(Tønsbergs Blad): Jeg trodde det verste var over. At det å skulle komme seg gjennom småbarnsperioden med to barn født med 11 måneders mellomrom var den utfordrende delen av livet. Det begynner jeg å tvile på. Det virker som om vi er i ferd med å oppdra en ny generasjon «sex, drugs og rock’n roll».

Ungdommens påståtte løsslupne forhold til MDMA, kokain og hasj har vært et tema lenge før Sophie Elises venninne ble fersket med den lille posen.

Skoler advarer, politiet advarer, foreldre advarer. Barna bytter nudes mot dop og penger. På sosiale medier kan du få tak i akkurat det du trenger. Antall voldssaker, ran og trusler er stadig økende. Ungdommer denger løs på hverandre på grunn av skjeve blikk. De tagger, knuser busskur og raserer hus på hjemme-alene-fester. Noen blir tatt med kniv på innsiden av jakkelommen.

Overskriftene skrives med tykk skrift og rød blink. Advarslene er mange. Og det er bra. Men betyr det at alle er sånn?

Les også: Ti ting jeg synes er flaut i en alder av 31 år

Nei. Alle er ikke sånn. De fleste er ikke sånn. Det ser vi blant annet i tall fra FHI gjennom Espad-undersøkelsen. Faktisk er narkotikabruken blant 15–16 åringer lavere nå, enn hva den var tidlig på 2000-tallet. Enkelte narkotiske stoffer, som kokain, viser riktignok en liten økning i bruk. Andre nedgang. Men totalt sett er bruken på omtrent samme nivå som da jeg selv var ungdom.

Slik narkotikabruken har blitt framstilt, har jeg sett for meg at ungdommene dealer i skolegården og at alle er høye før lunsj. Når vi leser og skriver om ungdommers «dårlige» vaner, er det viktig å legge til at det gjelder et fåtall.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi kan fortsatt være redde og bekymret. Det er vanlig, og helt sikkert et sunnhetstegn. Men vi trenger ikke varselblinker og formuleringer som får alle ungdommer til å framstå som narkopåvirkede voldsutøvere – noe som er med på å skremme livskiten ut av småbarnsmødre som meg selv.

Jeg har fått god trening i søvnløse netter. Men helt ærlig tror jeg ikke at jeg greier å sove godt om natta før ungene har flyttet hjemmefra. Eller vent nå litt … garantert ikke da heller.

La oss fortsette å oppdra sunne og friske ungdommer med gode verdier. Jeg håper og tror at «dagens ungdom» har fått et ufortjent dårlig rykte, og at framtiden er i de aller beste hender.