siden, den gangen Ivar Koteng ikke hørte på veldig mange andre enn seg selv.

Resultatet av det er der Rosenborg er nå.

Les flere meninger fra Norsk debatt