I en serie kommentarer setter Nettavisen søkelys på forholdene i Qatar under fotball-VM.

Det er vanskelig å være moralsk. For den enkelte av oss øker vanskelighetsgraden hvis det som skal boikottes er noe vi virkelig ønsker å se på eller delta i.

Lett å være kritisk til Qatar, vanskeligere med Kina

Slik sett er det enkelt for norske fotballspillere og ledere å være kritisk til et fotball-VM i Qatar som vi ikke har kvalifisert oss til å delta i. Og det er heller ikke så smertefullt for fotballfansen å holde seg unna TV-skjermen. I alle fall ikke før det begynner å dra seg til mellom de beste lagene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Langt verre var det for norske idrettsutøvere å holde seg unna vinter-OL i Beijing. Skulle de gå glipp av tidenes medaljefangst, med 16 gull, 8 sølv og 13 bronse? Medaljer som de hadde trent på i årevis for å fortjene.

Og skulle vi TV-seere holde oss unna skjermen når våre fremste idrettshelter viste fram at Norge er verdens beste skinasjon? Den gang var det ingen diskusjon om å boikotte TV-sendingene.

Kina er en kjempe, Qatar en mygg

På samme måte for myndighetene: Det er lett å være kritisk til vesle Qatar. Selv om kronprins Haakon besøkte landet i 2019 for å hylle næringslivs-samarbeidet, er handelen mellom våre to land ganske liten. I 2021 var eksporten vår på 1,3 milliarder kroner og importen fra Qatar på 0,2 milliarder. Ikke så rart, når Qatar først og fremst selger naturgass – som vi har mer enn nok av selv.

Les også: Ytringsfriheten har inntatt gressmatta

Kina derimot er viktig. I 2021 kjøpte vi kinesiske varer for 113 milliarder kroner og solgte for 80 milliarder til kineserne. Kina er vår viktigste handelspartner etter EU og USA, og i fjor var Kina det enkeltlandet Norge importerte mest fra.

Moralismens jernlov

Fra slike enkle fakta kan man utlede moralismens jernlov: Dobbeltmoralen øker proporsjonalt med handelen.

For det var aldri snakk om at Norge skulle boikotte Beijing-OL på noen måte. Heller ikke den mer symbolske diplomatiske boikotten ville vi være med på. USA erklærte at de ikke ville være til stede med representanter for landets regjering i Beijing, og fikk støtte fra Australia, Japan, Storbritannia, Canada, Nederland og Danmark.

Det offisielle Norge hadde planlagt å være representert med utenriksminister Anniken Huitfeldt og kulturminister Anette Trettebergstuen. Den første fikk beleilig nok korona før avreise, den andre trakk seg for å slippe en mulig 21 dagers korona-karantene i Kina. Begge understreket at det kun var korona-situasjonen som var årsak til at de ikke dro.

To diktaturer

La oss se litt på menneskerettighetssituasjonen i de to landene:

Qatar er et diktatur, styrt av en allmektig kongefamilie.

Kina er et diktatur, styrt av et allmektig kommunistparti med en stadig mer maktfullkommen leder på toppen.

Verken i Kina eller Qatar er det ytringsfrihet. Likevel har utenlandske journalister klart å avdekke svært kritikkverdige forhold i Qatar. Det har vært tusenvis av dødsfall blant migrantarbeiderne som har bygget VM-arenaene. De har levd under svært kummerlige forhold og fått dårlige lønninger.

Les også: Kvinnene i Qatar må be om tillatelse for alt

Slavearbeidere fra Xinjiang

Hvem som bygget anleggene til vinter-OL i Beijing vet vi lite om. Kina er atskillig flinkere til å holde kritiske journalister unna alle steder regimet kan bli utsatt for kritikk.

For eksempel i Xinjiang-regionen hvor over én million mennesker fra uigur-befolkningen er satt i tvangsarbeidsleire. Mange av disse slavearbeiderne brukes også for å produsere eksportartikler i bedrifter utenfor regionen. I Norge er det avslørt at både solcellepanel og munnbind fra Kina har vært laget av slavearbeidere fra Xinjiang.

Les også: Saken er nemlig den: Kina går ikke lenger så bra

Generelt er menneskerettighetsbruddene i Kina mye mer alvorlige enn i Qatar. Rett og slett fordi landet er så mye større, slik at uretten omfattes av mange flere mennesker. Og fordi sikkerhetspolitiet i Kina har enda bedre kontroll på alle demonstranter og politiske opposisjonelle enn man har i Qatar.

Fotball og musikk vasker vekk brutaliteten

Hvis man er opptatt av menneskerettigheter er det mye skuffende som skjer i både idrettsverdenen og andre verdener:

Jeg var skuffet da jeg hørte at Erling Braut Haaland fikk ny jobb som sportsvasker i Manchester City. Et fotballag hvor majoriteten er eid av sjeikene i ørkendiktaturet De forente arabiske emirater (UAE). Et regime som beskrives som voldelig og brutalt, og med enda verre vilkår for menneskerettighetene enn i Qatar.

Les flere kommentarer fra Anders Magnus

Jeg var også skuffet da jeg så Aurora reklamere for det kinesiske luksus-bilmerket Voyah. Fordi det også bidrar til å renvaske statseide bedrifter i diktaturet Kina, som er et av verdens verste land når det gjelder menneskerettigheter.

Vanskelig å holde sin sti ren

Jeg sier skuffet, ikke indignert. Og jeg vil på ingen måte oppfordre noen til å boikotte verken Aurora eller Haaland. For det er ikke så lett å holde sin moralske sti ren i slike spørsmål.

Selv skulle jeg ønske at jeg slapp å kjøpe varer som er laget i et diktatur hvor slavearbeid er utbredt. Men det er ikke alltid lett å finne opprinnelseslandet, og det er heller ikke alltid lett å finne alternativer.

Les mer fra Norsk debatt

Det er veldig bra at det settes så stort fokus på mangelen på menneskerettigheter i Qatar i forbindelse med fotball-VM. For at slike kampanjer skal ha noen effekt er det ikke nok at vi vender ryggen til TV-skjermen. Vi må påvirke våre organisasjoner og myndigheter, som igjen må søke samarbeid med internasjonale organisasjoner og andre land. Slik det til en viss grad har skjedd i forkant av dette fotball-VM.

Så skulle jeg ønske at det hadde vært et like stort engasjement for menneskerettigheter i forkant av vinter-OL i Beijing. Og at norske myndigheter innfører forbud mot varer som er produsert ved hjelp av slavearbeidere. Selv om handelen vår med Kina er veldig mye større enn handelen med Qatar.